Naslovnica > PREDSTAVE > The turn of the screw / Okretaj zavrtnja

The turn of the screw / Okretaj zavrtnja

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Operni doprinos HNK Rijeka i HNK Šibenik proslavi 100. godišnjice Benjamina Brittena.

The Turn of the Screw iliti Okretaj zavrtnja  komorna je opera Benjamina Brittena nastala po narudžbi Venecijanskog biennala na kojem je i praizvedena 14. rujna 1954. godine.

Libreto za nju napisala je prema istoimenoj hit knjizi Henry Jamesa Myfanwy Piper, supruga scenografa Johna Pipera, s kojim je Britten prethodno surađivao na nekoliko opera. Priča je smještena u viktorijansko doba i prati sudbine dvoje siročadi koju progone duhovi njihove služinčadi, od kojih ih pokušava zaštiti nova guvernanta... U mračnoj atmosferi isprepliću se stvarnost i mašta, izrečeno i podrazumijevano, uključujući nikad izrečenu, ali jasno prisutnu povijest seksualnog zlostavljanja...

Zanimljivost libreta u odnosu na Jamesov original jest činjenica da duhovi u operi govore te na taj način postaju aktivni protagonisti, a Britten ga je uobličio u prolog i 15 varijacija odvojenih orkestralnim interludijima.

Upravo ovo djelo izabrali su HNK Rijeka i HNK Šibenik kao vlastiti doprinos godini u kojoj se obilježava 100. godišnjica Brittenova rođenja, a režiju te produkcijski čudnovate suradnje, povjerili su Ozrenu Prohiću.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter