Login za korisnike

Elena Nikolaeva

Elena Nikolaeva je rođena u Sankt Peterburgu,Ruska Federacija,gdje je završila svoje srednjoškolsko i visoko obrazovanje na Akademiji Ruskog baleta „A.J.Vaganove“ te 2011.g.diplomom stekla zvanje „pedagog-koreograf baleta sa specijalizacijom „Pedagogija baleta“.
Učila je kod najpoznatijih ruskih baletnih pedagoga, solista i prvaka baleta i učenika znamenitih ruskih baletnih umjetnika kao što su K.M.Sergejev (solist baleta i partner G.S.Ulanove), L.B.Kovaleva (jedna od njenih učenica bila je D.Višneva), E.B.Kokorina (učenica A.J.Vaganove), L.N.Safronova, N.P.Sahnovskaja, V.S.Desnickij,V.Onoško, A.A.Stepin, G.N.Selucki, I.G.Gensler (primabalerina Marijinskog kazališta ), L.E.Gončarova (primabalerina Marijinskog kazališta ), A.B.Bruskin, I.I.Gorovaj, A.I.Manoškin, Y.Gumba i dr.

Umjetničkom djelatnošću se počela baviti 1991.te je do 2002.g. bila solistica Sanktpeterburškog kazališta „Ruski balet“,Sankt Peterburg,Ruska Federacija ,a od 2002.g. prvakinja je Baleta HNK Split. Ostvarila je veliki broj zapaženih uloga solističkog baletnog repertoara poput Odette/Odilije, Quitri, Giselle, Nikije, Klare,Vile šećera, Pimpinelle, Princeze Aurore i drugih.

Nastupala je u baletnim kazalištima u Ruskoj Federaciji (Ermitažni teatar Sankt Peterburg,Kazalište Opere i baleta „M.P.Musorgski“, Sankt Peterburg, Marijinsko kazalište (ex-Kirov balet), te gostovala u Japanu, Francuskoj, Engleskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Irskoj, Škotskoj, Malti, Belgiji, Portugalu, Ukrajini, Bjelorusiji, Letoniji, Estoniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini,  Litvi, Izraelu, Italiji i Švicarskoj.

Pedagoškom se djelatnošću počela baviti 2004.g. na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, gdje do danas radi kao nastavnik kolegija Scenski pokret 1-6 te osposobljava studente za scenski nastup u njihovim izvedbama na pozornici. Od 2009.g.umjetnička je voditeljica i nastavnica klasičnog baleta u Privatnoj osnovnoj baletnoj školi „Boris Papandopulo“ po programu klasičnog baleta kojega je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH. Za svoj umjetničko-pedagoški rad u školi nagrađena je pismenim priznanjem Glazbene mladeži Splita.

Članica je Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika (HDPBU).

 

predstava produkcija funkcija
Piazzolla / Stravinski, asistent koreografa
Coppélia (HNK Split)baletni majstor
Derviš i smrt (HNK Split), izvođač Ahmedova Duša*
La Sylphideasistent koreografa
Tramvaj zvan čežnja (HNK Split)izvođač Blanche Dubois*
Đavo u selu (HNK Split 2015)izvođač Đavolica*
Trnoružica (HNK Split 2014)baletni majstor
Trnoružica (HNK Split 2014)izvođač Vila temperamenta*
Orašar (HNK Split)baletni majstor
Orašar (HNK Split)izvođač Vila Šećera* / Snježna kraljica*
Don Quijote (st 2013)izvođač Kitri / Dulčineja
Neostvareni susretiizvođač Nadežda Von Meck / Apoteoza
  ZAŠTIĆENI SADRŽAJ
OSTATAK OVOG TEKSTA DOSTUPAN JE SAMO UZ PRETPLATU ILI SMS PLAĆANJE

PRETPLATITI SE MOŽETE VEĆ ZA
1 KN DNEVNO

Odgovori