Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Izvoz: Bacači Sjenki @ Köln

Izvoz: Bacači Sjenki @ Köln

Bacači sjenki, sa posebnom verzijom predstave Ex-Pozicija, 25., 26. i 28. rujna gostuju u Kölnu.

Na poziv Ekatarine Degot, ruske kustosice i medijske kritičarke, danas umjetničke voditeljice Akademie der Künste der Welt u Kölnu, Bacači Sjenki će 25., 26. i 28. rujna između 14 i 19 sati igrati jednu posebnu verziju Ex-Pozicije pod naslovom Ex-Posing Cologne u prostorima bivšeg građevinskog poduzeća nasuprot kölnškog groblja Melaten.

Prije točno 10 godina na području bivše tvornice Arko, kasnije Badel-Gorica, u Zagrebu, preko 60 organizacija civilnog društva uglavnom iz sektora kulture ujedinilo je svoje snage u manifestaciji "Operacija grad", koja je u više od tjedan dana okupila desetake tisuća Zagrepčana u do tada posve zaboravljenom prostoru nekadašnjih tvornica likera i emajla. Zajednički cilj je bio prenamijeniti i oplemeniti ta industrijska zdanja.

U samoj tvornici Gorica, tada iznutra posve devastiranoj i prepunoj prljavštine, grupa umjetnika okupljena oko Borisa Bakala je počela pripremati predstavu kasnije poznatu kao Ex-Pozicija. U samo desetak dana iz koncepta izrasla je kompleksna struktura priča posvećenih i inspiriranih prostorom tvornice. Tanja Vrvilo, Emil Matešić, Jelena Lopatić, Nina Violić, Damir Klemenić, Katarina Pejović, Stanko Juzbašić i Boris Bakal ostvarili su predstavu koja je potom proputovala desetak zemalja Europe i preko 30 međunarodnih festivala i manifestacija dobivši niz nagrada.

Ex-pozicija je u tvornici Gorica u Zagrebu igrala do 2008., a 2009. preselila se u OŠ "Dr Ivan Merz" u Račkoga 4, gdje povremeno igra i danas.

Performeri iz Brazila, Meksika, Njemačke i Hrvatske tri dana će dočekivati lokalnu i međunarodnu publiku u Achener ulici br. 217 i na taj način proslaviti desetogodišnjicu postojanja i igranja ove predstave.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE