Kako je ministrica kulture zatražila vlastitu ostavku

Saga o upravi zagrebačkog HNK ne samo da se nastavlja, već u najboljoj sapuničarskoj maniri svakim nastavkom dobija sve nevjerojatnije zaplete.

Tako je u današnjem Dnevniku Hrvatske televizije ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, za propast recentnog natječaja za ravnatelje Drame, Opere i Baleta, te poslovnog ravnatelja kuće, okrivila prošlu Upravu koja kako je rekla - 'nije uskladila uvjete'. Što je njezino Ministarstvo uočilo nakon 9 dana, pa je natječaj - poništilo. Detaljnije - ovdje.

Natječaj je poništen jer nije bio raspisan po svim propisima koji su neophodni da se raspiše. Odluka Kazališnog vijeća je da se natječaj raspiše po zakonu jer su ispušteni neki brojevi Narodnih novina kada se govori o Zakonu o visokom obrazovanju.',  izjavio je predsjednik Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu, Duško Ljuština.

Problem je, međutim, u tome što su svi recentni natječaji u HNK Zagreb bili jednako 'neusklađeni', uključujući i onaj temeljem kojeg je za intendanticu izabrana Dubravka Vrgoč, a da to - dosad - nikome u Ministarstvu kulture nije zapelo za oko.

U Statutu HNK, naime, jasno stoji kako se uvjeti za radno mjesto intendanta temelje na slijedećim propisima:

Narodne novine 123/03, 198/03, 105/04, 174/04 i 46/07

U natječaju temeljem kojeg je izabrana aktualna intendantica, kao uvjeti navedeni su pak: Narodne novine, broj 123/03, 198/03, 105/04, 174/04, 2/07 –  Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, 46/07, 45/09, 63/11, 94/13 i 139/11.

Dakle - Staut HNK nije usklađen sa odlukama Ustavnog Suda koje su spomenute u natječaju, premda neke od njih potječu još iz 2007. godine. A baš zbog njih srušen je prije par dana natječaj za ravnatelje?!

Hm... Ili odluke Ustavnog suda nisu relevantne za natječaj, ili  pak svi natječaji provedeni od 2007. godine u HNK Zagreb, prema Stautu koji ih ne spominje, ispadaju - nezakoniti?

Uključujući i onaj posljednji, za - intendanticu?

Što li je u pitanju, ministrice?

Natječaj za intendanta/icu iz veljače ove godine ne spominje odluke Ustavnog suda, što provjeriti možete ovdje, ali ni Narodne novine nakon 2007. (pače samo Narodne novine, broj 123/03, 198/03, 105/04, 174/04, 2/07). Prethodni, iz lipnja 2012. spominje Narodne novine iz 2009. (Narodne novine 123/03, 198/03, 105/04, 174/04 i 46/07 i 45/09), ali ne i odluke Ustavnog suda.

Dva ranija poništena su slijedom priznanja o nezakonitosti, pa se na njih besmisleno obazirati.

Dakle, ako smo dobro razumjeli ministricu, svi recentni natječaji u HNK Zagreb provedeni su - protuzakonito, za što je navodno kriva pravna služba tog istog kazališta, ali ne i dva predstavnika Ministarstva koji sjede u Kazališnom vijeću koje zapravo propisuje natječaj?

Dapače, najviše su krivi oni koji ministricu pozivaju na ostavku, jer kako je sama rekla:

" Smatram apsolutno neosnovanim zahtjeve za ostavkom, a posebno smatram nepriličnim gdje si ljudi uzimaju za pravo da tumače zakon ne poznavajući elementarne propise."

OK.

Naša redakcija možda stvarno ne poznaje propise iako, za razliku od Ministarstva kulture, još nismo izgubili niti jedan sudski proces. Pak se ufamo u tumačenje propisa od strane ministrice. Koja je večeras priznala da su u njezinu mandatu eklatantno i višekratno kršeni.

Ako time nije sama sebe pozvala na ostavku, što li je onda?

Tražila kolektivnu lobotomiju?

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.