Naslovnica > PREDSTAVE > Unterstadt

Unterstadt

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Roman jedne osječke obitelji nakon brojnih književnih nagrada postao je u režiji Zlatka Svibena i - kazališna predstava. Ova produkcija HNK Osijek proglašna je najboljom domaćom produkcijom u 2012. godini, te je dobitnica Teatar.hr Nagrade Publike i Nagrade hrvatskog glumišta.
autorski tim funkcija
Radomir Stamenkovićoblikovatelj svjetla
Zlatko Svibenredatelj
Katarina Radošević Galićkostimograf
Nives Madunić Barišićautor dramatizacije
Alen Čelićsuradnik za scenski pokret
Ivana Šojatautor teksta
Miljenko Sekulićscenograf

Njemački naziv za osječki Donji grad, koji je kao i Tvrđa, za Austro-Ugarske bio naseljen pretežito njemačkim stanovništvom, Unterstadt naslov je romana Ivana Šojat Kuči, koji je u Hrvatskoj bio knjiga godine 2010. Tad je naime osvojio gotovo sve domaće književne nagrade  - onu Vladimira Nazora, Gjalskog, potom onu nazvanu imenom Frana Galovića i konačno Kozarca, a potom ušao i u finale regionalne nagrade Meša Selimović.

Kronika je to jedne građanske obitelji njemačkih korijena u Osijeku od početka do kraja dvadesetog stoljeća, ispričana kroz sudbine četiriju generacija žena - prabake, bake, majke i kćeri. Sa svakim novim ratom neka kategorija ljudi postaje nepoželjna, a na vlast dolazi druga garnitura koja se - osvećuje i grabi...  likovi romana (i ne samo) zbog toga kontinuirano se skrivaju od prošlosti, od događajâ, no to ih prešućivanje samo vodi u nove traume... jer prešućene nepravde kao da postaju obiteljska sramota...

Posebnost je Unterstadta i to što je u centar pažnje domaće (barem) literarne javnosti doveo stradanje podunavskih Švaba nakon Drugoga svjetskog rata, a upravu je tu političku dimenziju romana u predstavi nastaloj u produkciji Osiječkog ljeta kulture, odlučio istaknuti redatelj - Zlatko Sviben. Dramatizaciji Nives Madunić Barišić pridružio je dijelove Krležine drame U logoru, te autentične dokumente o stradanjima podunavskih Nijemaca iz prinosa profesora Vladimira Geigera, kao i brojne dokumente vremena o kojem roman govori.

[jwplayer mediaid="110878"]

 

One Response

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter