Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Novi koncept i termin ‘Gavellinih večeri’

Novi koncept i termin ‘Gavellinih večeri’

Osim uprave, kazalište Gavella od ove sezone potpuno mijenja i koncept svoje tradicionalne manifestacije.
Share on facebook
Share on twitter

Gradsko dramsko kazalište "Gavella", kao organizator Festivala "Gavelline večeri" dobilo je potrebnu suglasnost Kazališnog vijeća i nadležnog ureda (Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport) da u 2014. godini promijeni dosadašnji koncept Festivala.

Nova koncepcija podrazumijeva sudjelovanje pet predstava iz Republike Hrvatske (u odabiru izbornika, ove godine je to teatrologinja Nataša Govedić) te tri predstave iz inozemstva, koje ulaze u službenu konkurenciju za nagrade.

Velika je novost da pravo sudjelovanja novim Pravilnikom imaju sva javna i privatna kazališta, kazališne družine i kazališne kuće u Republici Hrvatskoj, "koje su zavedene u Očevidnik kazališta, koji se vodi pri Ministarstvu kulture RH, a koje njeguju
dramski repertoar. "

Pravilnikom Festivala predviđeno je da u ravnopravnoj konkurenciji za nagradu "Dr. Branko Gavella" (za najbolju predstavu u cjelini), kao i za nagrade za režiju te nagrade za mušku i žensku ulogu sudjeluju i predstave koje su pobijedile na:

  • Festivalu "Borštnikova srečanja", Ljubljana, Republika Slovenija;
  • Festivalu "Sterijino pozorje", Novi Sad, Republika Srbija;
  • Festivalu "Susreti kazališta / pozorišta BiH", Brčko Distrikt, Bosna i Hercegovina.

"Gavelline večeri" trajat će od 13. do 23. prosinca 2014.

Umjesto dosadašnje jedne jedine, ubuduće će se na "Gavellinim večerima" dodjeljivati pet nagrada:

  • nagrada za najbolju predstavu "Gavellinih večeri",
  • nagrada za najbolju predstavu u produkciji kazališta iz Republike Hrvatske,
  • nagrada za najbolju režiju,
  • nagrada za najbolju žensku ulogu,
  • nagrada za najbolju mušku ulogu

Nagrada za najbolju predstavu "Gavellinih večeri" dodjeljujivat će se najboljoj predstavi Festivala i nosit će naziv "Dr. Branko Gavella".

Nagrada za najbolju predstavu u produkciji kazališta iz Republike Hrvatske dodjeljujivat će se najboljoj predstavi "Gavellinih večeri" u produkciji kazališta iz Republike Hrvatske.

Nagrade za najbolju režiju, žensku i mušku ulogu dodjeljivat će se umjetnicima koji su u navedenim kategorijama polučili najbolja ostvarenja, odabranima u konkurenciji svih predstava koje sudjeluju na "Gavellinim večerima", osim predstave koja se prikazuje izvan konkurencije na završnoj večeri Festivala.

Pravilnik je, doduše, donesen jo 1. travanja ove godine i posve je nejasno zašto o njemu i svim anvedenim izmjenama tadašnja Uprava kazališta nije izvjestila javnost. No, što je tu - je. U novu sezonu s novim Gavellinim večerima.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI