Prodana nevjesta

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dogovoreni brakovi, Indijanci i medvjed koji bježi iz cirkusa, samo su neke od atrakcija najslavnije Smetanine opere.
autorski tim funkcija
Bedřich Smetanaskladatelj
Nikša Barezadirigent
Jasna Žarićasistent redatelja
Zoran Mihanovićoblikovatelj svjetla
Blaženka Kovač Carićkoreograf
Ivan Josip Skenderzborovođa
Josip Šegoasistent dirigenta
Ozren Prohićredatelj
Irena Šušackostimograf
Maja Marjančićasistent koreografa
Dinka Jeričevićscenograf

Prodana nevjesta je praizvedena u Privremenom kazalištu u Pragu 30. svibnja 1866. To je druga opera koju je skladao Bedřich Smetana, dok je libreto napisao  Karel Sabina, no neke promjene u libretu navodno je napravila  i Smetanina žena Bettina dok joj je Bedřich diktirao tekst...

Radnja komične opere zbiva se na selu i opera obiluje češkim folklornim elementima. Glavni zaplet je vezan uz mladu djevojku Mařenku i njezinog zaručnika Jenika čijim proslavama zaruka i započinje opera. Mařenkini roditelji žele da se Mařenka oženi za nekog drugog, u tome im pomaže Kecal, lokalni ugovaratelj svadbi. Kecal u suradnji s Mařenkinim roditeljima dogovori kako će nagovoriti Jenika da odustane od Mařenke, a nju nagovoriti da se uda za Vašeka.

Na početku drugog čina Mařenka se inkognito upoznaje s Vašekom, dok za to vrijeme Kecal nagovara Jeniku da potpiše ugovor, prema kojemu će dobiti 1000 forinti ako odustane od Mařenke. Jenik isprva ne pristaje no Kecal povećava ponudu i nudi mu još 300 forinti,  a Jenik dodaje još jedan uvjet  - da Mařenku može oženiti jedino Mihin sin.  Na početku trećeg čina u grad dolazi cirkus. Vašek upoznaje plesačicu Esmeraldu, a ubrzo dolazi Indijanac s viješću da je medvjed koji pleše  pijan. Vašek pristaje odigrati ulogu medvjeda i cirkusanti odlaze.  Slijedi scena u kojoj Vašek svojim roditeljima objašnjava da je upoznao drugu zgodnu djevojku i da odustaje od svadbe, a Mařenka je saznala za ugovor između Jenika i Kecela i odlučuje se vjenčati za Vašeka.

Sve sretno završava kada se ispostavi da je Jenik zapravo Mihin sin iz prvoga braka. Istovremeno, selom se proširi glas da je medvjed pobjegao iz cirkusa, no to nije medvjed - već Vašek. Miha blagoslivlja brak između Mařenke i Jenika.

Predstava zbog niza nesretnih okolnosti nije izvedena u inozemstvu za života Bedřicha Smetane (2.3.1824- 12.05.1884), no međunarodni je uspjeh postigla u Beču 1892. na kazališnoj izložbi.

Prodana nevjesta pripada najomiljenijim djelima iz žanra komičnih opera te se tako gotovo stalno nalazi na repertoarima poznatih opernih kuća, a najnoviju hrvatsku produkciju redateljski potpisuje Ozren Prohić, dok će orkestrom ravnati maestro Nikša Bareza.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE