Jenufa

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Komplicirani malomišćanski odnosi, žena kao ukras, bratsko rivalstvo i - čedomorstvo, u operi Leoša Janáčeka.

Jenůfa u izvorniku zapravo Její pastorkyňa iliti njezina pokćerka, opera je u tri čina češkog skladatelja Leoša Janáčeka za koju je sam napisao libreto prema istoimenoj drami Gabriele Preissove.

Naipisana je između 1896. i 1902., a praizvedena na sceni teatra Brno 1904. , što je čini jednom od prvih opera ikad napisanih u - prozi.

Iako se danas smatra Janáčekovim remek-djelom, u vrijem nastanka njezin je stil,a naročito orkestracije, smatran 'ekscentričnim', pa je punih 70 godina izvođena u preradi Karela Kovařovica.

Radnja je drame smještena u moravsko selo 19. stoljeća, i zapretenu mrežu kompleksnih odnosa njegovih stanovnika. Vlasnica seoskog mlina, baka Burja, već je pokopala svoja dva sina koji su se obojica dva puta ženili i izrodili djecu. I njihove su žene preminule, osim Kostelnička, druge supruge mlađeg sina i Jenufine pomajke. Običaj nalaže da samo Steva, prvo dijete starijeg sina - naslijedi mlin, dok se ostali za svoju egzistenciju moraju pobrinuti na drugi način.

Njemu pak prijeti novačenje, što naročito brine lijepu Jenufu, koja je potajno trudna s njim. Stevin polubrat Laca zaljubljen je pak u Jenufu i frustriran svojim položajem u obitelji... Steva na koncu neće završiti u vojsci, a tijekom proslave te vijesti on i Laca će se posvađati, da bi na koncu nastradala Jenufa - čije će lice ljubmorni Laca unakaziti nožem...

Jenufa će tako ostati bez svoje ljepote, a posljedično i Steve koji će se utješiti drugom, pa čak neće htjeti priznati niti dijete kad se ono rodi... Laca će pak biti uporan u svom udavranju i odlučit će oženiti Jenufu,  no kad sazna istinu o djetetovu ocu pokolebat će se.  Kostelnička će mu stoga, u strahu da se Jenufa nikad nće udati, reći da je dijete umrlo, a kad vidi njegovu reakciju - dijete će doista i ubiti, uvjeravajući ucviljenu Jenufu kako je umrlo u snu...

Istina na će na koncu ipak isplivati i to baš na Lacinom i Jenufinom vjenčanju, a cijelo će selo za smrt djeteta okriviti - Jenufu...

Zagrebačka publika upoznala je ovu operu već 1920., no posljednji je u put izvođena na sceni nacionalnog teatra davne 1946. Na scenu HNK Zagreb nakon gotovo 70 godina, Jenufu dovodi Ozren Prohić pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter