Naslovnica > VIJESTI > Sve je u novcu – sudionička radionica za osobno obogaćivanje

Sve je u novcu – sudionička radionica za osobno obogaćivanje

Bacači sjenki u Italiji započinju novi međunarodni projekt.
Share on facebook
Share on twitter

Projekt se bavi odnosima vrijednosti iz perspektive osobnih narativa, stvarnih financijskih tokova novca i ulogom novca u društvenoj razmjeni.
Počeo je radionicom koju je vodio Boris Bakal u Slovenskom stalnom gledališču u Trstu a nastavlja se nizom razgovora i istraživanja u Italiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Na talijanskom "quello che conta" gotovo je neprevedivo na hrvatski, slovenski ili engleski jer sadrži dvostruko značenje: contare znači brojati, ali isto tako znači da je nešto važno, pa se tako u talijanskom smisao naslova projekta širi i na novac i na važnost novca ali i na vrijednost uopće.

Autori i protagonisti u tijeku rada na projektu namjeravaju proučiti i druge oblike razmjene i vlasništva od onih uviježenih poput Potlach-a, kolektivne svojine koja od nedavno svoje praistorijsko i potom srednjovjekovno prisustvo na prodručju današnje Italije danas regulira mnogim zakonima i pravilnicima i okuplja predstavnike kolektivne svojine iz cijele Italije okupljene u nacionalnu mrežu (kolektivno vlasništvo prisutno je u tragovima i u Hrvatskoj, posebice na otocima).

Probe predstave, koje će se odvijati u Slovenskom stalnom gledališču u Trstu otvorene su za publiku te će publika od samog početka sudejlovati u nastanku "igre" koja će kasnije predstaviti projekt i projektna istraživanja publici i u Sloveniji i u Hrvatskoj.

Projekt se ostvaruje u suradnji i koprodukciji s: udrugom Mamarogi iz Trsta, te u partnerstvu sa Slovenskim stalnim kazalištem u Trstu, Etičkom bankom Italije, CSI centrom iz Udina, Rottary klubom Italija, umirovljeničkim domom ITIS/Trst, nautičkom srednjom školom u Trstu, školom za menadžere u Trstu, udrugom Kulturpunkt i klubom Booksa, Centrom Pogon-Jedinstvo te Zadrugom za etičko financiranje u Zagrebu/RH.
Projekt sufinancira Regija Friuli Venezia Giulia

Bacače sjenki sufinancira Zaklada Kultura Nova.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI