Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Izvoz: ZKM u Parizu i New Yorku

Izvoz: ZKM u Parizu i New Yorku

Zagrebačko kazalište mladih krajem studenoga kreće na jednomjesečnu turneju u Francusku i SAD sa predstavama 'Car neuspjeha', 'Pismo Heineru Mülleru' i 'S druge strane'.
Share on facebook
Share on twitter

To je dosad najveće ZKM-ovo gostovanje tijekom kojega će imati čak 14 izvedbi u trima svjetskim kazalištima – pariškom Théâtreu de Gennevilliers i La Colline Théâtre National te newyorškoj La MaMa.

Tijekom turneje ZKM će nastupit u programu Festivale d'Automne u Parizu, 'što do sada nije uspjelo ni jednom drugom hrvatskom kazalištu, te potvrđuje da je ZKM prepoznat kao najznačajniji teatar u ovom dijelu Europe', istaknula je, predstavljajući program gostovanja, ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč.

Predstava 'Car neuspjeha' belgijskog autora i redatelja Jana Fabrea, u kojoj glumi Frano Mašković, dobitnik Teatar.Hr Nagrade Publike za izvođača godine, nastala u koprodukciji s kazalištem Troubleyn iz Antwerpena, gostuje 27. i 28. studenoga u Théâtre de Gennevilliers u okviru Festivala Hrvatske u Francuskoj.

Pod okriljem istog festivala, ali i Festivale d'Automne, od 13. do 20. prosinca ZKM će u pariškom La Colline Théâtre National nastupiti s nagrađivanom predstavom 'S druge strane' Nataše Rajković i Bobe Jelčića, u kojoj četvero osamljenih ljudi u potrazi za srećom glume Ksenija Marinković, Krešimir Mikić, Jadranka Đokić i Nikša Butijer. 'Riječ je o vrijednom predstavljanju hrvatske kazališne umjetnosti na uglednom pariškom festivalu koji postoji 41 godinu', rekla je ravnateljica ZKM-a, istaknuvši kako je 'S druge strane', obišavši tridesetak europskih festivala, postala jedan od naših najznačajnijih izvoznih kulturnih proizvoda'.

U New Yorku ZKM će ponovno nastupiti u kultnom kazalištu La MaMa i to sa scenskim projektom 'Pismo Heineru Mülleru' Gorana Ferčeca u redateljskom viđenju Bojana Đorđeva. Predstava koja dočarava današnje vrijeme društvene kontrole i straha od terorizma glume Goran Bogdan, Frano Mašković i Danijel Ljuboja, a na programu je od 6. do 9. prosinca u sklopu foruma Mladih europskih redatelja.

'Na turneju odlaze autorski projekti koji govore o našoj stvarnosti i položaju Hrvatske u Europi. Time će uspješno biti zaokružena brojna ovogodišnja gostovanja i to na 12 destinacija gdje je ZKM izveo tridesetak predstava i dobio brojne nagrade i priznanja te se definitivno upisao na zemljovid traženih i relevantnih svjetskih kazališta', rekla je Vrgoč istaknuvši kako 'ZKM postaje sve prisutniji u Europi i otvara neko novo poglavlje europskog teatra, kojemu hrvatsko kazalište ima što pokazati'.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI