Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [30.3.-5.04.]

Radio pregled tjedna [30.3.-5.04.]

U tjednoj radijskoj ponudi nama su za oko zapeli portret slikara i scenografa Voje Radoičića, radio igra za djecu 'Imaš Fejs?', radio roman 'Adio Kauboju', 'Pavao Štalter - njim samim' i krimić Nine Horvat - 'Izgledaš isto kao ona'. VI pronađite svoje favorite...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 30.ožujka

 

13,30 – 14,30; HR III

DRAMSKI PETAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

ĐURO SUDETA: „MOR“

Adaptacija: Lada Martinac-Kralj

Lirsko- fantastična pripovijest Đure Sudete „Mor“ i u ovoj radijskoj inačici vibrira između guste proze i elegantnih dijaloških umetaka. Tema „drugačijeg“ i njegov tragičan sudar s banalnošću svakodnevice pojačana je u adaptaciji postupkom dupliranja glavnog junaka kojeg se snima u dva glasa i dva različita odnosa prema mikrofonu. U režiji Darka Tralića glavnu ulogu igraju mladi Marko Petrić i Frano Mašković.

(Premijerno emitirano u emisiji Radio-drama)

 

18,00-19,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

PORTRET SLIKARA I SCENOGRAFA VJEKOSLAVA VOJE RADOIČIĆA (premijera)

Vjekoslav Vojo Radoičić jedna je od amblematskih figura grada Rijeke, no njegova je stvaralačka prisutnost, što je manje poznato, obilježila ne samo navedeni grad i Hrvatsku, već i Austriju, Njemačku, Švicarsku, Veliku Britaniju, Italiju… Nomadska ga je narav vodila po svim tim zemljama da bi se u Beču, gdje je ostavio značajnog traga unutar svoga scenografskog opusa, trajno zadržao od početka osamdesetih do sredine devedesetih godina. Slikar, scenograf, ilustrator knjiga i slikovnica, sliko-risar i sliko-pisar, „Vojo je likovni umjetnik kojeg voli mala i velika publika, ali i kritika, premda ga nije lako smjestiti u okvire stila i pravca, medija i izričaja. Njegov rad je zapravo iznimka vedrine u suvremenosti, nepresušna arhiva svima nam zajedničkog djetinjstva i za djetinjstvo vezanih načina promatranja“, piše u eseju Nataša Šegota Lah.

Razgovor vodio: Darko Gašparović

U emisiji sudjeluju i: Tonko Maroević, Radovan Marčić, Pajo Kanižaj, Bernardin Modrić

 

SUBOTA, 31.ožujka

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI GLAZBENI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditelj i autor: TRPIMIR MATASOVIĆ

Gosti emisije Jednočinka – mali glazbeni razgovori ovog su tjedna dirigenti Igor Tatarević i Filip Aver Jelavič, suosnivači Zagrebačkog orkestra mladih.

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

HRVOJE IVANKOVIĆ: „OVO JE RATNI DNEVNIK. IZVJEŠTAVA PAVO URBAN“

Dubrovački fotograf Pavo Urban poginuo je 6. prosinca 1991., dok je snimao barbarsko granatiranje svog rodnog grada. Dvadesetak dana poslije Urbanove pogibije njegova djevojka Mara Bratoš, koja se tada školovala u Americi, dobila je Pavovo posljednje pismo, napisano u obliku ratnog dnevnika. Dokumentarna radio-drama Hrvoja Ivankovića priča je o tom neobičnom dokumentu i s njim povezanom nizu događanja.

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

 

NEDJELJA, 1.travnja 

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

IVAN BAUER: „BUHTLEK“

Režija: DEJAN ŠORAK

 

13,15 – 13,55; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

JASMINKA TIHI-STEPANIĆ: „IMAŠ FEJS?“ (premijera)

Biti član društvenih mreža vrlo je važna stvar, osobito mladima. No takav oblik komunikacije sa svijetom može stvoriti i brojne probleme. Nataly i Katarina najbolje su prijateljice, odlične učenice pune velikih planova pred upis u srednju školu. Ljubav je važan dio njihova odrastanja. Kako će Fejs utjecati na njihov život poslušajte u ovoj iznimno aktualnoj radioigri za mlade.

Uloge: Maja Katić, Ivana Roščić, Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Vedran Živolić, Mladen Vasary i Tit Medvešek

Režija: Mislav Brečić

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

 

PONEDJELJAK, 2.travnja

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 2. do petka, 6.04.); HR III

RADIO ROMAN

OLJA SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ: „ADIO KAUBOJU“

Dramatizacija: Jasna Mesarić

Režija: Petar Vujačić

Mlađa pjesnikinja i prozaistkinja Olja Savičević Ivančević objavila je nedavno roman Adio kauboju; autorica piše stihove i kratku prozu dok joj je prvi roman o životu u splitskom predgrađu, zasad prvenstveno u čitatelja, izazvao izuzetno zanimanje. Oljina proza naime, uz I. Sajko, D. Drndić…, nesumnjivo pripada trenutačnom vrhu suvremene hrvatske (osobito ženske) proze; gruba je to i opora priča o odrastanju u splitskom getu, ispisana izuzetnom lingvo-stilskom razinom koja upozorava na autoricu kao ozbiljnu i tragediziranu književnicu čiji je roman svakako događaj u domaćoj proznoj produkciji.

