Naslovnica > PREDSTAVE > Svijetleći grad

Svijetleći grad

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Povodom 100. obljetnice rođenja Ive Lhotke-Kalinskog, na scenu HNK RIjeka stiže njegova "glazbena farsa apsurda".

Svoju pedesetu obljetnicu Glazbena tribina u Opatiji obilježiti će velikom "rođendanskom proslavom", uprizorenjem jednočinke ili glazbene farse apsurda Ive Lhotke - Kalinskog, u koprodukciji s riječkom Operom.

Umjetnički voditelj Glazbene tribine Opatija Silvio Foretić pojasnio je put od rađanja ideje do njene realizacije. Naime, operna pjevačica Nataša Antoniazzo koja i pjeva u predstavi, došla je na ideju da se povodom 100. obljetnice njegova rođenja, postavi djelo Ive Lhotke-Kalinskog što je u Studentskom centru-Teatru &TD prihvaćeno te je naručena rekostrukcija partiture, što ju je na temelju dionica i zvučnog zapisa, rekonstruirao Stanko Juzbašić. A Silvio Foretić i Vanja Lisjak iz Glazbene tribine u riječkom su HNK Ivana pl. Zajca pronašli idealno mjesto i uvjete za uprizorenje Svijetlećeg grada.

Svijetleći grad imao je svoju praizvedbu davne 1967. u HNK u Zagrebu.

Kada su Lhotku-Kalniskog pitali kako je došlo do njegove opere Svijetleći grad, on je spremno odgovorio: "Opera nastala u današnje vrijeme, mora potražiti govor drugačiji od onog koji se susreće u konvencionalnom opernom repertoaru. Poticaje sam nalazio kod Becketta, Kafke i Ionesca. Zbog toga sam posegnuo za tekstom koji je najbliži takvom načinu razmišljanja, a to je bio Svijetleći grad Petra Šegedina."

 

Službena pak najava kaže kako je riječ o predstavi "koja na apstraktan i apsurdan način progovara o strahovima koji opterećuju svakog od nas bez obzira na prostor i vrijeme. Što daje smisao životu, gdje nastaju i nestaju nesporazumi, kako se nositi sa sudbinom i što nas goni da uvijek iznova tražimo objašnjenja... "

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter