Naslovnica > VIJESTI > INFO > Festival francuske kulture u Hrvatskoj 2015.

Festival francuske kulture u Hrvatskoj 2015.

Na tragu projekta 'Croatie, la voici', te na inicijativu najviših političkih dužnosnika obje zemlje, iduće će se godine u Hrvatskoj održati uzvratni Festival francuske kulture.
Share on facebook
Share on twitter

Projekt u nastanku javnosti su predstavili Ministarstvo kulture i Francuski institut, ističući kako je nastao na inicijativu francuskog predsjednika Françoisa Hollanda i hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Festival francuske kulture zamišljen je, kažu organizatori, kao "interdisciplinarna manifestacija s naglašenom željom identificiranja specifičnih interesa, zajedničkih objema zemljama, a jedan od glavnih ciljeva mu je potaknuti buduće suradnje te uspostaviti mreže putem kojih će se odvijati zajednički projekti". Festival je ujedno i poziv na jačanje suradnje između ministarstva kulture, vanjskih poslova, turizma, gospodarstva, znanosti i obrazovanja, a zbivat će se od svibnja do listopada 2015. godine.

Priprema i provedba Festivala Francuske u Hrvatskoj odvijat će se prema istom organizacijskom modelu prema kojem je bio vođen i Festival Croatie, la voici. Za potvrdu koncepcije i ideje te verifikaciju samih programa bit će zadužen Mješoviti organizacijski odbor, sastavljen od predstavnika resornih ministarstava, diplomatskih predstavnika, imenovanih izbornika te tijela zaduženih za provedbu Festivala. S francuske strane izbornica programa je  Anne Coutard, a s hrvatske strane Sanja Ivić.

Anne Coutard državna je dužnosnica koja protekle četiri godine radi na projektima za francusko Ministarstvo kulture i komunikacija. Voditeljica je projekta organizacije Foruma Chaillot Budućnost kulture, budućnost Europe (Avenir de la culture, avenir de l’Europe), 2014. godine, bila je direktorica projekta za pokretanje Festivala povijesti umjetnosti Fontainebleaua (2010. – 2013.) te voditeljica projekta organizacije Nacionalne konzultacije o umjetničkom i kulturnom obrazovanju (2012.).

Radila je kao pomoćnica direktora Pariškog konzervatorija (2007. – 2010.), glavna direktorica službi Comédie Française (2001. – 2006.), bila je direktorica delegirana u predsjedništvo francuskoga RTL-a (1996. – 2000.), a od 1989. do 1996. radila je na Radio France kao pomoćnica glavnog urednika, direktorica kabineta predsjednika i direktorica za produkciju. Bila je direktorica kabineta predsjednika Centra Georges Pompidou (1987. – 1989.), zamjenica direktora za kulturne akcije Ministarstva kulture i komunikacija (1986.), glavna tajnica Fonda za kulturne intervencije (1983. – 1985.). Sudjelovala je u studijskim projektima u sektoru kulture i komunikacije (2007.) i studijskim projektima Ministarstva kulture i komunikacija (2001.).

Uz izniman profesionalni angažman na području kulture i medija bavila se, od 1979. do 1986. socijalnim radom sudjelujući u nizu socijalnih projekta (voditeljica projekata u glavnoj inspekciji socijalnih poslova, voditeljica projekta u grupaciji Arcade, tvrtke HLM koji se odnose na socijalne stanove, a u Ministarstvu socijalnih poslova vodila je Ured za socijalni život, odjel socijalne i kulturne inovacije. U državnoj je službi bila viša dužnosnica u Médiamétrie (1990. -1996.) te viši savjetnik za audiovizualne medije (2001. – 2011.). Osim niza odgovornih funkcija u medijima i kulturi, volontirala je kao predsjednica Orkestra Champs-Élysées (1997. – 2012.), bila je predsjednica Družine putujućih komičara koju vodi Marcel Bozonnet (2007. 2011.) te radila kao glavna tajnica Restorana srca (1986. – 1987.)

Sanja Ivić vršiteljica dužnosti intendantice HNK-a u Zagrebu i dramaturginja, diplomirala je komparativnu književnost te jugoslavenske jezike i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a potom i dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te se usavršavala se u SAD-u (Fulbright Grant, New York 1994./1995.), Francuskoj (Organizacija i upravljanje kulturnim institucijama, Pariz 1996./1997.) i tijekom kraćih boravaka u Austriji, Italiji.

U HNK u Zagrebu bila je v.d. i ravnateljica Drame HNK u Zagrebu (2002. - 2006.) i ravnateljica Drame HNK u Zagrebu (2008. - 2013.) te je surađivala kao stalna dramaturginja u mnogim višestruko nagrađivanim repertoarnim predstavama. Surađivala je s brojnim kazalištima i nezavisnim kazališnim skupinama (DK Gavella, HNK Osijek, Zagrebački plesni ansambl, HNK Split, Teatar Lapsus, Kazališna družina David, Dječje kazalište Smješko, Kazalište lutaka Split itd). Autorica je brojnih dramatizacija, dramskih tekstova i prijevoda izvedenih u kazalištima Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Režirala je vlastite prijevode drama Koraci (S. Beckett) u HNK u Osijeku i Gospođa Aoi (Y. Mishima) za NUS Barutana u Osijeku. Surađivala je na scenarijima nekoliko dokumentarnih filmova u produkciji HRT-a i dugogodišnja je suradnica Trećega programa Hrvatskog radija.

Prevodi s francuskog, engleskog i talijanskog jezika. Objavljivala je radove u zbornicima (Zbornik radova o Juliju Benešiću, Zbornik radova o Titu Strozziju, Zbornik radova Krležinih dana u Osijeku, Zbornik Trećeg programa Hrvatskoga radija) i časopisima (15 dana, Kazalište, Vijenac, Zarez). Predavala je dramaturgiju na studiju Glume i lutkarstva na osječkoj Umjetničkoj akademiji 2006. i 2007. godine kao vanjska suradnica. Autorica je knjige pod naslovom Jesetre drugorazredne svježine (Hrvatski centar ITI, 2004). Dobitnica je druge Nagrade Marin Držić Ministarstva kulture 2009. godine.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE