Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [27.4. – 3.5.]

Radio pregled tjedna [27.4. – 3.5.]

Porterti Doris Šarić Kukuljice i Dragutina Novakovića Šarlija, radio roman Ivana Vidića 'Violatori' i 'Cigla' Filipa Šovagovaćovića, tek su neki od razloga zašto biste trebali slušati radio.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 27.travnja

 

13,30 – 14,30, HRIII

DRAMSKI PETAK
Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ
DAMIR BARTOL INDOŠ: „IZ SKLADIŠTA INDOŠEVOG ZVUKOVLJA“
Režija: Ranka Mesarić

(Premijerno emitirano u emisiji Radio-atelje)

U ovom svojevrsnom hommageu Damiru Bartolu Indošu korišten je odabir zvučnih fragmenata iz njegovih predstava, složen u samosvojnu cjelinu te izveden na šahtofonu, Indoševom opružnom muzičkom stroju. Asemblaž vodoravno i okomito nategnutih čeličnih opruga različitih dužina i debljina koje stvaraju vibracije s manjim i većim prigušenjima pričvršćen je za unutrašnjost pravokutne konstrukcije nalik velikom metalnom kovčegu. Četiri šahta za sviranje dijele "klavijaturu" šahtofona na četiri dijela. Željezni okvir šahtofona na gornjoj plohi zatvaraju četiri ploče pocinčanog lima na kojima su zavarena četiri željezna poklopca za otvore. Otvaranjem i zatvaranjem pojedinih poklopaca, glasom usmjerenim u unutrašnjost šahtofona te rastezanjem opruga na različite načine proizvela se u cijelosti zvučna slika emisije.

Na petom natječaju T-HT - MSU nagrade u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2012. godine, prvu je nagradu osvojio upravo Damir Bartol Indoš za zvučnu instalaciju i performans O postajanju Čovjeka šahtofona.

 

18,00-19,00, HRIII

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ
PORTRET GLUMICE DORIS ŠARIĆ-KUKULJICA (premijera)

Jedna od najistaknutijih i najnagrađivanijih glumica generacije rođene početkom 60-ih godina, Doris Šarić–Kukuljica svoj je glumački put započela kao srednjoškolka u kultnom dubrovačkom Leru, da bi odmah po završetku zagrebačke Akademije dramske umjetnosti ušla u angažman dubrovačkog Kazališta Marin Držić, a od 1992. je godine stalna članica ansambla Zagrebačkog kazališta mladih. Doris Šarić–Kukuljica podjednako je dobra u predstavama konvencionalnog tipa, kao i u kazalištu krajnje modernog stila i koncepta… Ona je glumica klasičnog prosedea, sklona realističko-iluzionističkom konceptu stvaranja uloge, što podrazumijeva ovladavanje psihologijom lika kojeg tumači, precizno definiranje odnosa s partnerima, te scensku sugestivnost podjednako prisutnu u govoru, mimici i gesti… No temeljno polazište u svim njenim kreacijama jest motiv igre; ta racionalna, u mizanscenu uvijek precizna, te redateljskoj koncepciji odana glumica, zapravo je oličenje pojma homo ludensa, piše Hrvoje Ivanković u eseju o Doris Šarić–Kukuljici.

Razgovor s Doris Šarić-Kukuljicom vodio: Matko Botić

SUBOTA, 28.travnja

 

09,00 – 09,30, HRIII

JEDNOČINKA – MALI GLAZBENI RAZGOVORI
Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ
Voditelj i autor: TRPIMIR MATASOVIĆ

RAZGOVOR S EVOM SEDAK

Gošća Jednočinke ovog je tjedna muzikologinja dr. Eva Sedak, voditeljica istraživačko-izdavačkog projekta "Blagoje Bersa: Sabrana djela".

 

18,05 – 18,55, HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

FILIP ŠOVAGOVIĆ: “CIGLA”

Režija: Vedrana Vrhovnik

“Cigla” Filipa Šovagovića drama je o raspadu sustava, obitelji, pojedinca... Napisana živim i neposrednim jezikom, na rubu dramaturškog ekscesa, problematizira neke od ključnih neuralgičnih točaka hrvatskih devedesetih, uklapajući se, pritom, u trend takozvane nove europske drame koja je obilježila europsko kazalište na prijelazu tisućljeća

 

NEDJELJA, 29.travnja

 

13,00 – 13,30, HRIII

PANOPTIKUM
Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

ZVONKO TODOROVSKI: „MORE PRAVOG KAPETANA“ – 2. DIO

Režija: Katja Šimunić

Domovi za starije uvijek su zanimljiva inspiracija. Obilje različitih karaktera, najneobičnijih sudbina i životnih priča skupljenih pod jednim krovom u zajedničkom prostoru i sa zajedničkom budućnošću omogućava najrazličitije igre i spojeve. U ovoj komediji Todorovski susreće ženu iz Slavonije i muškarca iz  Dalmacije. Ona nikada nije vidjela more, a on je cijeli život proveo na moru. More ih je spojilo, more će ih nakratko rastaviti, a onda opet spojiti. Spoj dva različita govorna idioma, toplina međuljudskih odnosa, jednostavnost priče i  plastičnost karaktera koji odišu nekim osobitim splinom naivnosti i tragičnosti istovremeno, čine ovaj tekst osobitim. Uploviti u njega znači uploviti u svijet snova  kojih se nikada ne treba odreći.

 

13,15-13,55, HR I

RADIO IGRA ZA DJECU
SILVIJA ŠESTO: „DUBOKO MORE, ILI KAKO SMO SVE POBROĆKALI“
Skladatelj: Mate Matišić
Režija: Jasna Mesarić

„Malim Marulićem“ za 2009. godinu nagrađeni tekst poznate književnice za djecu Silvije Šesto, redateljica Jasna Mesarić adaptirala je za radio prenoseći ga u radiofonijski svijet  izmišljene lutkarske igre u kojoj potraga za Broćkom postaje potraga za igrom, za emocijama i zajedništvom među lutkama ali i ljudima. Ova poetična i metaforička dramska igra uz živu i duhovitu glazbu Mate Matišića postaje zaigrana vinjeta zvukova u kojemu se riječ, ton i glas pretapaju uvirući i izvirući iz jednoga u drugo.

Glume: Duško Modrinić, Ines Bojanić, Kristijan Potočki, Mirna Medaković, Petar Leventić, Sunčana Zelenika, Alen Šalinović, Nika Mišković, Dražen Bratulić, Pero Juričić.

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

****

RADIO-IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE:

Pajo Kanižaj: „MRAK U TAMI, UPOZORENJE, NAJŠARENIJI LEPTIR, PAJIN PAJAC“

Režija: Stephanie Jamnicky

 

PONEDJELJAK, 30.travnja

 

od ponedjeljka, 23. do petka, 27.04. -  od  09,30 – 09,55, HRIII

RADIO ROMAN
Urednik: BRANKO MALEŠ
IVAN VIDIĆ: “VIOLATOR” –I.dio
Dramatizacija: Valentina Sabo
Režija:VedranaVrhovnik

Ivan Vidić, ugledni hrvatski dramski pisac, autor je i dva romana; “Violator” (nasilnik), dramatiziran za radijske potrebe, groteskno-apsurdistička je proza o mladiću koji je oduvijek htio biti putnik, istraživač, avanturist… i koji, usuprot građanskih normi ponašanja tzv. ozbiljnog svijeta, oduvijek želio živjeti slobodno, pa i onda kad je unaprijed znao da će mu se to negativno vratiti, i to ubrzo. Nakon raznih, izmišljenih i stvarnih, dogodovština, sitnog kriminala u djetinjstvu, posla s policijom… glavnu junak završi u bolnici, točnije u ludnici. Tek tada tu nastaje čitav niz živopisnih i svakako neočekivanih doživljaja putem kojih se Vidiću pruža sjajna prilika za opću kritiku društva, posebno pak za groteskno ismijavanje medicinskog pristupa pacijentu. Osim poznatog sindroma “leta iznad kukavičjeg gnijezda”, ugrađenoga i nehotice u autorov roman slične tematike, mnogo je važniji autorov osobni doprinos raščlanjivanju identiteta i kako se za nj izboriti. Pristati na opće sivilo egistencije i uklopiti se u logocentrističke izvode “opće uspješnosti”, ili pak pod svaku cijenu ići namjerno protiv pravila? Poslušajte kako završava Vidićev neoegzistencijalistički junak koji ne štedi ni sebe ni vlastitu okolinu.

Igraju: Filip Jurčić, Linda Begonja, Ivana Legati, Vlatko Dulić, Darko Milas, Vili Matula i Frano Mašković.

18,00-19,00, HR III

RADIO-IGRA
Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ
MARIO VARGAS LLOSA: „LIJEPE OČI, RUŽNE SLIKE“

Najugledniji peruanski likovni kritičar ugostio je u svom domu ljepuškastog mladića kojeg je upoznao te večeri, na otvorenju neke izložbe. No njegov gost nije došao kako bi s njim imao homoseksualni odnos, kao što je to kritičar mislio, nego kako bi porazgovarao o kritici za koju je uvjeren da je uništila život njegove djevojke… Radio-drama Lijepe oči ružne slike prva je hrvatska postava nekog dramskog djela prošlogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost, Maria Vargasa Llose, a u emisiji glume Mladen Vasary, Ozren Grabrić i Vanda Winter.

