Naslovnica > PREDSTAVE > Učene žene (st)

Učene žene (st)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
'Učenost' kao sredstvo uspinjanja društvenom ljestvicom ili Molierova satira u režiji Jagoša Markovića.

Nakon što je 2010. premijerno izvelo (i potom prilično kratko na reprtoaru zadržalo) Molierovu Školu za žene, Hrvatsko narodno kazalište u Splitu, u sezoni 2013/2014 odlučuje se za još jednu 'žensku' komediju istog autora - Učene žene iliti Les Femmes Savantes.

Ovaj put riječ je o jednoj od najpopularnijih autorovih komedija, napisanoj u stihovima i premijernoj izvedenoj  na sceni Théâtre du Palais-Royal 11. ožujka 1672.

Njezin je sadržaj slijedeći:

Dvoje mladih, Henrietta i Clitandre, zaljubljeni su, ali da bi se oženili moraju svladati prepreku zvanu Henriettina majka. Jer, uzaludno je što se Henriettin otac i stric ne protive vjenčanju, kad je prava gospodarica obitelji gospođa Philaminte, zajedno s Henriettinom tetom i sestrom. A taj jaki trio već ima idealnog ženika za Henriettu. To je 'čovjek od znanosti' i poeta čije su pretenzije obrnuto proporcionalne njegovim sposobnostima, ali i to je dovoljno da svojom 'pametnom' pojavom očara dame koje teže kulturi i obrazovanosti kao nedostajućem ukrasu njihova salona...

Predstavu režira Jagoš Marković, koji je za ovu prigodu ansambl splitskog HNK 'pojačao' gostima iz Zagreba.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter