Login za korisnike

Unterstadt

Roman jedne osječke obitelji nakon brojnih književnih nagrada postao je u režiji Zlatka Svibena i – kazališna predstava. Ova produkcija HNK Osijek proglašna je najboljom domaćom produkcijom u 2012. godini, te je dobitnica Teatar.hr Nagrade Publike i Nagrade hrvatskog glumišta.

***

Njemački naziv za osječki Donji grad, koji je kao i Tvrđa, za Austro-Ugarske bio naseljen pretežito njemačkim stanovništvom, Unterstadt naslov je romana Ivana Šojat Kuči, koji je u Hrvatskoj bio knjiga godine 2010. Tad je naime osvojio gotovo sve domaće književne nagrade  - onu Vladimira Nazora, Gjalskog, potom onu nazvanu imenom Frana Galovića i konačno Kozarca, a potom ušao i u finale regionalne nagrade Meša Selimović.

Kronika je to jedne građanske obitelji njemačkih korijena u Osijeku od početka do kraja dvadesetog stoljeća, ispričana kroz sudbine četiriju generacija žena - prabake, bake, majke i kćeri. Sa svakim novim ratom neka kategorija ljudi postaje nepoželjna, a na vlast dolazi druga garnitura koja se - osvećuje i grabi...  likovi romana (i ne samo) zbog toga kontinuirano se skrivaju od prošlosti, od događajâ, no to ih prešućivanje samo vodi u nove traume... jer prešućene nepravde kao da postaju obiteljska sramota...

Posebnost je Unterstadta i to što je u centar pažnje domaće (barem) literarne javnosti doveo stradanje podunavskih Švaba nakon Drugoga svjetskog rata, a upravu je tu političku dimenziju romana u predstavi nastaloj u produkciji Osiječkog ljeta kulture, odlučio istaknuti redatelj - Zlatko Sviben. Dramatizaciji Nives Madunić Barišić pridružio je dijelove Krležine drame U logoru, te autentične dokumente o stradanjima podunavskih Nijemaca iz prinosa profesora Vladimira Geigera, kao i brojne dokumente vremena o kojem roman govori.

[jwplayer mediaid="110878"]

 


Odgovori