U priči o devastiranom gradu, kvartovskim subkulturnim bandama, grotesknom snimanju trash filma na tom području… provlači se narativni rukavac o mogućoj obiteljskoj gay zgodi kao načelni signal urbane getoizirane Razlike.

UREDNIK: BRANKO MALEŠ

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

NIKOLA ŠOP: “VJEČNI PRELUDIJ”

Režija: Zvonimir Bajsić

Moćni Šopov poetski iskaz dolazi do izražaja i u ovoj povijesnoj fantaziji što ju je s velikom glumačkom ekipom još daleke 1971.godine realizirao bard hrvatske radio-režije Zvonimir Bajsić.

 

UTORAK, 3.travnja

 

18,00 – 19,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

GIGA GRAČAN: „PAVAO ŠTALTER – NJIM SAMIM“ (premijera)

U ciklusu fono autoportreta Njom samom, njim samim  gostuje Pavao Štalter (r. 1929), majstor animiranog filma, jedan od velikana Zagrebačke škole animiranog filma. Njegovi radovi iz 1960-ih i 1970-ih godina bilježe se među zvjezdana ostvarenja zagrebačkih animatora ( Maska crvene smrti, Kuća br. 42, Kutije...). Uz epizode iz biografije ovog iskonskog majstora likovnosti čut će se njegova svjedočanstva o zagrebačkoj animaciji.

 

22,03 – 22,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI GLAZBENI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditelj i autor: TRPIMIR MATASOVIĆ

Gosti emisije Jednočinka – mali glazbeni razgovori ovog su tjedna dirigenti Igor Tatarević i Filip Aver Jelavič, suosnivači Zagrebačkog orkestra mladih.

 

22,40 – 23,25; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

NINA HORVAT : « IZGLEDAŠ ISTO KAO ONA »

Režija: MISLAV BREČIĆ

Radijski prvijenac mlade spisateljice Nine Horvat, kriminalistička je potraga za serijskim ubojicom čija ljubavna opsesija rezultita smrću djevojaka koje nalikuju onoj, za koju osjeća razornu tainted love i koju je prvu ubio, jer ga je, nakon kratkotrajnog strastvenog odnosa, napustila. U sjajnoj noir režiji Mislava Brečića nadahnuto glume Rakan Rushaidat, Boris Svrtan, Filip Križan, Judita Franković, Šiško Horvat-Majcan, Maja Katić, Marko Cindrić, Hana Hegedušić i doajenka hrvatskoga glumišta Marija Kohn.

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

 

SRIJEDA, 4.travnja

 

13,30 – 14,30; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

REDATELJ ZVONIMIR BAJSIĆ

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

ERŽABET TALAN: „LUKA“

Po motivima pripovijetke Edith Warthon: „Poslije“

Režija: Vedrana Vrhovnik

U namjeri da ostatak života provedu u mirnom seoskom okružju, uspješan par kupuje kuću na ladanju. Kuća je stara i odiše prošlim životima, a time im je još privlačnija. Štoviše, kuća ima i ono što su priželjkivali, ali se nisu mogli nadati: svojega domaćeg duha. Ali taj duh ima jednu manjkavost, a to je da njegove prisutnosti postajemo svjesni mnogo kasnije nego se susret dogodio. I doista, u idilični život para ulazi duh, ali duh ne tuđe, nego njihove vlastite prošlosti.

UREDNICA: NADA ZORIČIĆ

 

****

 

ETNOFANTASTIKA: „TO JE BILO ISUSA MUČENJE“

Prema zapisima Đure Frankovića dramatizirala Nada Zoričić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

ČETVRTAK, 5.travnja

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

ZVONIMIR BAJSIĆ: “SLIKE IZ ŽIVOTA JEDNOG RADIODRAMATURGA”

Režija: Zvonimir Bajsić

Za radio-dramu Z.Bajsića “Slike iz života jednog radiodramaturga”, radijski sladokusci tvrde da je i autorova radio-poetika. Bajsić polazi od duhovito probranih detalja glasovnih, jezičkih i zvukovnih hipertrofiranosti, da ne kažemo zagađenja našeg svakodnevlja, svega onoga što je “materijal” stvaranja radiodramaturga. No, oštroumni Bajsić paradoksalno otkriva kako je krajnji umjetnički cilj dramske radijske buke – tišina! Po prvi put autor naglašava kako je feature (fičer) jedino pravo izvorno dijete radija.

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI