Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Međunarodna dramska kolonija – Grožnjan 2014.

Međunarodna dramska kolonija – Grožnjan 2014.

Započeo je još jedan od najstarijih programa Hrvatskog centra ITI, Međunarodna dramska kolonija Od teksta do predstave, 15 – 21 srpnja 2014 u Grožnjanu. Ove godine strani gost je Bugarska.
Share on facebook
Share on twitter

Dramska kolonija Od teksta do predstave jedan je od programa Hrvatskog centra ITI. Pokrenut je 1999. godine s ciljem provjere i promocije inozemnih i domaćih tekstova u obliku scenskog čitanja.

Hrvatska strana predstavlja mlade i neafirmirane dramske pisce, dajući im priliku da rade na postavljanju teksta s profesionalnim glumcima i redateljima, te da provjere mogućnosti uprizorenja teksta na sceni.

Koncertna čitanja imaju ambijentalne značajke jer se uprizorenja događaju u živopisnim eksterijerima.

Temelj dosadašnje suradnje Hrvatske i stranih zemalja bio je reciprocitet, pa su tako, zahvaljujući Koloniji, naši suvremeni pisci i njihove drame već predstavljeni u SAD i Grčkoj (Miro Gavran), Češkoj (Lada Kaštelan), Indiji i Čileu (Filip Šovagović), Slovačkoj (Tena Štivičić) Meksiku i Čileu (Elvis Bošnjak), Čileu (Ivan Vidić, Dubravko Mihanović, Ivana Sajko) i Rusiji (Mate Matišić).

Hrvatski centar ITI ove godine ostvario je suradnju s kolegama u Bugarskoj, otkud dolazi pisac Svetozar Georgiev. Njegovu dramu Mrtva Dagmar ili Djevojčica sa šibicama, pisanu svježim, originalnim rukopisom u grožnjanskom ambijentu postavit će već etablirana mlada redateljica Helena Petković, Drugi dramatičarsko-redateljski par čine Beatrica Kurbel, novi dramski glas sa Zagrebačke ADU čiji je prvijenac Dva plus jedan nedavno objavljen u zbirci Nove drame, te Renata Carola Gatica, argentinska redateljica koja je u zadnjih nekoliko godina ostvarila respektabilnu karijeru u hrvatskim teatrima.

P R O G R A M

21. srpnja 2014.

O ZADNJA DVA MJESECA
Autor – Beatrica Kurbel
(Hrvatska)
Redateljica – Renata Carola Gatica
Glumci – Zrinka Kušević, Mladen Kovačić, Dean Krivačić, Amanda Prenkaj
MRTVA DAGMAR ILI DJEVOJČICA SA ŠIBICAMA

Autor - Svetozar Georgiev
(Bugarska)
Redateljica - Helena Petković
Glumci – Petar Cvirn, Goran Guksić, Nađa Josimović, Franka Klarić, Tomislav Krstanović, Pavle Vrkljan

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI