Naslovnica > PREDSTAVE > Škola za žene

Škola za žene

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kako se žena može oteti kontroli svog supruga, poučavao je još Moliere, a u splitskom HNK možete vidjeti što o tome misli gostujući poljski redatelj Andrzej Sadowski.
autorski tim funkcija
Zoran Mihanovićoblikovatelj svjetla
Domenico Briškiodabir glazbe
Andrzej Sadowskiredatelj
Andrzej Sadowskiscenograf
Jagoda Granićjezični savjetnik
Marija Žarakkostimograf
Jean-Baptiste Poquelin Molièreautor teksta

Moliereova 'Škola za žene' praizvedena je 26.prosinca 1662. u Palais-Royal, osamnaest mjeseci nakon što je prikazana njena muška inačica, 'Škola za muževe'. Komediju su odmah napali zagovornici ćudoređa, optuživši autora za nedostatak morala i ukusa, napad na religijske postulate, no i za nepoznavanje gramatike (!). Moliere je u lipnju 1663. ulje na vatru dodao napisavši i 'Kritiku škole za žene', svojevrsni nastavak u kojem objašnjava svoje autorske odluke.

'Škola za žene' Moliereu je donijela i stalno mjesto na kraljevskom dvoru te izdašnu financijsku pomoć, a kraljevsku je zaštitu uživao još niz godina, što je omogućilo i da osnuje prvo stalno profesionalno kazalište u Europi – Comedie française.

'Škola za žene' smatra se jednim od slabijih njegovih tekstova, te nikad nije dosegla popularnost 'Škrca' ili 'Mizantropa', no Moliereova je sklonost otvaranju rasprave o kontroverznim temama, obračunu s licemjerjem te lažnim moralom vidljiva u svakom njegovom djelu, pa tako i u ovom komadu.

Glavni lik je 42-godišnji Arnolphe koji je opsjednut mogućnošću da mu žena 'nabije rogove'. Svoju je štićenicu Agnes od ranog djetinjstva odgajao tako da mu kad odraste bude dobra žena – koja ga neće varati i koja će se ponašati potpuno u skladu s njegovim zahtjevima. Do sedamnaeste je godine živjela u samostanu, a zatim se seli u Arnolpheovu kuću. Agnes gotovo odmah po dolasku upoznaje Horacea, sina Arnolpheovog prijatelja Orontea, i oni se na prvi pogled zaljubljuju. Horace ne poznaje prijatelja svog oca, te mu u povjerenju ispriča sve o svojoj ljubavi prema Agnes, a Arnolphe odluči učiniti sve kako bi se Agnes ipak udala za njega. Igrajući svoju igricu, u kojoj pokušava informacije koje mu je Horace dao upotrijebiti protiv njega, Arnolphe postaje sve više i više frustriran jer mu ne uspijeva – a čak se dogodi i zabuna u kojoj Agnes pomisli da joj je dao dozvolu da se uda za Horacea. Nakon toga, zabrani im svako daljnje sastajanje. Priča, naravno, ima sretan kraj, jer se pojavi Agnesin pravi otac, Enrique, koji otkriva da je Agnesinu ruku namijenio upravo Horaceu, dok svi Arnolpheovi planovi padaju u vodu...

U splitskom HNK 'Školu za žene' režira poljski redatelj Andrzej Sadzowski, koji je domaćoj publici već poznat po 'Garganutovskim pripovijestima' Gradskog kazališta Sisak.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE