Naslovnica > PREDSTAVE > Črna mati zemla

Črna mati zemla

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Roman koji je osvojio Tportalovu književnu nagradu za roman godine te u kratkom vremenu doživio čak treće izdanje, na scenu ZKM stiže u adaptaciji Tomislava zajeca i režiji Dore Ruždjak Podolski.

Črna mati zemla roman je o uspješnom mladom piscu Matiji Dolenčecu koji stvaralačku i ljubavnu blokadu pokušava otkloniti dosežući svoju , do amnezije potisnutu priču, onu koju je kompenzirao izmišljanjem svih drugih priča. Roman o osobnom putovanju iz osvijetljenog, otuđenog, neobaveznog i urbanog u tamno, blisko i ruralno.

Glavni lik je u krizi odnosa s djevojkom, ali i vlastitom amnezijom. Ljubavna veza ozbiljno se zaljuljala kada je djevojka otkrila kako su sve autorove priče o djetinjstvu zapravo izmišljene. Uslijed traume iz djetinjstva, povezane s očevom smrću i samooptužbi zbog toga, autor potiskuje sjećanja i mijenja ih imaginacijama različitih iskustava.

Nenadana pojava motiva iz djetinjstva prekinula je amneziju pa autor u romanu razvija retrospektivu vlastita djetinjstva usredotočenu na događaje s početka devedetih godina u malome međimurskom selu.

Kako kaže službena najava, "kroz priču o užasima koji potresaju malo međimursko selo u vremenu oko raspada bivše države, ZKM-ova se predstava fokusira na potresnu ispovijest dječaka uhvaćenog u mrežu bijesa, krivnje i samoće."

'Črna mati zemla meni kao autoru dramatizacije bio je velik izazov jer je riječ o izuzetnom, kultnom romanu, a prvi izlazak romana u prostor adaptacije nosi težinu praizvedbe. Ovaj predložak prati priču od hipsterskog Zagreba, vrijeme osamdesetih i devedesetih u Međimurju s fokalizacijom na lik koji nosi duboku traumu, a cijelo djelo otvara i teme pedofilije, odnosa s Crkvom, bullyinga…', poručio je Tomislav Zajec.

Črna mati zemla osvojila je 2014. Tportalovu nagradu za roman godine, a uskoro bi trebala biti i ekranizirana. Filmsku će verziju režirati 32-godišnji nagrađivani slovenski redatelj Rok Biček.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter