Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Europska potpora ZKM-u

Europska potpora ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih dobilo je potporu iz europskoga programa Kultura 2007. – 2013. Europske komisije, u kategoriji Ambasador.
Share on facebook
Share on twitter

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) dobilo je najveće dosad dodijeljeno priznanje nekom hrvatskom kazalištu na natječaju europskih fondova, kojim je tome kazalištu dodijeljena titula europskog ambasadora za kulturu, priopćeno je iz ZKM-a.

Europska komisija kategoriju 'ambasador' ustanovila je kako bi izdvojila i nagradila najuspješnije kulturne institucije koje promiču europsku kulturu.

Zagrebačko kazalište mladih u posljednjih je sedam godina realiziralo 22 međunarodne koprodukcije i višestruko je nagrađeno na inozemnim festivalima. U proteklom razdoblju sudjelovalo je na pedesetak međunarodnih festivala, godinama ulaže napore u promicanje i afirmaciju koprodukcijske prakse kao novog oblika kulturne suradnje, umreženo je s brojnim kazališnim europskim centrima i organizacijama, a od 2008. godine je i član ugledne Europske kazališne konvencije, koje je Vrgoč od 2011. predsjednica.

'Zagrebačko kazalište mladih otvorilo je i anticipiralo teme o kojima se u hrvatskim kazalištima nije govorilo, kao što su pitanja globalizacije, viktimizacije, neoliberalnog pristupa svijetu, pozicioniranja pojedinca, prihvaćanja različitosti, europeizacije i našeg odnosa prema Europi', ističe ZKM u priopćenju.

Kao najznačajnije koprodukcijske projekte u narednom razdoblju ZKM izdvaja 'Četiri grada, četiri priče' u suradnji s Repertoarnim kazalištem iz Birminghama, Državnim kazalištem iz Dresdena te Kazalištem iz Bydgoszcza, a u prosincu slijedi i gostovanje na europskom Festival d'Automne u Francuskoj s osam izvedaba predstave 'S druge strane' Nataše Rajković i Bobe Jelčića, te u La MaMi s predstavom Gorana Ferčeca 'Pismo Heineru Mulleru' u režiji Bojana Đorđeva.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI