Login za korisnike

Stela, poplava

Praizvedbu Držićem nagrađenog teksta Dina Pešuta potpisuje Selma Spahić.

***

Dramaturg, dramatičar i romanopisac Dino Pešut, nagradu "Marin Držić" dobio je čak pet puta, pretposljednji za Stelu, poplavu.

U obrazloženju Nagrade zapisano je: "Tekst tamne vitalnosti i snažnih žudnji, "Stela, poplava" posveta je kazalištu i glumicama, dramska elegija o usamljenosti i izmještenosti, o pogrešnim odabirima i potrazi za identitetom. Hotelska soba i lica koja se u njoj spotiču i udaraju jedna o druge, odbijajući se od nemogućnosti ili nesposobnosti da vole i budu voljena, da se ogriju, dovoljni su za niz strastvenih sukoba čiji sudionici poput boksača "gube dah i ne predaju se". "Stela, poplava" nadahnuta je drama, istodobno raskošna i minimalistična, grandiozna i komorna. Voda koja na njenom kraju prodire i ispire sve pred sobom, suza je i rijeka, kiša i ocean, a lica su joj, kao i svi mi, "mali mokri bogovi nasukani na obalu".

Tekst je u Gavelli trebao biti praizveden u veljači 2018. i to u režiji samog autora, no nakon niza problema u toj kući prošle sezone, od tog je angažmana odustao, a predstava je potom u sezoni 2018/2019 povjerena bosanskohercegovačkoj redateljici Selmi Spahić.

autorski tim
Bojana Vidosavljevićdramaturg
Lara Mahmuljinasistent kostimografa
Ana Hanđalšaptač
Dino Pešutautor teksta
Selma Spahićredatelj
Ines Stipetićfotograf
Ana Dulčićinspicijent
Alen Sinkauzskladatelj
Igor Pauškascenograf
Pravdan Devlahovićkoreograf
Miljenko Sekulićautor krila
Nenad Sinkauzskladatelj
Marita Ćopokostimograf
Zdravko Stolnikoblikovatelj svjetla

izvođači
Darko StazićDrago
Filip KrižanMak
Igor KovačSenad
Jelena MiholjevićStela
Ksenija PajićIvana
Marko PetrićJakov
Sven ŠestakMartin
Tena Nemet BrankovHana

Odgovori