Shakespeare Pir

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Shakespeare Pir na scenu donosi presjek Shakespearovih komedija, u čast 400. obljetnice autorove smrti.
autorski tim funkcija
Dubravko Matakovićscenograf
Ana Prolićautor predloška
Anamarija Filipović Srhojkostimograf
William Shakespeareautor predloška
Mojmir Mihatovautor lutaka
Damir Gvojićoblikovatelj svjetla
Dražen Ferenčinaautor adaptacije
Dražen Ferenčinaredatelj
Igor Karlićskladatelj

Službena najava koprodukcije GK Joza Ivakić i Kazališta Virovitica kaže kako su za ovim kolopletom posegnuli "kako bi se spojilo Shakespearovo i današnje vrijeme i vidjelo kako je komedija i komično ono što nas uvijek spaja jer smisao za humor nema rok trajanja."

Riječ je, naime, o kombinaciji brojnih Bardovih tekstova s djelovima teksta Ane Prolić Hamletova istina, a koje na scenu postavlja Dražen Ferenčina.

Zašto?

"U 21.stoljeću i tehnološkom dobu, Shakespeare nije samo kulturna ostavština nego i brand, pop zvijezda, turistički proizvod, ime malo kome nepoznato, a ipak se rijetki mogu dičiti stvarnim poznavanjem njegovog opusa. Dok mentalne lijenčine opravdanje za svoje nečitanje njegovih djela uglavnom pronalaze u teškoćama sa stihom, „zastarjelim“ jezikom i stilom, autorski tim Shakespeare Pira, svjestan poražavajućih činjenica, isprobava prokušanu formulu parodijskog hommagea. Kroz brze izmjene prizora i energičnu glumačku igru, predstava o kojoj je riječ nastojat će i tragedije i komedije, i povijesne drame i sonete Williama Shakespearea podjednako približiti svim slojevima publike, obećavajući im pritom nezaboravnu zabavu, ali i ironični metateatarski komentar."

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE