Naslovnica > PREDSTAVE > Baletni triptih

Baletni triptih

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Koloplet kraćih baleta trojice suvremenih koreografa.

Za posljednju premijeru u sezoni 2012/2013 Balet HNK u Zagrebu odabrao je koloplet tri kraća baletna djela.

Tako eć se po prvi put na pozornici središnje nacionalne baletne kuće naći jedno djelo čuvenoga Williama Forsytha, koreografa koji je svojim velikim umijećem bogatstvo klasičnog baleta iz povijesnog konteksta prenio u 21. stoljeće. Bit će to njegov balet Herman Schmerman ( Pas de cinq / Pas de deux) praizveden na glazbu Thoma Willemsa 1992. u New York City Balletu.

Drugi plesni naslov programa također je prvi naslov njegova koreografa na sceni sceni HNK. Riejč je o radu Ronalda Savkovića, inače vrlo popularnog i svjetski proslavljenog baletnog plesača, a danas ravnatelja riječkog Baleta, koji će uprizoriti Pjesme bez riječi na glazbu Felixa Mendelssohna.

Večer će upotpuniti djelo jednog od danas najpoznatijih svjetskih koreografa, Nachoa Duatoa. Njegov balet  Za vas umirem / Por vos muero evocira razdoblje španjolske renesanse i njegovih dvorskih plesova, a izrastao je iz duhovne poezije španjolskog pjesnika Garcilasoa de la Vege i glazbe pisane u 15. i 16. stoljeću za španjolsku klasičnu gitaru.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter