Završio IETM Zagreb 2012, jedan od kulturnih događaja godine

U Zagrebu je završeno jesensko plenarno zasjedanje mreže IETM, zahvaljujući kojoj je Hrvatskoj boravilo više 500 profesionalaca iz svijeta izvedbenih umjetnosti.

  

Članovi više od 500 organizacija iz 45 zemalja, u Zagrebu su od 25. do 28. listopada održavali plenarni sastanak mreže IETM te globalne mreže, te uz brojna predavanja i sastanke pratiti i bogat umjetnički program dvadesetak plesnih i kazališnih predstava i performansa hrvatskih umjetnika.

Zagrebačko zasjedanje odvijalo se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a uz podršku Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba, te je u njegovu radu sudjelovalo više od 500 sudionika sa svih strana svijeta.

Posebnost ovog IETM-a bio je i ambiciozan konferencijski program koji se nije bavio isključivo produkcijom, financijskim strukturama i strategijama suradnje, već i estetikom kazališne produkcije u konkretnom socijalnom kontekstu.

Uz brojna predavanja, među kojima ona ministrice kulture prof. dr. Andree Zlatar Violić, Michaela Kaisera iz Kennedy Centra, umjetnika Dragana Živadinova, zatim Gordane Vnuk, Arnda Wesemanna i brojnih drugih teoretičara i praktičara izvedbenih umjetnosti, sudionici IETM Zagreb imali su se prilike upoznati s radom domaćih umjetnika kao što su Nataša Rajković i Bobo Jelčić, Ivica Buljan, Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo, Trafik, Zagrebački plesni ansambl, Branko Brezovec, Oliver Frljić, Petra Zanki i Britta Wirthmüller, Zrinka Šimičić Mihanović, Sanja Tropp Frühwald, Marjana Krajač, Saša Božić i Petra Hrašćanec, BADCo., Bacači Sjenki, Room 100, Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, Matija Ferlin, Bojan Đorđev i Stipe Kostanić.

To predstavljanje domaće izvedbene scene nekima od najvažnijih međunarodnih  promotora, koproducenta, ravnatelja festivala i producenta, rezultat je udruženih napora domaće, isključivo neovisne scene, odnosno organizacijskog odbora koji čine Domino / Perforacije, POGON - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, SC Kultura promjene, Hrvatski institut za pokret i ples / Zagrebački Plesni centar, Eurokaz, Drugo more (Rijeka), koji sun a koncu zagrebačkog zasjedanja dobili iznimne pohvale sudionika za organizaciju I domaćinstvo IETM Zagreb.

Idući sastanak IETM održat će se u Dublinu.

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.