Naslovnica > VIJESTI > INFO > HNK Osijek, kazalište s dva v.d. intendanta

HNK Osijek, kazalište s dva v.d. intendanta

Povijest se ponavlja. 2008. godine HNK u Osijeku nekoliko je mjeseci imao dva intendanta. Sada ima dva vršitelja dužnosti. Ministarstvo kulture se, pak, odbija miješati u cijelu priču!
Share on facebook
Share on twitter

HNK u Osijeku jedino je domaće javno kazalište čiji su vlasnici s posve ravnopravnim udjelima Grad i Županija. Premda je takva vlasnička struktura često isticana kao dobar primjer,  još je više bilo progoda u kojima su različite političke opcije na vlasti u Gradu i Županiji, u potpunosti blokirale rad kazališta ili njegovo funkcioniranje dovodile do apsurda.

Tako je u kolovozu 2008. godine ustanovljeno da je HNK Osijek u minusu od cca 2,5 milijuna kuna, nakon čega je Županija  (u kojoj je na vlasti bio HDSSBzatražila smjenu intendanta, a u tome ju je podržalo i Kazališno vijeće. Potom je Grad (u kojem je na vlasti bio HSP) ne samo odbio smijeniti intendanta, već je najavio i mogućnost da u potpunosti preuzme vlasništvo na HNK, da bi Županija najavila i krim-obradu poslovanja teatra.

Potom je Županija za intendanta imenovala Božidara Šnajdera, premda s Gradom nije postigla dogovor o razriješenju tada još uvijek aktualnog intendanta Vlahe Ljutića. Taj dvovlasni cirkus trajao je neko vrijeme, na koncu završio i suđenjem koje je Ljutić dobio, no lekcija čini se nije naučena jer se po identičnom obrascu ponavlja i ovih dana.

Podsjetimo nakon što je nezakonito raspisani prvi natječaj za intendanta HNK u Osijeku morao biti poništen, tijekom odlučivanja o rezultatima drugog predsjednica Kazališnog vijeća ustvrdila je kako je jednom od članova tog tijela, mandat istekao prije dvije i pol godine! Vijeće stoga na koncu nije donijelo odluku o tome koga od troje prijvljenih kandidata predložiti za intendanta, au HNK Osijek upućen je na brzinu i upravni nadzor Ministarstva kulture, s čijim nalazima - međutim - javnost do danas nije upoznata.

No, kako u međuvremenu, 10. prosinca ističe mandat aktualnog intendanta Šnajdera, vlasnici kazališta našli su se u prilici imenovati vršitelja dužnosti.

Grad Osijek, točnije njegovo Gradsko vijeće u kojem je na vlasti koalacija strana predvođena SDP-om, na sjednici 22. studenoga imenovalo je na tu funkciju jednu od kandidatkinja s drugog natječaja, Draženu Vrselju, inače voditeljicu upraviteljica Službe marketinga i prodaje osječkog HNK.

Posve očekivano, oprečnu odluku donijela je na svojoj posljednjoj sjednici Županija osječko baranjska (u kojoj je na vlasti HDSSB), imenovavši za vršitelja dužnosti još uvijek aktualnog intendanta Božidara Šnajdera, koji se među inim proslavio i izjavom kako mu je upravo potpisnica ovih redova uskratila sredstva Ministarstva kulture!

Kazalište tako trenutno ima dva vršitelja dužnosti koji bi na istu trebali stupiti 10. prosinca.

Kome će od njih to poći za rukom posve je neizvjesno, no sasvim je izvjesno kako se Ministarstvo kulture u cijelu priču nema namjere miješati, što je Slavonskoj televiziji potvrdio i zamjenik ministrice, Berislav Šipuš.

Sjajno, zar ne?

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE