Naslovnica > VIJESTI > INFO > HDD: dokidanje svake mogućnosti javnog dijaloga

HDD: dokidanje svake mogućnosti javnog dijaloga

Hrvatsko dizajnersko društvo reagiralo je na odluku o povlačenju plakata za predstavu 'Fine mrtve djevojke' priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.
Share on facebook
Share on twitter

***

Hrvatsko dizajnersko društvo izražava ozbiljnu zabrinutost zbog povlačenja već usvojenog, otisnutog i distribuiranog plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke" čiji je naručitelj i nakladnik Kazališta Gavella, nakon javnog pritiska nekoliko vjerskih udruga i portala, te izravnog naloga gradonačelnika Milana Bandića da se plakat povuče iz upotrebe.

Hrvatsko dizajnersko društvo izražava ozbiljnu zabrinutost zbog povlačenja već usvojenog, otisnutog i distribuiranog plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke" čiji je naručitelj i nakladnik Kazališta Gavella, nakon javnog pritiska nekoliko vjerskih udruga i portala, te izravnog naloga gradonačelnika Milana Bandića da se plakat povuče iz upotrebe. Istovremeno, kao krovna nacionalna strukovna udruga svih profesionalnih dizajnera izražavamo punu podršku autoru plakata, Studiju Cuculić, koji svojim djelovanjem kontinuirano gradi dobar imidž kuća s kojima surađuje, pa tako i Gavelle, postavljajući visoke standarde vizualnog komuniciranja kulturnih sadržaja koji su brojnim nagradama i priznanjima visoko valorizirani ne samo u Hrvatskoj, već i širom svijeta.

Također smatramo kako plakat "Fine mrtve djevojke" odražava visoke kvalitete umjetničke direkcije u kojoj Cuculić lucidno i promišljeno vizualno interpretira sadržaj i poruku predstave. Samim tim, ovaj rad je polemičan jednako toliko koliko i sama predstava te se kroz dizajnerski medij otvoreno uključuje u diskurs o bitnim društvenim pitanjima poput tolerancije, prava LGBT zajednice i nasilja u društvu. Njegova provokativnost, na razini reinterpretacije prepoznatljivih religijskih motiva, u funkciji je poticanja upravo takvog dijaloga, što je jedna od najvažnijih uloga dizajna vizualnih komunikacija, te je u skladu s temeljnom odgovornosti društvenog angažmana dizajnera. Njegov glavni sadržaj je upravo to, te stoga svođenje recepcije plakata na razinu vrijeđanja vjerskih osjećaja pokazuje samo duboko nerazumijevanje problematike.

Otvorena cenzura od strane institucija, pod pritiskom bilo kojeg subjekta, predstavlja ne samo obezvređivanje ideje slobode vizualnog izražavanja i slobode izražavanja vlastitog identiteta, nego u konačnici znači dokidanje svake mogućnosti javnog dijaloga. U nadi da se ovim činom narušeno može ipak ispraviti, ohrabrujemo Gradsko dramsko kazalište Gavella da se ne odrekne za javnost vrlo vrijednog iskaza koji su i kazališnom produkcijom i njenom javnom promocijom inicirali. Na gradske institucije apeliramo da svojim djelovanjem ne koče komunikaciju bitnih društvenih pitanja, jer je njihova uloga upravo suprotna - da ju omoguće i olakšaju.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE