532d.jpg

U prosincu davne 1917. godine osnovano je Diletantsko kazalište u Vinkovcima i to izvedbom dviju jednočinki, 'Prosaca' Ise Velikanovića i 'Začaranog ormara' Ferde Ž. Milera. Odonda je kazalište kontinuirano radilo sve do 1991. godine, a u njemu su svoje prve glumačke korake učinili velikani hrvatskog glumišta kao što su Vanja Drach, Nada Subotić, Ivo Fici, Rade Šerbedžija i Ivo Gregurević.

1991. godine uslijed ratnih događanja, te stradanja i same zgrade kazališta, teatar prestaje s radom i tek nakon 12 godina, u siječnju 2003. godine, praizvedbom drame T. Zajeca 'Svinje' započinje ponovno s radom i to kao Gradsko kazalište 'Joza Ivakić'.

Obljetnička 2007. godina u kojoj kazalište slavi 90. godišnjicu postojanja, započela je usvajanjem Statuta kojim vinkovački teatar u potpunosti prelazi na profesionalnu produkciju, a nastavljena je brojnim premijerama. U veljači su premijerno izvedene 'Najbolje prijateljice' A. Gova, a već u svibnju praizveden tekst D. Matakovića 'Iz Kabula s ljubavlju', koji je Tatjane Bertok – Zupković donio i nominaciju za NHG za najbolju glavnu žensku ulogu Prcmilke Gmižić.

Centralni dio svečane proslava 90 godina kazališta u Vinkovcima održati će se 08. prosinca u 20 sati u Gradskom kazalištu 'Joza Ivakić', a u njemu će između inih sudjelovati, pomoćnik ministra kulture, Srećko Šestan, župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Vinkovaca dr. Mladen Karlić, glumica Nada Subotić, te književnik Miroslav Slavko Mađer.

Svečanost započinje u 19 sati otvorenjem izložbe '90 godina kazališta', a u 20.30 premijerno će biti izvedene dvije jednočinke kojima je i započeo vinkovački kazališni život - već spomenuti 'Prosci' Ise Velikanovića i 'Začarani ormar' F. Ž. Milera, u režiji Himze Nuhanovića.

U predstavi igraju studenti glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku i glumci dramskog amaterskog ansambla Gradskog kazališta 'Joza Ivakić' Vinkovci.

Odgovori