Rušiti ili ne rušiti natječaj za ravnatelja ZKL?

Iako se na samom kraju sastanka zaposlenika ZKL činilo da oko pitanja iz naslova dileme nema, zahvaljujući savjetima iz gradske Skupštine, očito nelegitiman natječaj ponovno je dobio politički blagoslov.

  

Na sastanak što ga je u Zagrebačkom kazalištu lutaka povodom natječaja za ravnatelja tog kazališta sazvao predsjednik Kazališnog vijeća (i član ansambla), Žarko Savić, odazvalo se 36 zaposlenika i tek dvoje predstavnika medija.

Već i prije početka sastanka bilo je jasno da je natječaj izazvao velike podjele i nervozu u kazalištu, koje je gotovo istovremeno radilo na novoj premijeri, saznalo za smrt ravnatelja i raspisalo natječaj za izbor novog.

O tome je na samom početku sastanka govorio i sam Savić, ističući višekratno namjeru da se u kući smire tenzije i prestanu izazivati podjele.

"Nisam mislio da ga treba sazvati, no malo su se neke stvari, kako da kažem, su me natjerale. U svrhu potpunijeg, cjelovitog zapravo informormiranja o radu Kazališnog vijeća u vezi natječaja za ravnatelja ZKL. Moram razočarati predstavnike medija, ovdje se ne radi o pobuni, kako su to neki mediji prenijeli. Netočan je i članak iz jučerašnjeg Jutarnjeg lista u kojem se sugerira da sam podržavao jednu osobu.

Ovaj natječaj je bio veliki napor za vijeće kojemu sam predsjednik i nastojao sam održati i jedinstvo kolektiva i vijeća, ali moram ustanoviti da je jedinstvo kolektiva narušeno i da je raznim akcijama došlo do podvajanja ansambla i kolektiva. Sve te akcije koje su poduzimane od nekih kandidata i njihovih pristalica nama štete i nisu potrebne našem kolektivu i ja sam više puta ponovio da se to ne radi. Proces natječaja još nije gotov, i mi ništa ne možemo prejudicirati. Ja u ponedjeljak u 12 sati ima sastanak s Odborom za kulturu na kojem moram obrazložiti posljednji zaključak koji je Vijeće uputilo Gradu i tako isto 21. u četvrtak u 9 sati pred Skupštinom.", rekao je Savić i tako potvrdio sumnje koje smo već ranije iznjeli na ovim stranicama, da je Skupština Grada Zagreba prijedlog imenovanja Ljiljane Štokalo za ravnateljicu ZKL stavila na Dnevni red iduće sjednice i prije no što je dobila dopis predlagatelja tj. Kazališnog vijeća!

Savić je, neprestano balansirajući između želje da pred svojim kolegama ostane čista obraza i potrebe da bude politički korektan i zaštiti proceduru, govorio dugo, višekratno ponovljajući  kako svrha današnjeg sastanka nije izazivanje animoziteta ili otpor spram bilo kojeg kandidata, naglašavajući  kako su svi predloženi programi bili izrazito kvalitetni.

Gotovo svi kandidati izrazili su, kaže Savić,  potrebu da se značajno poveća broj izvedbi u ZKL i to na 300 do 400 godišnje, te da se napravi par manjih, mobilnijih projekata. No, kandidati su uvidom u natječajnu dokumentaciju saznali i ono što ostatak javnosti do danas nije znao, a to je da ZKL posluje s gubitkom i to, kako je rečeno, zbog obračunavanja pogrešnih koeficijenata  nekolicini zaposlenika i zbog upravljanja Scenom Travno.

Kazališno vijeće ZKL, za razliku od njihovih kolega u nekim recentnim natječajima za ravnateljska mjesta u zagrebačkim kazalištima, pozvalo je na razgovor i obrazlaganje programa svih 8 prijavljenih kandidata. Jedan od njih, Predrag Petrović, u zakazanom je terminu bio bolestan, pa je tražio da ga Vijeće primi naknadno, što se i dogodilo, 7. veljače. I tu se situacija komplicira. Naime, u trenutku kad je Petrović bio pozvan na sastanak, neki od kandidata (premda je Savić odbio reći koji), već su počeli slaviti vlastito imenovanje (!), pa je Petrović u to ime Vijeću na razgovor donio i šampanjac da rečeno imenovanje - proslave.

Sve je to, rečeno je, dio procesa kakvi u ZKL nisu potrebni ni poželjni.

Savić je pojasnio i kako njegov izbor bio Damir Mađerić, i to kako je rekao "zato jer je jedini od kandidata dosad vodio neko ozbiljno kazalište", no i kako su nakon višekratnog vijećanja druga dvojica članova vijeća ostala pri odluci da se odabre Ljiljana Štokalo.

Na Savićev ekspoze višekratno je, dovodeći u pitanje legitimitet cijelog skupa reagirao član ansambla Siniša Miletić, a potom se u raspravu uključio i Slobodan Šnajder. On je pohvalio Savićevu želju da se drži procedure (iako će se kasnije ispostaviti da je zapravo ne poznaje najbolje), kao i činjenicu da je Vijeće razgovaralo sa svim kandidatima. No, Šnajder je ustvrdio i kako je zamjetna velika žurba kojom se natječaj pokušava privesti kraju, kao i to da je zabrinjavajuća činjenica da je predstavnik ansambla u Kazališnom vijeću - preglasan. Napomenuo je i kako je natječaj zapravo raspisan suprotno zakonu, te kako ga je vrlo lako srušti.

Savić mu je replicirao kako skup nije sazvan zbog rušenja natječaja, niti zbog rušenja nekog od kandidata, te dodao kako to eventualno može učiniti Skupština?!?

Time je zapravo demonstrirao slabo poznavanje ZOK-a, na što mu je ukazala i potpisnica ovih redaka, postavivši mu pitanje je li svjestan da natječaj za ravnatelja raspisuje Kazališno vijeće, te da kao takvo ujedno odgovara i za njegovu zakonitost.

Naime, u natječaju za ravnateljsko mjesto u ZKL, kao jedan od uvjeta bilo je navedeno i da se od kandidata očekuje  "VSS društvenih ili humanističkih znanosti ili VSS s područja dramske umjetnosti", čime je zapriječeno javljanje na natječaj svima koji su školovanje završili po bolonjskom modelu, i prekršen Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju  (Narodne novine 123/03, 198/03, 105/04, 174/04, 46/07 i 63/11).

Iz istih razloga srušen je i drugi od četiri natječaja za intendantsko mjesto u zagrebačkom HNK. U natječaju je, naime trebalo stajati, kako se od kandidata očekuje "završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani, preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij, kao i osoba koja je stekla visoku stručnu spremu sukladno propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obratovanju (Narodne novine 123/03, 198/03, 105/04, 174/04, 46/07 i 63/11) s područja društvenih ili humanističkih znanosti ili umjetničkog područja".

Iako su s identičnim tekstovima raspisivani svi ostali natječaji za zagrebačka gradska kazališta proteklih godinu dana, sve to Savić nije znao, pa je savjet zatražio od izvjesne pravnice u gradskoj Skupštini koja mu je, međutim, po završetku skupa javila - kako to nije razlog za rušenje natječaja! Nije pri tome nikome palo na pamet provjeriti što kao uvjete za ravnateljsko radno mjesto uopće navodi statut kazališta!

Proizvoljno tumačenje ZOK-a, o kojem smo detaljno pisali ovdje, nastavilo se i na primjeru Savićeva tumačenja kako on, predstavnik umjetničkog osoblja kuće u Kazališnom vijeću, nema pravo (!) konzultirati se s tim istim umjetničkim osobljem prije glasovanja o kandidatima za ravnateljskom mjesto, što ne samo da ZOK ne navodi, već upravo suprotno dokazuju recentni primjeri natječaja za GK Trešnju i GK Kerempuh, u kojima su upravo ansambli plebiscitarnom podrškom odabrali kandidata po svom izboru!

I premda je skup na koncu završio jednoglasnom podrškom rušenju natječaja, te raspisivanju novog, a tijekom čijeg provođenja bi se konzultiralo i ansambl, nakon telefoniranja s nepoznatom pravnicom iz gradske Skupštine, upitno je hoće li se Savić odlučiti na takav korak.

Sudbina natječaja za ZKL u tom bi slučaju mogla biti u rukama eventualno nezadovoljnih kandidata koji su se na natječaj javili, ili pak samih zaposlenika ZKL. Reagairati bi svakako morali prije ponedjeljka, kad Savić odluku Kazališnog vijeća mora obrazložiti skupštinskom  Odboru za kulturu. Svima ostalima do tada ostaje samo - čekati.

 

 

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.