Naslovnica > PREDSTAVE > Shakespeare Pir

Shakespeare Pir

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Shakespeare Pir na scenu donosi presjek Shakespearovih komedija, u čast 400. obljetnice autorove smrti.

Službena najava koprodukcije GK Joza Ivakić i Kazališta Virovitica kaže kako su za ovim kolopletom posegnuli "kako bi se spojilo Shakespearovo i današnje vrijeme i vidjelo kako je komedija i komično ono što nas uvijek spaja jer smisao za humor nema rok trajanja."

Riječ je, naime, o kombinaciji brojnih Bardovih tekstova s djelovima teksta Ane Prolić Hamletova istina, a koje na scenu postavlja Dražen Ferenčina.

Zašto?

"U 21.stoljeću i tehnološkom dobu, Shakespeare nije samo kulturna ostavština nego i brand, pop zvijezda, turistički proizvod, ime malo kome nepoznato, a ipak se rijetki mogu dičiti stvarnim poznavanjem njegovog opusa. Dok mentalne lijenčine opravdanje za svoje nečitanje njegovih djela uglavnom pronalaze u teškoćama sa stihom, „zastarjelim“ jezikom i stilom, autorski tim Shakespeare Pira, svjestan poražavajućih činjenica, isprobava prokušanu formulu parodijskog hommagea. Kroz brze izmjene prizora i energičnu glumačku igru, predstava o kojoj je riječ nastojat će i tragedije i komedije, i povijesne drame i sonete Williama Shakespearea podjednako približiti svim slojevima publike, obećavajući im pritom nezaboravnu zabavu, ali i ironični metateatarski komentar."

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter