Login za korisnike

Damir Munitić

Rođen je u Osijeku 17. kolovoza 1953. godine, osnovnu školu i gimnaziju završio je u Osijeku, studirao je lingvistiku i završio postdiplomski studij književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1972. upisao je režiju na Akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost u Zagrebu. Zvanje diplomiranog redatelja stekao je 1981. godine na Akademiji za kazalište, film i TV u Zagrebu.

Samostalno režira od 1976. godine, a 1985. osvojio je nagradu Hrvatskog udruženja dramskih umjetnika za najbolju režiju. Iste godine dobio je i Posebno priznanje na festivalu u Münchenu za predstavu H.G. Schneider ''Igrajmo se crvenkapice''.

Bio je među osnivačima tri kazališta – kazališne grupe (Teatar ’79, Zagreb, 1979.; Teatar BAM, Osijek, 1985., i Kazalište MimAra, Zagreb, 1995.). Potpomogao je osnivanje i početak rada nove scene (Barutana) u Osijeku.

Na izričiti poziv u sezoni 2004. / 2005. pristao je biti ravnatelj drame u HNK Osijek gdje je, uz ostalo, u suradnji s British Councilom uspostavio suradnju s West Yorkshire Playhouseom te je nakon uspješne razmjene mladih pisaca i redatelja i sam režirao u Leedsu i Sheffieldu.

Prevodi, poglavito dramska djela. Prvi mu je prijevod drama ''Četiri godišnja doba'' A. Weskera (Dubrovnik, 1974.). Preveo je dvadesetak dramskih djela koja su objavljena u periodici (najčešće Forum, HAZU, Zagreb) te izvođena u kazalištima u Dubrovniku, Osijeku i Zagrebu te na ADU.

Od prosinca 1977. godine zaposlen je na Akademiji dramske umjetnosti gdje je radio do svoje smrti.

  ZAŠTIĆENI SADRŽAJ
OSTATAK OVOG TEKSTA DOSTUPAN JE SAMO UZ PRETPLATU ILI SMS PLAĆANJE

PRETPLATITI SE MOŽETE VEĆ ZA
1 KN DNEVNO

Odgovori