Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Odjeci BITEF-a

Odjeci BITEF-a

Osim što je jedna ovdašnja predstava nagrađena na BITEF-u, u njegovu su popratnom programu istaknuto mjesto zauzeli hrvatski dramatičari, ali i jedan site-specific projekt mladih domaćih kazalištaraca.
Share on facebook
Share on twitter

U sklopu pratećeg programa ovogodišnjeg BITEF-a, objavljeni su rezultati trećeg regionalnog natječaja fonda Hartefactza najbolji suvremeni društveno angažirani dramski tekst. Žiri u sastavu Ana TomovićBiljana Srbljanović i Jeton Neziraj od 24 drma u užem izboru najboljom je proglasio dramu Šta je ona kriva nije ništa ona kriva autorice Vesne Perić iz Beograda, a kojja je time uz 5000 eura dobila dobila i produkciju predstave u jednoj od zemalja regije do kraja 2013. godine.

Isti je žiri posebno istaknu, te za objavljivanje i izvođenje predložio i dva teksta hrvatskih autora, Trebalo bi prošetati psa, Tomislava Zajeca te Triologiju L.U.Z.E.R.I, Dina Pešuta.

Potonji je pak, također u sklopu pratećeg programa ovogodišnjeg Bitefa u suradnji s mladom producenticom Anom Letunić (trenutno studenticom MA programa “International Performance Research” pri sveučilištima u Warwicku, Beogradu i Amsterdamu), ostvario izvedbu Opustošena mladost kao dio projekta Unlisted.

Unlisted je umjetnički projekt kojeg su inicirale Christina Kruise (USA), Ana Letunić i Monika Ponjavić (BiH), a čija je misija transformacija napuštenih prostora ostvarivanjem serije site-specific izvedbi o društveno relevantnim pitanjima.

Osnovna ideja projekta je jednostavna: mala promjena u svjesti građana može proizvesti domino-efekt, te pomaknuti estetski i emocionalni život čitavog grada u novom pravcu. U Unlisted su sudjelovali mladi umjetnici iz SAD-a, Kanade, Indije, Meksika, Bosne i Hercegovine te Srbije. Projekt je u potpunosti isfinanciran od strane fondacije CEC ArtsLink i donacija ostvarenih putem web-platforme za prezentaciju kreativnih projekata.

Izvedba Opustošena mladost bavila se (u formi oproštajne zabave za anonimnu mladež) problemom “odljeva mozgova” a odvila se na prostoru bivše robne kuće Srbijateks koji svjedoči o brojnim napuštenim radnim mjestima u regiji. U njoj su sudjelovali i plesačica argentinskog podrijetla Julia Gorosito te srpski glumci Željko Maksimović i Milena Predić.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI