Naslovnica > PREDSTAVE > Silovanje Lukrecije

Silovanje Lukrecije

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ususret 100. godišnjici rođenja velikog britanskog skladatelja, splitski HNK u međunarodnoj koprodukciji postavlja njegovu proslavljenu komornu operu.
autorski tim funkcija
Jose Fernandezdirigent
Teresa Anconekostimograf
Ottavia Valvoasistent kostimografa
Koraljka Peićjezični savjetnik
André Obeyautor predloška
Ronald Duncanlibretist
Edward Benjamin Brittenskladatelj
Nenad Glavanredatelj
Nenad Glavanscenograf
Nenad Glavanautor videa
Ivica Kalebićsuradnik za scenografiju
Srđan Barbarićoblikovatelj svjetla
Almira Osmanovićautor scenskog pokrata
Tetjana Borčagivskakorepetitor
Vera Pavasovićkorepetitor
Julian Nechitakoncertmajstor
Tihomir Snitkoasistent za video
Robert Homendirigent

Komorna opera u dva čina britanskog skladatelja Benjamina Brittena The Rape of Lucretia u Hrvatskoj je prevođena svakako - pa je izvođena kao Otimica Lukrecije, Oskrvnuće Lukrecije i Nasilje nad Lukrecijom. Autorski tim najnovije domaće produkcije tog hvaljenog Brittenova djela, odlučio se pak za doslovan prijevod, često proskribiran iz valjda, ćudorednih razloga, premda je upravo i doslovno silovanje priojelomni trenutak predloška.

Britten je operu skladao namjenski za slavnu englesku altisticu Kathleen Ferrier, a prema libretu što ga je Ronald Duncan priredio po istoimenoj, Shakespeareom inspiriranoj, tragediji Andréa Obeya. Radnja je opere smještena u razdoblje tiranske vladavine Tarkvinija Oholog,  oko 500. godine p.n.e., u pauzi jednog od ratnih pohoda. Noć prije, brojni rimski vojnici iznenadnim su posjetima vlastitim domovima ustanovili da ih supruge varaju, a jedina za koju su ustanovili da je vjerna suprugu bila je Lukrecija, supruga Tarkvinijeva generala Kolatina.

Razočaran i osramoćen nevjerom valstite supruge, drugi Tarkvinijev general, Junije, izaziva Tarkvinija da Lukrecijinu odanost Kolatinu podvrgne kušnji. Neobuzdani Tarkvinije prihvati izazov i - odjaše u Rim. Tamo od Lukrecije zatraži prenoćište, a ona ga, kao rimskog vladara ne može odbiti. Tijekom noći Tarkvinije će silovati Lukreciju, a ona će očajna odmah o tome izvjestiti svog supruga. Iako će je on, pun ljubavi i razumijevanja pokušati  utješiti, Lukrecija neće moći podnijeti sramotu, već će si oduzeti život. Taj će tragični događaj biti okidač za ustanak protiv tiranina Tarkvinija, na koji će građane Rima pozvati Kolatin i Junije...

Uoči stote obljetnice rođenja Benjamina Brittena Silovanje Lukrecije u na scenu HNK Split stiže u koprodukciji sa Artemus Fundación Madrid i tršćanskim Teatrom Verdi, a - na inicijativu umjetničke organizacije SKOP, čiji su osnivači - ujedno i ključni protagonisti projekta, premda neki od njih, zbog stalnog angažmana u komunalnim teatrima nikako ne bi smjeli biti.

Predstavu režira Nenad Glavan.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter