Život bez imena – Istine Marije Magdalene

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nadopisana Isusova biografija iz pera Vladimira Stojsavljevića, a iz vizure Marije Magdalene, postaje predstava za 12 apostola, kojom festival Zlatni lav proslavlja 15. godina postojanja.
autorski tim funkcija
Zvonimir Peranićdramaturg
Damir Zlatar Freyautor scenskog pokreta
Damir Zlatar Freyodabir glazbe
Damir Zlatar Freyscenograf
Damir Zlatar Freyoblikovatelj svjetla
Damir Zlatar Freykostimograf
Damir Zlatar Freyredatelj
Vladimir Stojsavljevićautor teksta
izvođači uloge
Dijana BolančaMarijin materijalizirani alter ego
Janko Popović VolarićJuda / Utvara / Pilat
Jasmin SofićButler
Mario PešaButler
Perica MartinovićMarija iz Magdale
Petra KurtelaMarija iz Nazareta
Sven JakirMeneksen / Mojsije

Roman aktualnog pomoćnika ministrice kulture, Vladimira Stojsavljevića Život bez imena, objavila je 2011. godine izdavačka kuća Fraktura najavljujući ga kao roman koji "o vječnim temama istini i laži, ljubavi i mržnji, dobru i zlu pripovijeda na sasvim novi način", te koji "paralelnim pričama stvara sliku o ljudskoj prošlosti i sadašnjosti, a kroz likove Marije Magdalene, Isusa, Marije, Poncija Pilata, međugorskih vidjelica Marije i Varje, njihovih roditelja, udbaša te Sarajlija od psihologinje Zuhre do stare povjesničarke Estere ".

Kritičari su tad zapisali kako se Stojsavljević uspustio u "provokativno nadopisivanje službene Isusove biografije, osvjetljavajući neke kontroverzne detalje iz vizure Marije Magdalene, žene koja je voljela Isusa i rodila mu sina Mojsija, i potom uspostavio transvremensku vezu s atmosferom Jugoslavije pred raspad, preko djevojke Marije, jedne od "vidjelica" iz Međugorja. Nakon što pročitate ovaj roman o ženama izbačenim iz povijesti, posve ćete sigurno revidirati svoje mišljenje o tzv. "ženskoj književnosti", jer je ovo jedan od najženskijih rukopisa koje ste čitali.".

Dvije godine kasnije, upravo rečeni roman postaje predložak za predstavu kojom je (umjesto eventualne i uobičajene monografije), umaški festival Zlatni lav odlučio proslaviti 15. godina postojanja. Prva je to vlastita manifestacije koja se tako promeće i u produkcijske vode, a koju će - kao i sam festival, postaviti Damir Zlatar Frey.

Adaptaciju romana, uz asistenciju samog autora, potpisuje Zvonimir Peranić, umjetnički ravnatelj riječkog Teatra Rubikon, koji je ujedno i koproducent predstave.

U njihovoj zajedničkoj viziji predstava se igra za tek 12 gledatelja, odnosno apostola, smještenih u novovjeki salon Marije Magdalene koja ni nakon 2000 godina još uvijek nije našla načina na konačni odlazak k svojoj ljubavi. Salon će u slučaju praizvedbe i prvog niza izvedbi biti onaj gornjogradske palače Gvozdanović, a uz ansambl glumaca, gledateljima će se u predstavi pridružiti i par butlera.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE