Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [4.5. – 10.5.]

Radio pregled tjedna [4.5. – 10.5.]

U predstojećem radijskom tjednu očekuju vas, između inog: Ars Acustica posvećena Internet datingu, 'Posljednji ljetni cvijet' Uke Paljetka, premijera Strindgergovih 'Drugova', te 'Ligeiae i drugih' Edgara Alana Poa.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 04.svibnja

 

13,30 – 14,30; HR III

DRAMSKI PETAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

SUSAN GLASPELL: “POROTNICE”

Režija: Darko Tralić

(Premijerno emitirano u emisiji Radio-napetica)

Susan Glaspell (1876. – 1948.), američku dramatičarku, glumicu, redateljicu, pjesnikinju, spisateljicu romana i pripovjedaka po prvi puta predstavljamo u emisiji Napetica iliti krimić s “Porotnicama”, nastalim dramatizacijom pripovijetke A Jury of Her Peers (1917.) , intrigantne (kriminalističke) obrade muško-ženskih, osobito bračnih, odnosa. Ova pripovijetka je jedno od nezaobilaznih djela koja se pruočavaju na američkim i europskim ženskim studijima. Profinjen prijevod i dramatizaciju potpisuje Branka Žodan, a uzbudljivu  režiju Darko Tralić. Glume: Nina Erak Svrtan, Matija Prskalo, Pero Juričić, Jan Kerekeš i Kristijan Potočki.

Urednica: Katja Šimunić

 

18,00-19,00; HR III

RADIO ATELJE

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

KATJA ŠIMUNIĆ: „BLUEBLANCHE, TANGO, RAT“

Režija: Ranka Mesarić

Na pitanje kako zadržati važnost iluzije, kreacije, prijateljstva i ljubavi, mladenačkih ideala i intelektualnog integriteta i u najgorim ratnim okolnostima , Bjanka, antijunakinja ove radiofonijske igre u imaginarnom dijalogu s Blanche Dubois, junakinjom drame Tramvaj zvan žudnja Tennesseeja Williamsa i stvarnom dijalogu s prijateljicom Nastjom , daje odgovor – privatnom gestom. Glume: Vanja Matujec, Dubravka Ostojić i Sreten Mokrović.

 

22,00-22,30; HR III

ARS ACUSTICA

Urednica: ADRIANA KRAMARIĆ

Dubravko Robić: „INTERNET DATING“

 

SUBOTA, 05.svibnja

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI FILMSKI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditelj i autor: DAMIR RADIĆ

RAZGOVOR S MARIOM KOZINOM

U današnjim Malim filmskim razgovorima iz ciklusa emisija Jednočinka gostuje filmski kritičar i glavni urednik filmskog magazina Filmonaut, Mario Kozina.

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

LUKO PALJETAK: „POSLJEDNJI LJETNI CVIJET“

Režija: Dragutin Klobučar

Poetska radio-drama o žensko-muškim odnosima u kojima jedna strana (muškarac) doživljava pravu, istinsku ljubav, a druga strana (žena) kroz model “priča u priči” iznevjerava taj božanski osjećaj u borbi za opstanak i trenutačno pronalaženje utočišta. Uzbudljiv i neobičan život gospođice N.N. opčini gospodina Barta do ljubavnog ludila da bi se lažnost priče razotkrila u trenutku njenog odlaska i otkrića da se samo radi o banalnoj ljubavnoj priči iz pretparačkih ženskih listova. Tko je gospođica N.N. i što je istina ostaje tajna ili početak njenog razotkrivanja. Ovo je drama koja ekvilibrira između stvarnosti i književne fikcije, “ispred i iza kulisa” koje dijele život na iluziju i stvarnost.

 

NEDJELJA, 06.svibnja 

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

EUGENE LABICHE – ALPHONSE JOLLY: „GRAMATIKA“

Prijevod: Beata Vrgoč-Turkalj

Radio-prilagodba: Katja Šimunić

Režija: Ranka Mesarić

Gospodin Caboussat je izgledni pobjednik na regionalnim izborima i za to ima znatne preduvjete, no i jednu manu – ne zna ortografiju i gramatiku. Sve je u redu dok je njegova učena kćer Blanche uz njega, ali što ako se ona uda? Jednako kao izborna pobjeda gospodina Caboussata izgledan je i prosac njegove kćeri. Tko će ispravljati očeve govore ako „gramatika obitelji“ ode? Popularnu komičnu jednočinku koju je Eugene Labiche napisao u suradnji sa svojim najboljim prijateljem poslušajte u nadahnutoj interpretaciji Ane Maras, Sretena Mokrovića, Pere Juričića, Filipa Juričića i Filipa Nole.

 

13,15-13,55; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

ZORAN PONGRAŠIĆ: „VISOKA TEMPERATURA“

Režija: Mislav Brečić

Odnosi braće unutar obitelji, ljubav i nesporazumi, nasilje kao dio svakodnevice samo su neke od tema kojima se bavi ovaj dramski komad za mlade dobro poznatog prozaika, ali i radijskoga autora Zorana Pongrašića. Duhoviti dijalozi, napetost i zanimljivi obrati zasigurno će doprinijeti zanimljivosti slušanja ove radio igre. U ulogama tinejdžera pojavljuju se mladi glumci Vedran Živolić, Šiško Horvat Majcan, Damir Poljičak, a uz njih već iskusni ne samo radijski Krešimir Mikić, Maja Kovač,  Petar Leventić i doajen Mladen Vasary.

****

RADIO-IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE:

DUBRAVKO DETONI: „DIMNJAČAR BRIŠE KUĆI NOS“ – 3. dio (premijera)

POTJERNICA, MUHA OBAVJEŠTAVA, SIR PRIMA PODSTANARE, NOĆ OBEĆAJE, RADIO, MOLBA

 

PONEDJELJAK, 07.svibnja

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 07. do petka, 10.05.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

LJUBO PAUZIN: „SLUČAJNI BESTIJARIJ“ – I. dio

Dramatizacija i režija: Mislav Brečić

Prvi poetsko-memorabilni roman poznatog književnika Ljube Pauzina nevelik je prozni bombončić o autorovu odrastanju u rodnom Karlovcu, urbanom pamćenju malih dječjih klapa u kontekstu prvotne igre i slobode, zajedničkog kupanja na rijeci, te kasnijeg odrastanja u mlađu, različito profiliranu gradsku populaciju čiji članovi pomalo zauzimaju svaki svoju urbanu sudbinu, od mitskog uličnog heroja do prosječno snalažljiva pojedinca ozbiljnije dobi.

Pauzinov je roman komponiran u poetsko-prisjećajnim fragmentima, zadržavajući zanimljivu fabulaciju a inzistirajući na neponovljivoj atmosferi odrastanja u gradiću, koji se dakako s vremenom mijenja kao i njegovi nekad nevini mladi protagonisti prepuni želje za životom i njegovim čarima. Posljedične odgovornosti stižu kao otrežnjenje i rastanak s neponovljivom ranom mladošću…

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

AUGUST STRINDBERG: „DRUGOVI“ – radni naslov (premijera)

Prijevod: Mirjana Buljan

Režija: Ranka Mesarić

U drami Drugovi, napisanoj 1888., August Strindberg na radikalan način propituje svoje teze o muško-ženskim odnosima i mogućnostima zasnivanja bračne zajednice na tada novim, liberalnim idejama. Iako opterećeni predrasudama vremena i samog autora, Drugovi i danas djeluju aktualno i živo, prije svega zahvaljujući minucioznim psihološkim portretima Strindbergovih junaka. S radijskom adaptacijom ove drame Radio igra započinje četverodijelni ciklus emitiranja Strindbergovih djela, pridružujući se tako obilježavanju stote obljetnice smrti tog velikog švedskog dramatičara.

 

UTORAK, 08.svibnja

 

18,00 – 19,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

ARIS ANGELIS: „RAĐANJE RADIJA“

 

22,03 – 22,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI FILMSKI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditelj i autor: DAMIR RADIĆ

RAZGOVOR S  MARIOM KOZINOM

U današnjim Malim filmskim razgovorima iz ciklusa emisija Jednočinka gostuje filmski kritičar i glavni urednik filmskog magazina Filmonaut, Mario Kozina.

 

22,40 – 23,25; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ: „KANTICA ZA ZALIJEVANJE“

Režija: Darko Tralić

Umirovljenicama koje povremeno odlaze u toplice na oporavak, iz stanova su počeli nestajati nakit i novac u vrijednosti od najviše 2 500 kuna. Zašto druge vrijedne stvari iz stana ostaju netaknute, a tragova provale nema, poslušajte u najnovijoj, ovoga puta nježnoj, ali i dalje u našu svakodnevnicu uronjenoj napetici Nives Madunić Barišić.

 

SRIJEDA, 09.svibnja

 

13,30 – 14,30; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

PORTRET DRAMSKOG UMJETNIKA ZLATKA BOUREKA

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

EDGAR ALLAN POE: „LIGEIA I DRUGE“ (premijera)

Prijevod: Giga Gračan

Dramatizacija: Sanja Lovrenčić

Režija: Ranka Mesarić

Inspirirana motivima triju Poeovih pripovjedaka( Ligeia, Berenica i Eleonora) Sanja Lovrenčić razrađuje motiv ljubavi i smrti, gradeći pritom fugu glasova koji se metaforički stapaju u jedan unutarnji glas. Tri ljubavi i tri smrti jesu jedna ljubav i jedna smrt preko koje se ljudska duša uspinje u onostrano i suočava sa svojom transcendentalnom sudbinom.

****

ETNOFANTASTIKA: Jasna Mesarić: „STEĆCI I MILKA TICA“

 

ČETVRTAK, 10.svibnja

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

TONI GLOWATZKY – BORIS MAHOVLIĆ – DAVOR ROCCO – MLADEN RUTIĆ: “ZAGREBAČKE JESENJE VEDUTE”

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI