Naslovnica > Osobe > OSOBE > Elena Nikolaeva
predstava produkcija funkcija
Neostvareni susretiizvođač Nadežda Von Meck / Apoteoza
Don Quijote (st 2013)izvođač Kitri / Dulčineja
Orašar (HNK Split)baletni majstor
Orašar (HNK Split)izvođač Vila Šećera* / Snježna kraljica*
Trnoružica (HNK Split 2014)baletni majstor
Trnoružica (HNK Split 2014)izvođač Vila temperamenta*
Đavo u selu (HNK Split 2015)izvođač Đavolica*
Tramvaj zvan čežnja (HNK Split)izvođač Blanche Dubois*
La Sylphideasistent koreografa
Derviš i smrt (HNK Split), izvođač Ahmedova Duša*
Coppélia (HNK Split)baletni majstor
Piazzolla / Stravinski, asistent koreografa

Elena Nikolaeva je rođena u Sankt Peterburgu,Ruska Federacija,gdje je završila svoje srednjoškolsko i visoko obrazovanje na Akademiji Ruskog baleta „A.J.Vaganove“ te 2011.g.diplomom stekla zvanje „pedagog-koreograf baleta sa specijalizacijom „Pedagogija baleta“.
Učila je kod najpoznatijih ruskih baletnih pedagoga, solista i prvaka baleta i učenika znamenitih ruskih baletnih umjetnika kao što su K.M.Sergejev (solist baleta i partner G.S.Ulanove), L.B.Kovaleva (jedna od njenih učenica bila je D.Višneva), E.B.Kokorina (učenica A.J.Vaganove), L.N.Safronova, N.P.Sahnovskaja, V.S.Desnickij,V.Onoško, A.A.Stepin, G.N.Selucki, I.G.Gensler (primabalerina Marijinskog kazališta ), L.E.Gončarova (primabalerina Marijinskog kazališta ), A.B.Bruskin, I.I.Gorovaj, A.I.Manoškin, Y.Gumba i dr.

Umjetničkom djelatnošću se počela baviti 1991.te je do 2002.g. bila solistica Sanktpeterburškog kazališta „Ruski balet“,Sankt Peterburg,Ruska Federacija ,a od 2002.g. prvakinja je Baleta HNK Split. Ostvarila je veliki broj zapaženih uloga solističkog baletnog repertoara poput Odette/Odilije, Quitri, Giselle, Nikije, Klare,Vile šećera, Pimpinelle, Princeze Aurore i drugih.

Nastupala je u baletnim kazalištima u Ruskoj Federaciji (Ermitažni teatar Sankt Peterburg,Kazalište Opere i baleta „M.P.Musorgski“, Sankt Peterburg, Marijinsko kazalište (ex-Kirov balet), te gostovala u Japanu, Francuskoj, Engleskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Irskoj, Škotskoj, Malti, Belgiji, Portugalu, Ukrajini, Bjelorusiji, Letoniji, Estoniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini,  Litvi, Izraelu, Italiji i Švicarskoj.

Pedagoškom se djelatnošću počela baviti 2004.g. na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, gdje do danas radi kao nastavnik kolegija Scenski pokret 1-6 te osposobljava studente za scenski nastup u njihovim izvedbama na pozornici. Od 2009.g.umjetnička je voditeljica i nastavnica klasičnog baleta u Privatnoj osnovnoj baletnoj školi „Boris Papandopulo“ po programu klasičnog baleta kojega je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH. Za svoj umjetničko-pedagoški rad u školi nagrađena je pismenim priznanjem Glazbene mladeži Splita.

Članica je Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika (HDPBU).

 

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE