Leda

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Prva od dvije (!) ovosezonske produkcije zaključne drame Krežina glembajevskog ciklusa, zbit će se u HNK Osijek.
autorski tim funkcija
Zvonimir Dusperskladatelj
Ivan Leo Lemoredatelj
Mirjana Zagoreckostimograf
Vesna Režićscenograf
Miroslav Krležaautor teksta
Mira Perić Kraljikasistent redatelja

Leda (1932.) je treća drama iz tzv. glembajevskog ciklusa Miroslava Krleže, odnosno trilogije nastale pod očitim utjecajem nordijskih dramatičara Ibsena i Strindberga. Rečeni ciklus uključuje drame: ‘U agoniji’, ‘Gospoda Glembajevi’ i ‘Leda’, a koje se vežu na knjigu proze pod naslovom ‘Glembajevi’, u kojoj su sadržane  novele, fragmenti i literarni portreti likova glembajevskoga kruga. po srijedi je zapravo svojevrsna genealogija jedne agramerske patricijske obitelji,  u cijelosti  prvi put tiskana 1945. godine.

"Ne može, dakle, biti dobre drame bez unutarnjeg psihološkog volumena, kao glazbala, i dobrog glumca, kao svirača koji na tom glazbalu svira. ...ja sam se odlučio da pišem dijaloge... s namjerom da unutarnji naboj psihološke napetosti raspnem do što jačeg sudara, a te sudare da što bliže primaknem odrazu naše stvarnosti.", zapisao je sam Krleža u knjizi Moj obračun s njima, te upravo na tim postavkama oblikovao Ledu.

Podnaslovljena kao "komedija jedne karnevalske noći", Leda isprepliće emocije, eruptivne ispovjedi i pritužbe nesretne aristokratkinje Melite, koja se smrtno dosađuje i njezina supruga, veleindustrijalca Klanfara; kademskog slikara Aurela i njegove supruge Klare (koja zna da je ovaj neprestano vara, ali zbog osjećaja sigurnosti svjedno ostaje s njim); te konačno Viteza Olivera Urbana, osiromašenog aristokrata i salonskog cinika koji o životu nema suvišnih iluzija...

Leda je u HNK Osijek posljednji put premijerno izvedena u ožujku 1990., u režiji Petra Šarčevića, dok ovu produkciju režira Ivan Leo Lemo.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE