Search
Close this search box.

Thelma & Louise

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Konobarica i kućanica Ridleya Scotta u legendarnom Thunderbirdu iz 66' stižu na daske Istarskog narodnog kazališta.
autorski tim funkcija
Miodrag Flegooblikovatelj zvuka
Dalibor Matanićredatelj
Morana Ceroveckostimograf
Martino Šesnićoblikovatelj videa
Alen Sinkauzskladatelj
Manuel Kaučićinspicijent
Pravdan Devlahovićautor scenskog pokreta
Nenad Sinkauzskladatelj
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Helena Minić MatanićThelma
Janko Popović VolarićJimmy / Šef policije / Latino tip / Bob
Lana GojakLouise
Rade RadolovićDarryl / Harlan / J. D. / Policajac / Kamiondžija
Senka BulićIspektorica / Konobarica / Recepcionerka

Thelma & Louise film je Ridleya Scotta iz 1991. godine, nastao prema scenariju Callie Khouri. Naslovne role u njemu igrale su Geena Davis i Susan Sarandon, a prvu veću zapaženu ulogu imao je i Brad Pitt. Film je uz veliki komericijalni uspjeh i sjajne kritike, na koncu 'zaradio' i šest nominacija za Oscara, ali je slavio tek u kategoriji originalnog scenarija, a čija je radnja slijedeća:

Louise radi kao konobarica u fast food restoranu. Ima problema sa prijateljem Jimmyem, glazbenikom koji stalno putuje. Thelma je udana za Darryla koji voli ženu u kuhinji dok on gleda football na televiziji. Jednog dana njih dvije odluče odbaciti svakodnevnicu te sjedaju u auto i kreću na putovanje. Njihov 'road trip' ubrzo postaje bjeg od policije kada Louise ubije nasilnika koji je prijetio da će silovati Thelmu.

Thelma & Louise u sezoni 2013/2014 postaju i kazališna predstava i to u Istarskom narodnom kazalištu, a zahvaljujući filmašu Daliboru Mataniću koji potpisuje tekst i režiju. Kako sam kaže:

" Motiviran originalnim scenarijem Callie Khouri iz 1991. Namjera mi je napraviti predstavu koja progovara o problemima koji su krajnje univerzalni i ne tiču se samo američkog kontinenta, štoviše iznimno točno ukazuju na neke rudimente negativnog  ljudskog djelovanja u našoj regiji. Teško prihvaćanje nezaustavljive tranzicije moderne žene od patrijarhata prema ženskoj emancipaciji, individualnosti i općenito analiza ljudske slobode u današnje doba, garancija su ukazivanja na željenu problematiku i kvalitetnu komunikaciju s pulskom kazališnom publikom. Namjera mi je također aktivnije uvesti publiku u samu predstavu ne bi li se što sugestivnije prikazala i osjetila tragedija dviju hrabrih žena koje su podigle glavu i odlučile napokon živjeti život punim plućima. Uz nositeljice glavnih uloga, Helenu Minić (Thelma) i Lanu Gojak (Louise), pojavit će se i nekoliko sporednih uloga, pretežno muškog svijeta koji je djelomično potpora, a u većini slučajeva prepreka njihovoj slobodi. U današnjem svijetu jako je upitan pojam ljudske slobode i životi koji se pokušavaju izmaknuti osjećaju da ste samo jedan sitni kotačić u velikoj mašini,  siguran sam da će predstava “Thelma&Louise” na krilima filmske uspješnice doći do srca svih Puležana, a  i šire hrvatske i regionalne publike i postati jedna adrenalinska, istovremeno i iznimno emotivna kazališna uspješnica." 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE