Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Krleža: San o drugoj obali

Krleža: San o drugoj obali

Kulturni centar Beograda posvetio je ovogodišnji Festival jednog pisca Miroslavu Krleži, povodom 100-godišnjice njegovog prvog dolaska u Beograd i Srbiju, a bogati festivalski program realizira se u suradnji Zagreba i Beograda.
Share on facebook
Share on twitter

Od 10. svibnja do 10. lipnja zbivat će se tako Festival jednog pisca. "Krleža: San o drugoj obali" nastao je zajedničkim radom zagrebačkih i beogradskih kulturnjaka. Krleža će raznovrsnim programom biti predstavljen kroz "sva svoja (i naša) lica i naličja".

Festivalski program uključuje izložbe, predstave, promocije stripa, peformanse, javne debate i razgovore, radionice… na više lokacija - u KCB-u, na otvorenim gradskim prostorima, u Centru za kulturnu dekontaminaciju i na valovima Radio Beograda.

Festival počinje izložbom ”Krleža: San o drugoj obali” u KCB-u, a otvorit će ga književnik Bora Ćosić, uz performans ”Istina, nije, istina.... Krležini snovi” čiji su autori skladateljica Ivana Stefanović i Boris Bakal, glumac i multimedijalni umjetnik iz zagrebačkog kolektiva Bacači sjenki.

Na programu je i film o Petru Dobroviću “Put u raj” (1957), koji je prema Krležinom scenariju režirao Aleksandar Petrović, a bit će prikazani i originalni video-materijali sa TV zapisima, fotografije i Krležini tekstovi.

Krležin "povratak na drugu obalu" uključuje i niz razgovora i tribina u kojima će biti analizirano njegovo djelo, kao i kulturni i politički utjecaj na ex-Yu prostorima. U tim programima sudjeluju istaknuti pisci i intelektualci različitih generacija od Bore Ćosića, Igora Mandića i Predraga Matvejevića, preko Velimira Viskovića i Svetislava Basare, do Mirka Demića i Saše Ilića.

U Galeriji Artget KCB-a tako će 11. svibnja biti održana debata na temu “Sveznanje i moć” o iskušenjima enciklopedizma, a u kojoj će sudjelovati Velimir Visković i Vlatka Štimac Ljubas (Leksikografski zavod “Miroslav Krleža”) i Tomislav Brlek (Filozofski fakultet, Zagreb), uz moderatora Novicu Milića (Fakultet za medije i komunikacije, Beograd).

Već 11. svibnja u CZKD-u Nove politike solidarnosti & RIZIK predstavljaju premijerno Krležin “Izlet u Rusiju”, u dramatizaciji Miroslava Belovića i režiji Jovana Ćirilova.

Promocija stripa o Krleži “Miroslavljevo jevanđelje” (apokrifna verzija) prema scenariju Bore Ćosića, bit će održana 12. maja u Galeriji Artget, uz sudjelovanje Aleksandra Zografa i autora iz Beograda i Zagreba (Danilo Milošev Wostok, Igor Hofbauer, Boris Stanić i Damir Steinfl). Izdavači su KCB i Leksikografski zavod “Miroslav Krleža”, koji su i suorganizaori Festivala.

U Artgetu će 19. svibnja biti održana i radionica “Stripujmo!”, koju će voditi Aleksandar Zograf i Danilo Milošev Wostok.

Bacači sjenki će 13. i 26. svibnja, te 3. lipnja, izvesti u hotelu Majestic performans “Izveštaji s druge obale” (Hipertekstualno urbano putovanje) prema konceptu Borisa Bakala, koji potpisuje i režiju. U performansu sudjeluju: Andrea Forca, Predrag Kotur, Zoran Bjeljac i Joana Knežević.

Debatni festivalski program bit će nastavljen 16. svibnja u Artgetu razgovorom na temu “Između krležofilije i krležofobije/ Naš obračun s njim: Miroslav Krleža i kulturna javnost nekad i sad”, uz sudjelovanje Bore Ćosića, Velimira Viskovića, Igora Mandića, Mihajla Pantića i Mirka Demića, dok je moderator Teofil Pančić.

U Artgetu će i 19. svibnja biti održan razgovor “Moj lični Krleža”, uz sudjelovanje Predraga Matvejevića i Rade Šerbedžije, te Tomislava Brleka kao moderatora.

Za 23. svibnja najavljena je i debata “Književnost iznad nacije, nacija iznad književnosti: srpstvo, hrvatstvo i jugoslovenstvo u Krležinom delu i aktuelnim diskurzivnim praksama”, u kojoj će sudjelovati Miljenko Jergović, Tomislav Brlek, Svetislav Basara, Predrag J. Marković i Branko Romčević, uz moderaciju Saše Ilića.

Krleža i pozorišni Beograd” tema je razgovora koji će biti održan 24. svibnja u Artgetu, uz učešće Dejana Mijača, Jovana Ćirilova, Branke Petrić, Mikija Manojlovića i Jagoša Markovića, kao i Borke Pavićević kao moderatorice.

Razgovor “Krleža uživo!” bit će održan 7. lipnja u Artgetu, a u njemu sudjeluju Filip Švarm, Miloš Vasić, Zoran Panović, Nataša Drakulić i Đorđe Vlajić.

Za 30. svibnja u Artgetu najavljena je promocija Krležinog romana “Na rubu pameti”, u izdanju Agore iz Zrenjanina (2012), drame “Fajront na Gvozdu” Rajka Lukača, u izdanju kraljevačke Povelje (2011), te dopunjenog izdanja knjige Radovana Popovića “Krleža i Srbi”, u izdanju Službenog glasnika iz Beograda (2012).

Značajan dio Krležinog opusa biće predstavljen i na na Drugom i Trećem programu Radio Beograda.

Na Trećem programu RB premijerno će 13. svibnja biti predstavljeno radiofonsko djelo “Istina, nije istina.... Krležini snovi” Ivane Stefanović, u produkciji KCB-a i Radio Beograda, nastalo prema motivima iz Krležinih "Dnevnika".

Drugi program RB emitirat 16. svibnja Krležinu dramu “U agoniji”, u režiji Vladimira Carina (produkcija Radio Beograd, 1956), dok će 19. svibnja na programu biti “Na rubu pameti”, u režiji Ognjenke Milićević (produkcija RB, 1963). Na Prvom programu će 19. i 20. svibnja biti emitiran “Vučjak”, u režiji Petra Šarčevića (RB, 1976).

Za 20. svibnja na Drugom programu najavljena je i drama “Na rubu pameti”, u režiji Ognjenke Milićević (RB, 1963), a za 24. svibnja “Maskerata”, u režiji Miroslava Belovića (RB, 1976). Drugi program RB emitirat će 27. maja “Ledu”, u režiji Petra Šarčevića (RB, 1978), dok će na valovima Prvog programa biti moguće čuti dramu “Pod maskom” redatelja Miroslava Belovića (RB, 1979). Za 31. svibnja na Drugom programu RB najavljen je Krležin “Sprovod u Terezijenburgu”, u režiji Miroslava Belovića (RB, 1984).

U okviru Festivala jednog pisca, 2. lipnja u Dvorani KCB-a bit će prikazan film “Glembajevi” redatelja Antuna Vrdoljaka.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE