Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [23.-29.3.]

Radio pregled tjedna [23.-29.3.]

U bogatoj radijskoj ponudi tjedna izdvajamo: Bartlettovo 'Moje dijete', Krežin 'Cvrčak pod vodopadom', Plamperova 'Tišina' i Sudetin 'Mor'.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,  23.ožujka

 

13,30 – 14,30; HR III

DRAMSKI PETAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

ANNA KATHERINE GREEN: “NEOPIPLJIVA NIT “

REŽIJA: Ranka Mesarić

(Premijerno emitirano u emisiji Radio-napetica)

Anna Katherine Green (1846-1935) autorica je koju nazivaju majkom američke detektivske fikcije, a “Neopipljiva nit“ je krimić nastao dramatizacijom njezine istoimene  pripovijetke u kojoj Violet Strange, samouka istražiteljica iz visokog njujorškog društva, sudjeluje u razrješenju tajne umorstva tražene vezilje, gospođe Doolittle. Vještu dramatizaciju i prijevod s engleskoga potpisuje višestruko nagrađivani pisac mlađe generacije Mladen Kopjar, a senzibilnu režiju Ranka Mesarić. Ulogu Violet Strange izvanredno donosi Katarina Bistrović Darvaš u glumačkoj suigri s Perom Juričićem, Borisom Bakalom, Rankom Tihomirovićem i Živkom Anočićem.

UREDNICA: Katja Šimunić

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-ATELJE

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

MIKE BARTLETT: „MOJE DIJETE“ (premijera)

Prijevod: Belmondo Miliša

Režija:  Darko Tralić

Mike Bartlett mladi je engleski dramatičar, redatelj i umjetnički ravnatelj Shapeshifter Theatre Company.  Časopis The Stage proglasio ga je jednim od najintrigantnijih suvremenih dramski pisaca.  Posao je poznat 2007. upravo dramom Moje dijete koja je nominirana za nagradu Olivier za 2008. godinu, te praizvedena u poznatom londonskom kazalištu Royal Court. Drama je nakon toga igrana na brojnim svjetskim pozornicama, a hrvatsku je praizvedbu imala 2009. na Splitskom ljetu u režiji Nenni Delmestre.

Tekst je inspiriran očajem i borbom grupe očeva okupljenih u udruzi Očevi za pravdu, kojima je oduzeto pravo da viđaju svoju djecu. Bartlett, međutim, kroz dramu raspadnute obitelji žestoko i beskompromisno progovara o svijetu neoliberalnog kapitalizma čija nesmiljena žudnja za društvenim uspjehom i materijalnim blagostanjem makijavelistički  gazi sve one koji se u takav poredak ne mogu ili ne žele uklopiti.

Glume: Petar Leventić, Janko Rakoš, Mirna Medaković, Nada Subotić, Sreten Mokrović, Ivana Roščić

 

SUBOTA, 24.ožujka

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

Urednik i voditelj: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditeljica i autorica: KATJA ŠIMUNIĆ

RAZGOVOR S IVOM NERINOM SIBILA

U današnjoj Jednočinki iz serije Mali plesni razgovori  ugošćujemo plesačicu, koreografkinju/plesnu autoricu i plesnu kritičarku i teoretičarku Ivu Nerinu Sibila čija predstava Pacifikka nakon premijere u jesen prošle godine ponovno uskoro igra u Rijeci i Zagrebu, kao i predstava kojoj je su-autorica i u kojoj sudjeluje kao izvođačica, naslova Divna, divna, divna katastrofa.

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

MIROSLAV KRLEŽA: “CVRČAK POD VODOPADOM”

Dramatizacija: Željka Udovičić

Režija: Mislav Brečić

«Vas smetaju mrtvaci kao stare guvernante, a oni idioti vam masiraju prostatu». Tom i još mnogim drugim rečenicama, Krleža u ovoj noveli izvrgava ruglu i kritici tadašnju medicinu koja se nije baš puno promijenila do današnjih dana. Liječnik rutiner liječi Pacijenta tek toliko da mu uzme novce, a onaj drugi, dr. Siroček, poznati liječnik, ali « izgubljeni slučaj» ispija boce dingača po gostionicama. Pisana u izravnom ironijskom tonu, novela u radijskoj prilagodbi osim društvene kritike, stvara psihodeličnu atmosferu stanja između sna i jave, stvarnosti i privida.

Režiju potpisuje Mislav Brečić,  a glume  Vilim Matula, Mladen Vassary i Boris Miholjević

 

NEDJELJA, 25. ožujka 

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

IVAN BAUER: „BUHTLEK“

Režija: Dejan Šorak

 

13,15 – 13,55; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

Urednica. NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

LADA MARTINAC-KRALJ: „SREĆA NA SAMCU“

Režija: Dejan Šorak
Otok Samac, kako mu ime kaže usamljena je hrid na velikom moru. Osim svjetionika na njemu žive jedino jedan stari namrgođeni gušter i njegov prijatelj galeb. Povremeno ih posjećuje dupin donoseći im vijesti iz svijeta. Problemi nastaju kada se na otoku i u uhodanom momačkom životu pojave prvo jedna tek rođena mačkica, a potom i ostarjeli talijanski ribar. Duhovita i razigrana animalistička bajka o prijateljstvu, ljubavi i promjenama ispričana radiofonskim sredstvima podjednako će se svidjeti i mlađoj i starijoj radijskoj publici.

Glume: Alan Šalinović, Žarko Savić, Dražen Bratulić, Dora Lipovčan i Ivica
Vidović.

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

 

PONEDJELJAK, 26. ožujka

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 26.03. do petka, 30.03.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

JASMINKA DOMAŠ: „REBEKA U NUTRINI DUŠE“

Dramatizacija: Ivan Vulić

Režija: Darko Tralić

Roman „Rebeka…“, kao što se i očekuje od autorice J. Domaš, kontinuirano se bavi tragičnim položajem pripadnika židovske manjine u prošlom svjetskom ratu. Profinjena freska o židovskim stradanjima za vrijeme NDH i njenih rasnih zakona u Zagrebu pisan je lirskom tehnologijom, a smješten unutar fragmentarne kompozicije. Unutar tako izabrane oblikovne razine prati se ugledna židovska obitelj Levi, njena građanska stradanja, zatim prisilno prikupljanje zlata u zamjenu za goli život, atmosfera sitno doušničke razine, te najzad – tragični svršetak u logoru. Vjera u čovjeka i ipak njegovu završnu pravednost, kao i osobna Rebekina vjera u moć umjetnosti, tj. glazbe, drži roman kao tekst, i njegove faktične i literarne aktere, usprkos svemu u nadi i povjerenju spram života i njegovih biofilnih manifestacija.

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

PAUL PLAMPER: „TIŠINA“ (premijera)

Prijevod: Marta Matišić

Režija: Stephanie Jamnicky

Jedna žena iznenada prestaje govoriti. Iz reakcija okoline doznajemo priče o njenoj prošlosti i moguće razloge njene šutnje. Prijatelji, obitelj i terapeuti  raznim je metodama, pokušavaju navesti na govor, no bez uspjeha. Što dulje ustrajava u svojoj šutnji, žena sve više dovodi u pitanje smisao samoga jezika i zajednice.

Drama suvremenog njemačkog autora, Paula Plampera, Tišina, nedavno je dobila prvu nagradu na najvećem europskom radiodramskom festivalu, Prix Europa u Berlinu

 

UTORAK, 27. ožujka

 

18,00 – 19,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

SANJA MILOVAC: „VELEBITSKI MLADI MEDVJEDI“ – radni naslov (premijera)

 

22,03 – 22,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI PLESNI RAZGOVORI

Urednik:  HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditeljica i autorica: KATJA ŠIMUNIĆ

RAZGOVOR S IVOM NERINOM SIBILA

U današnjoj Jednočinki iz serije Mali plesni razgovori  ugošćujemo plesačicu, koreografkinju/plesnu autoricu i plesnu kritičarku i teoretičarku Ivu Nerinu Sibila čija predstava Pacifikka nakon premijere u jesen prošle godine ponovno uskoro igra u Rijeci i Zagrebu, kao i predstava kojoj je su-autorica i u kojoj sudjeluje kao izvođačica, naslova Divna, divna, divna katastrofa.

 

22,40 – 23,25; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

HRVOJE KOVAČEVIĆ: “PUTNIKOVA SMRT”

Režija: Mislav Brečić

“Putnikova smrt” je radio napetica o piscu filmskih scenarija koji u svom stanu pronalazi truplo poznatog hrvatskog mafijaša. Tragajući za ubojicom i istražujući razloge zbog kojih je ubijen policajac-inspektor otkriva i niz motiva zbog kojih su vlasnik stana i njegovi prijatelji sumnjivi da bi mogli biti izvršitelji umorstva.

“Putnikova smrt” je prvi radio krimić mladog hrvatskog književnika Hrvoja Kovačevića

 

SRIJEDA,  28.ožujka

 

13,30 – 14,30; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

GLUMICA VIKA PODGORSKA

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

VOLTAIRE: „MIKROMEGAS“

Dramatizacija: Suzana Leček

Režija: Dejan Šorak

 

****

ETNOFANTASTIKA:  „CVATUĆI PENEZI U TRNJU“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Darko Tralić

 

ČETVRTAK, 29. ožujka

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

ĐURO SUDETA: „MOR“ (premijera)

Adaptacija. Lada Martinac-Kralj

Režija: Darko Tralić

Lirsko- fantastična pripovijest Đure Sudete „Mor“ i u ovoj radijskoj inačici vibrira između guste proze i elegantnih dijaloških umetaka. Tema „drugačijeg“ i njegov tragičan sudar s banalnošću svakodnevice pojačana je u adaptaciji postupkom dupliranja glavnog junaka kojeg se snima u dva glasa i dva različita odnosa prema mikrofonu. U režiji Darka Tralića glavnu ulogu igraju mladi Marko Petrić i Frano Mašković.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI