Naslovnica > PREDSTAVE > Svijetleći grad

Svijetleći grad

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Povodom 100. obljetnice rođenja Ive Lhotke-Kalinskog, na scenu HNK RIjeka stiže njegova "glazbena farsa apsurda".
autorski tim funkcija
Petar Šegedinlibretist
Ivo Lhotka Kalinskiskladatelj
Borna Šercarscenograf
Predrag Potočnjakoblikovatelj svjetla
Nina Simčićšaptač
Branka Kušen Kajdiinspicijent
Ronald Savkovićkoreograf
Romeo Drucker koncertni majstor
Igor Vlajnićkorepetitor
Ana Anconellikorepetitor
Nada Matošević Oreškovićdirigent
Saša Brozredatelj
Manuela Paladin Šabanovićkostimograf

Svoju pedesetu obljetnicu Glazbena tribina u Opatiji obilježiti će velikom "rođendanskom proslavom", uprizorenjem jednočinke ili glazbene farse apsurda Ive Lhotke - Kalinskog, u koprodukciji s riječkom Operom.

Umjetnički voditelj Glazbene tribine Opatija Silvio Foretić pojasnio je put od rađanja ideje do njene realizacije. Naime, operna pjevačica Nataša Antoniazzo koja i pjeva u predstavi, došla je na ideju da se povodom 100. obljetnice njegova rođenja, postavi djelo Ive Lhotke-Kalinskog što je u Studentskom centru-Teatru &TD prihvaćeno te je naručena rekostrukcija partiture, što ju je na temelju dionica i zvučnog zapisa, rekonstruirao Stanko Juzbašić. A Silvio Foretić i Vanja Lisjak iz Glazbene tribine u riječkom su HNK Ivana pl. Zajca pronašli idealno mjesto i uvjete za uprizorenje Svijetlećeg grada.

Svijetleći grad imao je svoju praizvedbu davne 1967. u HNK u Zagrebu.

Kada su Lhotku-Kalniskog pitali kako je došlo do njegove opere Svijetleći grad, on je spremno odgovorio: "Opera nastala u današnje vrijeme, mora potražiti govor drugačiji od onog koji se susreće u konvencionalnom opernom repertoaru. Poticaje sam nalazio kod Becketta, Kafke i Ionesca. Zbog toga sam posegnuo za tekstom koji je najbliži takvom načinu razmišljanja, a to je bio Svijetleći grad Petra Šegedina."

 

Službena pak najava kaže kako je riječ o predstavi "koja na apstraktan i apsurdan način progovara o strahovima koji opterećuju svakog od nas bez obzira na prostor i vrijeme. Što daje smisao životu, gdje nastaju i nestaju nesporazumi, kako se nositi sa sudbinom i što nas goni da uvijek iznova tražimo objašnjenja... "

Odgovori