Režija: Stephanie Jamnicky

 

UTORAK, 01.svibnja

 

18,00 – 19,00, HRIII

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
Urednik: LJUBO PAUZIN
KULTURNI PORTRAIT
INES PRICA – LJUBO PAUZIN: „RADIO GANGA“

Radio ganga je dokumentarna priča o jednom velikom radio entuzijastu, Tomislavu Matkoviću iz Imotskog koji na maloj lokalnoj radio postaji „Radio Grude“ u susjednoj Hercegovini već godinama uređuje i vodi emisiju „Hit dana“, što svakako ne bi bilo iznenađujuće da uz šlagere lakih nota Tomo ne emitira i snimke gange koje je sam snimao obilazeći mjesta i ljude u okolici Imotskoga i Gruda i tako postao svojevrsni melograf i skupljač tih izvornih i po mnogo čemu neuobičajenih napjeva.

 

22,03 – 22,30, HRIII

JEDNOČINKA – MALI GLAZBENI RAZGOVORI
Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ
Voditelj i autor: TRPIMIR MATASOVIĆ

RAZGOVOR S EVOM SEDAK

Gošća Jednočinke ovog je tjedna muzikologinja dr. Eva Sedak, voditeljica istraživačko-izdavačkog projekta "Blagoje Bersa: Sabrana djela".

 

22,40 – 23,25, HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

SUSAN GLASPELL: “POROTNICE” (premijera)

Dramatizacija i prijevod s engleskog: Branka Žodan
Redatelj: Darko Tralić

Susan Glaspell (1876.–1948.), američku dramatičarku, glumicu, redateljicu, pjesnikinju, spisateljicu romana i pripovjedaka po prvi puta predstavljamo u emisiji Napetica iliti krimić s “Porotnicama”, nastalim dramatizacijom pripovijetke A Jury of Her Peers (1917.) , intrigantne (kriminalističke) obrade muško-ženskih, osobito bračnih, odnosa. Ova pripovijetka je jedno od nezaobilaznih djela koja se pruočavaju na američkim i europskim ženskim studijima. Profinjen prijevod i dramatizaciju potpisuje Branka Žodan, a uzbudljivu  režiju Darko Tralić. Glume: Nina Erak Svrtan, Matija Prskalo, Pero Juričić, Jan Kerekeš i Kristijan Potočki.

Urednica: Katja Šimunić

 

SRIJEDA, 02.svibnja

 

13,30 – 14,30, HRIII

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

PORTRET SKLADATELJA DRAGUTINA NOVAKOVIĆA ŠARLIJA

Već skoro trideset godina zaposlen kao scenski skladatelj i korepetitor u HNK u Varaždinu, Dragutin Novaković Šarli surađivao je u više od trideset predstava, te osvojio mnoge nagrade. Šarli je jedan od danas malobrojnih uistinu kazališnih glazbotvoraca, koji često koristi izvođenje glazbe uživo izbjegavajući pojednostavljene metode skladanja i aranžiranja glazbe pomoću tehničkih pomagala. On nije skladatelj koji potpisuje izbor glazbe za predstavu, kao ni skladanje pozadinske scenske glazbe, već punokrvna autorska osobnost čija je glazba (često su to songovi) uvijek značajan čimbenik predstave. Naročito su se istakla njegova ostvarenja u kajkavskom repertoaru, a skladao je i glazbu za veliki broj predstava za djecu. Osim skladanjem za kazalište, svestrani se Šarli bavi i slikarstvom, no njegova primarna umjetnička djelatnost jest – šansonijer kantautor. Kao autor glazbe i tekstova, te izvođač vlastitih šansona ostvario je zapaženu karijeru.

 

18,00-19,00, HRIII

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI
Urednica: NADA ZORIČIĆ

ADALBERT VON CHAMISSO: “ČUDNOVATA PRIPOVIJEST PETERA SCHLEMHILA”

Prijevod: Branka Lucarić
Dramatizacija: Mate Ganza
Režija: Darko Tralić

Što je naša sjenka? Može li čovjek živjeti bez sjenke? Što se dogodi ako čovjek izgubi ili, čak što više proda svoju sjenku? Čudnovata zgoda Petera Schlemhila počinje

neočekivanim susretom: neznanac u sivom želi kupiti njegovu sjenu. Kako li je lako prodao – a kako se gorko pokajao – jer svatko tko ga ugleda viče: “Taj čovjek nema sjenke!”

****

ETNOFANTASTIKA: Jasna Mesarić: „STEĆCI RADIMLJA“

 

ČETVRTAK, 03.svibnja

 

18,00 – 19,00, HRIII

RADIO DRAMA
Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

RAINER MARIA RILKE: “ZAPISI MALTEA LAURIDSA BRIGGE”

Dramatizacija: Nada Zoričić
Režija: Dragutin Klobučar

/naslovna:  The Rocketeer/

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI