Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Izvoz: ‘I’ve never done this before’ u Bruxellesu

Izvoz: ‘I’ve never done this before’ u Bruxellesu

Novi autorski projekt izvedbenih umjetnika Giuseppea Chicoa i Barbare Matijević 'I’ve never done this before' bit će premijerno izveden 29. i 30. siječnja u Kaaistudio’s u Bruxellesu.
Share on facebook
Share on twitter

U novoj predstavi autori Barbara Matijević i Giuseppe Chico istražuju reprezentacijske mogućnosti amaterskih YouTube videa, s fokusom na identificiranje novih mjesta i konteksta iskaza, na kompleksne odnose između reprezentacije i povijesti, između realnog i imaginarnog, na poveznice između medijskih sustava,  medijacijskih tehnologija i svakodnevnog života. Imaginarni protagonisti izvedbe nisu u tolikoj mjeri individualne osobe koje objavljuju svoja videa na YouTubeu, koliko je to sam  komunikacijski krajolik, ispresijecane iluzije fikcije i stvarnosti s kojima živimo.

Pokretačka sila ove izvedbe je interakcija između izvođačice i različitih DIY predmeta, a koja se temelji na kreativnom korištenju analognih / digitalnih / visokih / niskih tehnologija, uključujući robote, gadgete i igračke. Projekt želi pozicionirati ove naprave kao rezultat amaterskih kreativnih tendencija koje su po svojoj prirodi usko povezane s umjetničkim praksama.

U svijetu u kojemu je razlika između fikcije i stvarnosti preokrenuta, u kojemu su oglašavanje, prodaja robe i politika postali najvažniji proizvođači fikcije, u kojemu je društvo u potpunosti birokratizirano i administrirano, sve ono što je neformalno, neorganizirano, slučajno, neučinkovito i kaotično postaje bojno polje za prirodu ljudskog identiteta. Autori pristupaju YouTubeu kao jednom takvom bojnom polju, bogatom osporavanim značenjima, subverzivnim strategijama i otporom.

Premijerne izvedbe održat će se 29. i 30. 01. 2015. u Kaaistudio’s u Brusselsu. Osnovan davne 1977., Kaaitheater predvodnik je i generator novih trendova na području kazališta, suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti kao takvih.  Stvaralaštvo brojnih prominentnih europskih i svjetskih umjetnika vezano je upravo uz Kaai, neki od njih su: Anne Teresa De Keersmaeker & Rosas, Jan Decorte, Jan Lauwers & Needcompany, Meg Stuart & Damaged Goods, Nature Theater of Oklahoma...

Barbara Matijević djeluje u širem kontekstu izvedbenih formi i trenutno je jedna od zastupljenijih nezavisnih hrvatskih autorica na međunarodnoj izvedbenoj sceni. Radove su joj predstavili Center Georges Pompidou u Parizu, Zagrebački Salon Mladih, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzej Jeu de Paume u Parizu, ZeKaeM, Galerija SC, Art Workshop Lazareti, Kunstraum Niederösterreich u Beču, FRAC Champagne-Ardenne u Reimsu, te više od 70 transdisciplinarnih festivala u Francuskoj, Belgiji, Švicarskoj, Norveškoj, Srbiji, Hrvatskoj, Južnoj Koreji, Italiji, Austriji, Njemackoj i Nizozemskoj. Trilogija « O teoriji performansa budućnosti.. » prva je hrvatska autorska produkcija uvrštena u službenu selekciju europskog festivala izvedbenih umjetnosti – Festival d’Avignon 2011 u Francuskoj.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI