Search
Close this search box.

Nesporazum

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U prijestolnici hrvatskog turizma otvara se prenoćište iz kojeg gosti ne odlaze - živi. Zahvaljujući tekstu Alberta Camusa i režiji Darija Harjačeka.
autorski tim funkcija
Ivan Končićskladatelj
Katija Bakijajezični savjetnik
Dubravka Skvrcekostimograf
Albert Camusautor teksta
Vesna Režićscenograf
Dario Harjačekredatelj

Le Malentendu iliti Nesporazum drama je Alberta Camusa iz 1943. koja se u sezoni 2013/2014 po drugi put pojavljuje na domaćim reprtoarima.

Koncem travnja na sceni Teatra &TD, premijerno je izvedena predstava Svratište kod Alberta C. za koju su tekst prema već spomenutom Camusovu izvorniku napisali mlada domaća autorica Nina Gojić i redatelj Vedran Hleb.

Koncem svibnja pak na drugom kraju Hrvatske, u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića Camusa postavlja - Dario Harjaček.

U Nesporazumu izvjesni čovjek koji je godinama živio u inozemstvu vraća se kući te zatiče sestru i obudovjelu majku koje se uzdražavaju iznajmljujući sobe podstanarima te ih - ubijajući. Budući ga ni sestra ni majka ne prepoznaju, Camusov 'junak' odlučuje ostati 'incognito', te unajmiti od njih sobu, što će ga u konačnici - stajati života.

Camus je tekst napisao u okupiranoj Francuskoj, točnije u Le Chambon-sur-Lignon, a izvorno ga je nazvao Budejovice prema češkom gradiću u kojem je sa prvom suprugom boravio 1936., te ga jednom opisao kao dramu koja mu je "najviše nalik".

Sam zaplet nalikuje pak novinskom članku što ga protagonist romana Stranac pronalazi pod madracom u svojoj zatvorskoj ćeliji...

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE