Vikend u Zagrebu u znaku IETM i Perforacija

Nakon otvorenja Perforacija u Rijeci, sinoć je programom Noć performansa u Domu HDLU započeo i zagrebački dio festivala, koji se odvija usporedo s jesenskim zasjedanjem IETM

  

To predstavljanje domaće izvedbene scene nekima od najvažnijih međunarodnih  promotora, koproducenta, ravnatelja festivala i producenta, rezultat je udruženih napora domaće, isključivo neovisne scene, odnosno organizacijskog odbora koji čine Domino / Perforacije, POGON - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, SC Kultura promjene, Hrvatski institut za pokret i ples / Zagrebački Plesni centar, Eurokaz, Drugo more (Rijeka), zahvaljujući kojima će inozemni gosti vidjeti bogat umjetnički program dvadesetak plesnih i kazališnih predstava i performansa hrvatskih umjetnika.

Plenarno zasjedanje IETM započelo je jučer, a nastavljeno je danas brojnim predavanjima, među kojima i ministrice kulture prof. dr. Andree Zlatar Violić, Michaela Kaisera iz Kennedy Centra, umjetnika Dragana Živadinova, zatim Gordane Vnuk, Arnda Wesemanna i brojnih drugih teoretičara i praktičara izvedbenih umjetnosti.

Članovi IETM, ali i brojni Zagrepčani sinoć su pak nazočili Noći performansa kojima je započeo zagrebački program Perforacija, a u sklopu koje je u Domu HDLU sinoć nastupilo petero zvijezda suvremene domaće performerske scene različitih izričaja i umjetničkih interesa, iz spektra koji obuhvaća umjetnike mlađe generacije, ali i veterana koji su već dobro poznati na hrvatskoj sceni izvedbenih umjetnosti.

Pod egidom „Labrović (na kvadrat)“ usmjerivši pažnju na sveprisutnost nepotizma u modernom društvu, nastupili su Jakov Labrović iz eksperimentalne izvedbene kompanije „Room 100“ te njegov prezimenjak Siniša Labrović s performansom „Rad (na slavi)“.

Bojan Gagić, multimedijalni umjetnik primarno orijentiran na glazbu, svojim performansom „Interieur“ tražio je poveznice između električne energije (strujnih krugova) i članova svoje obitelji, točnije uspomena koje su određeni članovi ostavili iza sebe ili pak nisu.

Posebnu pažnju izazvao je pak performans Marijana Crtalića, vizualnog umjetnika i autora provokativnih radova fokusiranih na identitet, tijelo te životnu svakodnevicu. Njegov rad „Mogućnost izlaska“prezentirao nam okolinu na koju autor gleda stereotipizirano te traženje izlaza iz iste, simboličkim crtanjem vrata vodom po zidu te bjesomučnim lupanjem rukama, nogama te glavom po istima, zbog čega će taj - najkraći performans ovogodišnje Noći, zasigurno će dugo ostati u sjećanju kako publici tako I umjetniku, koji se pritom, najblaže rečeno, nije nimalo štedio!

Stipe Kostanić, izvedbeni umjetnik širokog spektra djelovanja, svojim performansom „One Touch“ ovogodišnjim posjetiocima Noći Performansa razbija standardne poglede na ustaljeni odnos između publike i izvođača. Jedan po jedan gledatelj ulazio je u prostoriju u kojoj ih je dočekao posve gol i nezaštićen čovjek, koji je u svrhu pomicanja barijere između publike i izvođača odlučio kompletnim neznancima dati šansu da samo jednom dotaknu bilo koji dio njegova tijela bilo kojim dijelom svoga tijela.

U petak, na drugom danu zagrebačkog dijela programa Perforacija na programu su predstava Janeza Janše Tko je sljedeći?, a u kojoj se propituje mogućnost da se posredovanjem kazališta riješe određeni sociološki problemi. Izvedba će se održati u prostorima MCUK Scene Travno s početkom u 21:00 sati. S druge strane, izvedbeni kolektivi Betontanc iz Slovenije te Umka.Lv iz Letonije svojom predstavom Show your face! , kroz kombinaciju lutkarstva, glume, plesa te glazbe prikazat će put svakidašnjeg čovjeka na njegovom putu kroz nedaće ovog modernog i okrutnog stoljeća.

U subotu pak Perforacije organiziraju Večeru invazivnih vrsta: Jesen, događaj koji spaja naizgled nespojivo: gastronomiju i zaštitu prirode, i koji je jedinstvena prilika da kušate obroke spremljene od biljaka kao što su jednogodišnja krasolika, čičoka, zlatnica ali i bagrem i amorfa ili čvitnjača! Večera počinje u 18:00 sati, u Klubu Studentskog centra u  Savskoj 25.

Prethodit će joj od 16:00 sati Biciklopopravljaona i predstavljanje instalacije Carparking4Bikes and Bikes4Speakers, u izvedbi Sindikata Biciklista, dok će pak u nastavku večeri publika moći pogledati intrigantnu produkciju Psi u izvedbi Stipe Kostanića, predstavu Eden gošće iz Slovenije Male Kline, ali i ekskluzivno zaviriti u novu predstavu u nastajanju hvaljenog splitskog kolektiva Room 100 – Seed.

 

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.