Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Štrih: crnilo utopljeno u žutilu

Štrih: crnilo utopljeno u žutilu

Zašto zbog jedne studentske radionice nitko nije vidio Georgeov pogreb, zašto je kazalište supruga, film ljubavnica, a Kelly mama?
Share on facebook
Share on twitter

308d.jpg

Prezauzeti traženjem premijerovih zetova i praćenjem premijerovih kćeri, domaći mediji nisu ni primjetili da je prošlog tjedna preminuo jedan od najvećih suvremenih dramskih autora - George Tabori. Pisac, glumac i redatelj čiji je tekst 'Weismann i crveno lice' prije tri godine premijerno postavljen iu zagrebačkoj Gavelli, preminuo je 23. srpnja, ali je vijest o njegovoj smrti svijet obišla tek nakon pokopa, tri dana kasnije.

Proteklih je dana preminuo još jedan velikan, čije se ime doduše pretežno veže uz film, iako je pozamašan dio svog opusa kreirao i u kazalištu - Ingmar Bergman. Za života je režirao 126 predstava, od kojih su najpoznatije njegove interpretacije klasika - Shakespearea, Ibsena, Čehova, Schillera, Molierea, Brechta, Tennessee Williamsa, Eugene O’Neilla i njegova sunarodnjaka - Augusta Strindberga. Svijetu su, očekivano, najpozantije njegove produkcije igrane u Velikoj Britaniji, poput 'Hedde Gabler' iz 1970. u izvedbi članova Laurence Olivier’s National Theatre company s Maggie Smith u naslovnoj ulozi, za koju je Dame kasnije izjavljivala da joj je najdraža uloga u karijeri. Predstava je, koje li ironije, igrana u istom teatru u kojem, pasus, niže, debitira Kelly Osbourne. Sam Bergman o svoje je dvije usporedne karijere rekao: 'Kazalište je kao vjerna supruga. Film je velika avantura - skupa i uzbudljiva ljubavnica.'

U sjeni tih dviju smrti domaćem je žutilu pobjegla 'senzacija' da će Kelly Osbourne debitirati u kazalištu i to ni manje ni više nego u ulozi Mame Morton u londonskoj produkciji proslavljenog mjuzikla 'Chicago'. Ako baš želite, pogledati je možete od 10. rujna do 27. listopada na sceni Cambridge Theatrea. Što sve producenti neće napraviti zbog novaca?

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI