Naslovnica > Osobe > OSOBE > Srebrenka Sena Jurinac

Srebrenka Sena Jurinac

DATUM ROĐENJA:
GODINA ROĐENJA:
MJESTO ROĐENJA:
DATUM SMRTI:
GODINA SMRTI:
MJESTO SMRTI:

Sena Jurinac rođena je u  Travniku 24. listopada 1921., a školovala se u Zagrebu gdje je na sceni HNK Zagreb i debitirala kao Mimi u operi La Boheme.

Bečkoj državno operi prvi je put pjevala 1944. i to ulogu Cherubina u Figarovom piru, da bi potom postala stalnom članicom te slavne operne kuće i u angažmanu ostala sve do 1983. kad se od publiek oprostila kao Marschallin u 'Der Rosenkavalier'.

Na Salzburg Festivalu debitirala je još  1947., a uskoro osvojila i London i to kao Dorabella na sceni Covent Gardena.

Posebno omiljena Jurinac je bila u Glyndebourneu, gdje su njezine interpretacije Mozarta redovito dočekivane ovacijama.

Bila je protagonisticom brojnih povijesni opernih produkcija, a kritika ju je opsivala kao sugestivnu i profinjenu umjetnicu izražajna glasa, vrhunske muzikalnosti i atraktivne scenske pojave.

Snimila je nekoliko nosača zvuka za velike tvrtke RCA, EMI, CETRA, HMV, PHILIPS, DGG i DECA, a BBC je nedavno objavio CD s njezinim nastupom na čuvenim Promsima 1961.

O obljetnici njezina rođenja 2011. je  u Kazališnom muzeju u Beču otvorena izložba njoj u čast, dok joj je HNK u Zagrebu istog dana posvetio izvedbu Puccinijeve opere 'La Bohème'.

Bečka državna opera izdala je povodom smrti Sene Juarić priopćenje u kojem izražavaju žaljenje zbog smrti  "legendarne umjetnice koja nije oblikovala samo Bečku državnu operu već i cijeli operni svijet".

Sena Jurinac preminula je 22. studenog u svom domu u blizini Augsburga.

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE