Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Performativna Luka: Barbara Matijević

Performativna Luka: Barbara Matijević

U okviru programa 'Performativna Luka', u nedjelju, 23. lipnja, s početkom u 20 sati, u Galeriji Anex Multimedijalnog centra Luka u Puli, održat će se performans Barbare Matijević 'I am 1984'.
Share on facebook
Share on twitter

'Performativna Luka' ime je projekta Udruge MMC LUKA i koreografa i plesača Matije Ferlina koji ovom suradnjom u Pulu dovode domaće i inozemne izvedbene projekte van festivala i festivalskih sezona- to su gostovanja autora sa naslovima koji su prilagodljivi te se bez napora uklapaju u prostorne i tehničke gabarite Multimedijalnog centra LUKA i po prvi se puta prikazuju pulskoj, istarskoj publici.

'I am 1984', performans je Barabare Matijević i drugi nastup u ciklusu Performativne Luke, koji govori o 1984. godini iz perspektive različitih realnosti i fikcija– od događaja iz nacionalne komunističke i svjetske povijesti, preko znanstvene fantastike, filmova i 3D animacije do virtualnih svjetova interneta i video igara, uspostavljajući kompleksno nizanje informacija kroz formu predavanja. Neočekivane poveznice između autobiografskih i povijesnih činjenica uprizorene su kroz crtež koji počinje funkcionirati kao logo proizvoda te postavljati primatelja informacija, tj. Gledatelja, u položaj konzumenta povijesti. Takav diskurs je istovremeno duhovit i tragičan pokušaj indvidualnog smještanja u neuprizorivu sveobuhvatnost svijeta, osobno «kognitivno mapiranje» prostora i vremena. Performans će biti izveden na engleskom jeziku, bez prijevoda.

Tri dijela trilogije «Teorija performansa budućnosti ili – Jedini spas od masakra jest taj da mu postanemo autori»- I AM 1984 (2008; u koprodukciji sa ZeKaeM-om), TRACKS (2009; u koprodukciji s Kaaitheatrom, Eurokazom i Lazaretima), FORECASTING (2011; u koprodukciji s Kaaitheatrom i festivalom UOVO) - do sada su prikazana diljem Europe, uključujući mjesta poput Centar Georges Pompidou, Muzej Jeu de Paume u Parizu, Kaaitheater u Brusselu i Festival d’Avignon. I AM 1984 dobitnik je posebne nagrade međunarodnog žirija na festivalu INFANT u Novom Sadu 2008. godine.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI