Naslovnica > Osobe > OSOBE > Damir Munitić

Damir Munitić

DATUM ROĐENJA:
GODINA ROĐENJA:
MJESTO ROĐENJA:
DATUM SMRTI:
GODINA SMRTI:
MJESTO SMRTI:

Rođen je u Osijeku 17. kolovoza 1953. godine, osnovnu školu i gimnaziju završio je u Osijeku, studirao je lingvistiku i završio postdiplomski studij književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1972. upisao je režiju na Akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost u Zagrebu. Zvanje diplomiranog redatelja stekao je 1981. godine na Akademiji za kazalište, film i TV u Zagrebu.

Samostalno režira od 1976. godine, a 1985. osvojio je nagradu Hrvatskog udruženja dramskih umjetnika za najbolju režiju. Iste godine dobio je i Posebno priznanje na festivalu u Münchenu za predstavu H.G. Schneider ''Igrajmo se crvenkapice''.

Bio je među osnivačima tri kazališta – kazališne grupe (Teatar ’79, Zagreb, 1979.; Teatar BAM, Osijek, 1985., i Kazalište MimAra, Zagreb, 1995.). Potpomogao je osnivanje i početak rada nove scene (Barutana) u Osijeku.

Na izričiti poziv u sezoni 2004. / 2005. pristao je biti ravnatelj drame u HNK Osijek gdje je, uz ostalo, u suradnji s British Councilom uspostavio suradnju s West Yorkshire Playhouseom te je nakon uspješne razmjene mladih pisaca i redatelja i sam režirao u Leedsu i Sheffieldu.

Prevodi, poglavito dramska djela. Prvi mu je prijevod drama ''Četiri godišnja doba'' A. Weskera (Dubrovnik, 1974.). Preveo je dvadesetak dramskih djela koja su objavljena u periodici (najčešće Forum, HAZU, Zagreb) te izvođena u kazalištima u Dubrovniku, Osijeku i Zagrebu te na ADU.

Od prosinca 1977. godine zaposlen je na Akademiji dramske umjetnosti gdje je radio do svoje smrti.

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE