Naslovnica > PREDSTAVE > Thelma & Louise

Thelma & Louise

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Konobarica i kućanica Ridleya Scotta u legendarnom Thunderbirdu iz 66' stižu na daske Istarskog narodnog kazališta.

Thelma & Louise film je Ridleya Scotta iz 1991. godine, nastao prema scenariju Callie Khouri. Naslovne role u njemu igrale su Geena Davis i Susan Sarandon, a prvu veću zapaženu ulogu imao je i Brad Pitt. Film je uz veliki komericijalni uspjeh i sjajne kritike, na koncu 'zaradio' i šest nominacija za Oscara, ali je slavio tek u kategoriji originalnog scenarija, a čija je radnja slijedeća:

Louise radi kao konobarica u fast food restoranu. Ima problema sa prijateljem Jimmyem, glazbenikom koji stalno putuje. Thelma je udana za Darryla koji voli ženu u kuhinji dok on gleda football na televiziji. Jednog dana njih dvije odluče odbaciti svakodnevnicu te sjedaju u auto i kreću na putovanje. Njihov 'road trip' ubrzo postaje bjeg od policije kada Louise ubije nasilnika koji je prijetio da će silovati Thelmu.

Thelma & Louise u sezoni 2013/2014 postaju i kazališna predstava i to u Istarskom narodnom kazalištu, a zahvaljujući filmašu Daliboru Mataniću koji potpisuje tekst i režiju. Kako sam kaže:

" Motiviran originalnim scenarijem Callie Khouri iz 1991. Namjera mi je napraviti predstavu koja progovara o problemima koji su krajnje univerzalni i ne tiču se samo američkog kontinenta, štoviše iznimno točno ukazuju na neke rudimente negativnog  ljudskog djelovanja u našoj regiji. Teško prihvaćanje nezaustavljive tranzicije moderne žene od patrijarhata prema ženskoj emancipaciji, individualnosti i općenito analiza ljudske slobode u današnje doba, garancija su ukazivanja na željenu problematiku i kvalitetnu komunikaciju s pulskom kazališnom publikom. Namjera mi je također aktivnije uvesti publiku u samu predstavu ne bi li se što sugestivnije prikazala i osjetila tragedija dviju hrabrih žena koje su podigle glavu i odlučile napokon živjeti život punim plućima. Uz nositeljice glavnih uloga, Helenu Minić (Thelma) i Lanu Gojak (Louise), pojavit će se i nekoliko sporednih uloga, pretežno muškog svijeta koji je djelomično potpora, a u većini slučajeva prepreka njihovoj slobodi. U današnjem svijetu jako je upitan pojam ljudske slobode i životi koji se pokušavaju izmaknuti osjećaju da ste samo jedan sitni kotačić u velikoj mašini,  siguran sam da će predstava “Thelma&Louise” na krilima filmske uspješnice doći do srca svih Puležana, a  i šire hrvatske i regionalne publike i postati jedna adrenalinska, istovremeno i iznimno emotivna kazališna uspješnica." 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter