Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Predstavljena Queer Zagreb Sezona

Predstavljena Queer Zagreb Sezona

Danas, u utorak 15.4. je u ZKM-u predstavljen novi ciklus Queer Zagreb Sezone.
Share on facebook
Share on twitter

Na konferenciji za medije je umjetnički direktor Zvonimir Dobrović govorio o događanjima od travnja do srpnja te o konceptu programiranja Sezone.

„Budući da se u sve više društvu naziru različiti oblici konzervativizma, koji se onda prelijevaju i u kazališne i plesne prakse na domaćim pozornicama, cilj je Queer Zagreb Sezone suradnjama ulaziti u institucionalne prostore ne bi li se oni dodatno otvarali za toliko potrebnu umjetničku inovativnost.„ objasnio je Zvonimir Dobrović.

U izvedbenom dijelu programa najavljeno je večerašnje gostovanje nove predstave No Logo Opera(cija) u Jedinstvu, koja je inspirirana knjigom kanadske novinarke Naomi Klein „No Logo“ u kojoj autorica opisuje kulturu brandova i ispraznost logotipova. O predstavi su na konferenciji govorili i Fabian Lettow  iz njemačkog kainkollektiva te Sanja Tropp Frühwald iz hrvatskog VRUM kolektiva koja je rekla: „No Logo Opera(cija) je naša prva produkcija ovako velikog interdisciplinarnog tipa. To nije samo predstava, već je i opera i video instalacija. Radi se o doista slojevitom projektu koji također nastoji ulaziti u institucionalizirane prostore i propitivati klasične načine proizvodnje umjetnosti.“

Posebno su zatim istaknute izvedbe Raimunda Hoghea iz Njemačke,  koji 28. travnja gostuje sa svojom izvedbom „Večer s Judy“ u ZKM-u, posvećenoj Judy Garland,  te Brune Isakovića koji s nadograđenom izvedbom „Nečastivih“  7. svibnja nastupa u galeriji Lauba.

Također su najavljeni predstojeći programi  u sklopu novog programskog bloka Sezone –Genderformance i tjedan fokusa na nizozemski ples. Genderformance kao nova programska linija propituje pitanja roda u izvedbenim umjetnostima, i sadrži izvedbe Eise Jocson s Filipina, Geumhyung Jeong iz Južne Koreje, Cecilie Moisio iz Italije, Poliane Lime iz Španjolske, no i hrvatskih imena poput Siniše Labrovića i Vlaste Delimar, a segment programa s fokusom na nizozemske plesne zvijezde, koji se ostvaruje u suradnji s Tjednom suvremenog plesa zagrebačkoj publici donosi tri različite predstave Jana Martensa te izvedbu i radionicu Mor Shanija.

Suradnje obilježavaju naročito filmski program Sezone, u sklopu Festivala tolerancije ali i Subversive film festivala, gdje će se također s raspravom o radu Michela Foucaulta predstaviti i izdavački pothvat udruge – prvo cjelokupno hrvatsko izdanje Povijesti seksualnosti.

Najavljen je i party u programu Sezone koji se održava ovaj četvrtak, 17. travnja u Vip klubu:  „Željka M. party se nastavlja na tradicionalni Queer program koji se oduvijek poigravao s pojavama u društvu koje zatiru slobodu. Bilo koja vrsta argumentacije koja se poziva na ograničavanje sloboda je dugoročno neodrživa te se nju ponekad treba i satirizirati, pogotovo ako je dijalog nemoguć. Naprosto je nemoguće racionalno raspravljati sa stranom koja ne koristi racionalne argumente. Cilj Željka M. partija je napraviti jedan ironijski odmak od stvarnosti koja nas sve pogađa.“

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI