Search
Close this search box.

Trnoružica (HNK Split 2014)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Predstava za koju se ne zna je li premijera ili repriza, i ako je potonje - koje premijere, čudnovato je osvanula na repertoaru HNK Split.
autorski tim funkcija
Elena Nikolaevabaletni majstor
Petar Ivaniševićoblikovatelj zvuka
Mario Mišedizajner nakita
Srđan Barbarićoblikovatelj svjetla
Dmitrij Rodikovbaletni majstor
Vladimir Šuvalovbaletni majstor
Diana Kosec - Bourekkostimograf
Ika Škomrljkostimograf
Dinko Bogdanićprenositelj koreografije
Dinko Bogdanićredatelj
Dinko Bogdanićdramaturg
Dinka Jeričevićscenograf
izvođači uloge
Leona SivošAurora*
Albina Rahmatullina
Albina RahmatullinaVila temperamenta* / Carabosse*
Alexandra BerteaVila nježnosti*
Anastasia ŠapošnikovPratilje Vile jorgovana
Antoine ProsPratnja Carabosse
Artjom ŽusovDesire* / Kavalir*
Ašatbek JusupuhanovKavalir / Pratnja Carabosse
Bojana LipovšćakVila nježnosti*
Daniel JagarPratnja Carabosse
Dmitrij RodikovKralj
Elena NikolaevaVila temperamenta*
Eva KarpilovskaAurora*
Jassaui MergalijevDesire*
Julija PivotskajaVila jorgovana
Lejla BajramovićPratilje Vile jorgovana
Lev ŠapošnikovKavalir
Maja LončarPratilje Vile jorgovana
Mario BuličićPratnja Carabosse
Matea MilasCarabosse*
Mihai MezeiKavalir / Pratnja Carabosse
Nikol MarčićPratilje Vile jorgovana
Nikša De MarchiPratnja Carabosse
Nonna ČičininaPratilje Vile jorgovana
Razvan Florin CacoveanuKavalir
Romulus DimacheKavalir
Shunsuke AmmaKavalir
Silviu TanaseKavalir
Simona CaputoVila darežljivosti*
Snježana RadicaKraljica
Sophie RanceVila krušnih mrvica
Svjetlana DimachePratilje Vile jorgovana
Tina HatlakVila darežljivosti* / Pratilje Vile jorgovana
Vanessa Ivana PeričićPratilje Vile jorgovana
Victor Marius Alphonse Petipa
Vladimir ŠuvalovCatalabutte
Yuki NakashimaVila bezbrižnosti

Dok svjetske kazališne kuće uspješne premijerne naslove drže na repertoaru po desetak i više godina, HNK Split usprkos golemim dugovima u sezoni 2013/2014 skida s repertoara tek dvije godine staru premijernu produkciju Trnoružice i postavlja - novu.

Je li u pitanju premijera ili pak repriza i čega - ne znaju očito ni u HNK Split jer ni tamo predstavu nisu najavili kao premijeru.

A da nije riječ o naslovu koji je prije dvije godine postavila Elena Pankova, jasno je ne samo iz popisa autorskog tima već i iz službene najave u kojoj uz potpis Bogdanića kao redatelja i dramaturga stoji i ovo:

Koreograf Dinko Bogdanić izvornu priču o Trnoružici ne čita doslovno. On Uspavanu ljepoticu premješta u naše vrijeme pretvarajući je u svevremenu priču o moći ljubavi.

Bilo kako bilo, priča je izvornika slijedeća:

Trnoružica, jedan od najpoznatijih baleta Petra Iljiča Čajkovskog, ali i baleta kao takvih, izvedena je premijerno 15. siječnja 1890. godine u petrogradskom Marijinski teatru. Ruski skladatelj, koji je svoje prvo djelo, pjesmu majci, skladao navodno s tek 4 godine, ‘Trnoružicu’ je stvorio u jednom od rijetkih sretnih perioda svog života, u vremenu kada je ponovno zadobio samopouzdanje, te kada je bio već pojava o kojoj je cijela glazbena Europa pričala s poštovanjem.

Trnoružica je, naime, napisana kada se Čajkovski vratio u Rusiju s turneje po zapadnoj Europi, a ideja za balet zapravo je došla od Ivana Vsevoložskog, upravitelja Imperial teatra u Petrogradu. Vsevoložsi je duže razmišljao o tome da postavi balet na temu Perraultove priče, a Čajkovski je prihvatio prijedlog, iako nije bio siguran da li je to dobra ideja budući je njegov prethodni balet, ‘Labuđe jezero’ – loše prošao kod publike. Važnu ulogu odigrao je i koreograf Petipa, koji se izuzetno svidio Čajkovskom, te je suradnja bila više nego ugodna i naravno – plodonosna.

Trnoružica se sastoji od tri čina i prologa, i prilično vjerno prati Grimmovu verziju bajke, naglašavajući sukob dobra i zla te vješto oslikavajući svijet i običaje dvorjana. A ako vam Grimm ili Perrault nisu pod rukom, nudimo vam kratak sažetak :

Dakle, slavi se rođenje princeze Aurore i sve vile dolaze joj podariti neku lijepu osobinu ili karakteristiku : ljepotu, razum, krepost itd. Jedino Carabossa, koja je nepozvana došla na dvor, bijesno na Auroru baca kletvu – kada navrši šesnaestu, ubosti će se na iglu i umrijeti. Vila Jorgovana, želeći spasiti princezu, ublažava prokletstvu u to da će princeza, nakon što se ubode, zaspati i spavati sve dok je ne probudi ljubav njezinog života.

Na Aurorinom šesnaestom rođendanu, iako je kralj na dvoru zabranio sva vretena i naprave na koja bi se Aurora mogla ozlijediti, Carabossa ipak, prerušena, uspijeva prijevarom nauditi princezi, no vila Jorgovana u namjeri da spasi što se spasiti da zajedno s Aurorom u san natjera i sve dvorjane.

Princ Florimund sanjari na proplanku, a vila Jorgovana mu dozove viziju lijepe princeze Aurore, te konačno ga i odvede do uspavanog dvora. Florimund poljubi Auroru, koja se probudi, zajedno sa svim ostalim dvorjanima, a balet završava trećim činom u kojem se dvoje mladih vjenča i slavi sreću i ljubav na veselom i razigranom dvorskom slavlju.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE