Naslovnica > VIJESTI > Ocjenjivački sud za glazbu: Dora Ruždjak Podolski javno je degradirala nagradu Orlando

Ocjenjivački sud za glazbu: Dora Ruždjak Podolski javno je degradirala nagradu Orlando

Nakon što je u televizijskom prijenosu ceremonije Igara komentirala odluku ocjenjivačkog suda za glazbu, intendantici je danas isti žestoko odgovorio.
Share on facebook
Share on twitter

Ocjenjivački sud za glazbu nagrade Orlando regirao je danas na izjavu intendatnice Dubrovačkih ljetnih igara Dore Ruždjak Podolski u direktnom prijenosu zatvaranja igara na HRT-u. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

***

Ovaj tekst namjeravali smo objaviti prije desetak dana, kad je javno dovedena u pitanje naša prosudba vezana uz dodjelu nagrade Orlando. Nagrada se dodjeljuje već 43 godine od čega posljednjih 26 u organizaciji i od strane HRT-a i to najboljim ostvarenjima iz područja glazbene i dramske umjetnosti na Dubrovačkim ljetnim igrama.

U uvodu prijenosa svečane ceremonije zatvaranja DLJI 25. kolovoza (HRT), intendantica Dora Ruždjak Podolski javno je izrazila slaganje s odlukom ocjenjivačkog suda za dramu naglašeno pohvalivši njihov odabir. Zatim je, vezano uz odluku ocjenjivačkog suda za glazbu, jasno pokazala da je odluka možda trebala biti i drugačija. Pri tom je navela dva glazbena projekta koji su, možda, jednako (ako ne i više) zaslužili dotičnu nagradu.

Ovakvo ponašanje u najmanju je ruku neprimjereno, a predstavlja presedan u dosadašnjoj praksi. Naime, niti jedan intendant do sada nije polemizirao s odlukom o nagradi nakon njezine dodjele. A nagrada (ove godine ruski pijanist Daniil Trifonov čiji je koncert bio izvanredno i osmišljen i izveden) jednoglasno i bez primjedbi je prihvaćena 24.kolovoza na sjednici Vijeća Nagrade Orlando čiji je član i sama gospođa Ruždjak Podolski. Nagrada je dodijeljena 25. kolovoza u 11 sati u palači Sponza.

Odluka ocjenjivačkog suda posljedica je kompleksne stručne analize iza koje stoji znanje, iskustvo i vjerodostojnost. Sud je uzeo u obzir dosege svih umjetnika koji su nastupili na Dubrovačkim ljetnim igrama i bilo koje odstupanje od tog načela ne bi bilo u skladu s Pravilnikom o dodjeli Nagrade Orlando.

Dovodeći u pitanje odluku o nagradi gospođa Dora Ruždjak Podolski učinila je nešto što niti jedan intendant do sada nije – javno je degradirala i Nagradu, i Ocjenjivački sud i Vijeće koje ju je prihvatilo i ustanovu koja iza te nagrade stoji.

Kako smo smatrali da je ustanova javnom izjavom trebala zaštiti naš integritet i kredibilitet, čekali smo do ovog trenutka na njenu reakciju.

Ona je i uslijedila i potvrđuje sve gore navedeno, ali nije objavljena u javnosti. Budući da smo javno prozvani reagiramo sami u nadi da se ovakve ugledne ustanove i nagrade više neće potresati neumjesnim i nepromišljenim postupcima.

Sanja Dražić, predsjednica Ocjenjivačkog suda za glazbu
Marija Grazio, članica
Goran Merčep, član

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE