10 godina Bacača sjenki: Sve – Jedno 10

‘Bacači sjenki’, jedna od najintrigantnijih domaćih umjetničkih platformi, obilježava 10 godina postojanja multimedijalnom manifestacijom SVE-JEDNO 10, koja će se odvijati od 17. do 22. prosinca 2012.

  

Politika javnog prostora, posljedice tranzicijskih procesa, status i oblici intime, te sustavna proizvodnja amnezije i diskontinuiteta, samo su neke od intrigantnih tema što ih je proteklih deset godina istraživala neprofitna međunarodna umjetnička i produkcijska platforma ‘Bacači sjenki’.

Višestruki laureati BITEF-a, ali i MESS-a i PUF-a, u čijim je projektima dosad surađivalo preko 150 umjetnika iz 25 zemalja svijeta, nastali su - kako kaže jedan od osnivača - Boris Bakal:

''... kao potreba grupe ljudi sličnih umjetničkih, političkih, etičkih i estetskih interesa da se zajedno izraze kroz najrazličitije medije i oblike komuniciranja. Katarina Pejović, Stanko Juzbašić, Željko Serdarević i ja se znamo dugi niz godina, ali smo tek kroz Bacače Sjenki nekako uspjeli da se povremeno svi skupa, a dosta i pojedinačno izrazimo, ostvarivši neka istraživanja koja se inače ne bi mogla dogoditi. Oni su također i nastavak mojeg dugogodišnjeg istraživanja prostor-vremena i vremenom i prostorom uslovljenih dogadjaja i priča, započetih još 1985. sa predstavom “Stolpnik”. Ime grupe nastaje na osnovu jednog citata koji sam prevodeći nešto osamdesetih za Quorum zapamtio, a u kojem Marcell Duchamp zove neke svoje pokretne svjetleće objekte-skulpture “Shadow Casters”. Ta demokratičnost i istost i predmeta i osoba ponukala me da ponudim kolegama to ime, Bacači Sjenki (Metalci Senc, Schattenwerfern, Lanciatori delle Ombre) koje nekako može uključiti sve, svi mogu bacati sjenku, ako ima svjetlosti.

Od Zidnih novina, preko Vitić_pleše, pa sve do Odmora od povijesti i Trilogije o zajedništvu, većina je projekata Bacača sjenki nastala kao izvedbene, obrazovne ili intermedijalne “skulpture u vremenu”, propitujući odnos čovjeka i prostora kroz posve različite pristupe.

Tako će obilježiti i svojih prvih deset godina postojanja - multimedijalnom manifestacijom SVE-JEDNO 10, koja će od 18. do 22. prosinca uključivati izložbe, predavanja, performans, radionicu, filmski program  i interdiciplinarnu međunarodnu konferenciju ''Stvaralačke metode razvojne dramaturgije i autorskih istraživačkih izvedbenih djela''.

SVE-JEDNO 10 će tako biti biti oprostorena mapa/labirint, na nekoliko lokacija u Zagrebu, u koju će povremeno intervenirati gostujući glazbenici, koji će bilo skladanim bilo improviziranim intervencijama glasovno, na glazbalima ili na nađenim objektima otvarati dodatnu dimenziju doživljaja i značenja opredmećenog prostora.

Program SVE-JEDNO 10 započinje otvaranjem istoimene izložbe u Showroomu Galerije Nova u utorak 18. prosinca, a slijedi predstavljanje publikacije simpozija i radionica Sjenčanje grada.

Poseban gost manifestacije bit će William Aitchison, a koji će – nakon londonskog The Space i briselskog Volksroom, u Katranu u četvrtak, 20. prosinca, izvesti svoj hvaljeni lecture performance Bill Vinyl u kojem osobnu povijest povezuje s poviješću glazbe.

U sklopu SVE-JEDNO 10 održat će se i konferencija ''Stvaralačke metode razvojne dramaturgije i autorskih istraživačkih izvedbenih djela'', a na kojoj će sudjelovati broj ugledni inozemni i domaći umjetnici i teoretičari, kao što su Tomasz Ciesielski, Selma Spahić, Boris Liješević, Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo, Agata Juniku, Višnja Rogošić, Iva Nerina Sibila, Žak Valenta i Željko Zorica.

Posljednjeg dana manifestacije, Bacači će u Kinu Tuškanac predstaviti FROOOM - interdisciplinarnu pokaznu radionicu kritičkog filmskog stvaralaštva za djecu i mlade, namijenjenu uzrastu od 9 do12 godina, a potom i dva iznimna filmska naslova:

Mi nismo bankrotirali (We're Not Broke, , 2011.) u režiji Karin Hayes i Victoria Bruce, objašnjava kako su korporacije pažljivo promijenile američki porezni sustav kroz pretjerani lobistički utjecaj na državne dužnosnike, što je rezultiralo milijardama poreznih olakšica za “bankrotirane” banke i velike naftne tvrtke, te proračunskim rezovima za obične Amerikance.

Novi svijet (Uus maailm, 2011.) Jaana Totsena inspirativna je priča o biciklističkim aktivistima iz Tallina koji su se odlučili suprotstaviti diktaturi automobila te unaprijediti svoju gradsku četvrt i pretvoriti je u ugodnu i zdravu sredinu.

SVE-JEDNO 10 završava 22. prosinca, predstavljanjem istoimene publikacije u nastajanju i velikim partyem u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost Lauba.

***

 

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.