Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [16.-22.3.]

Radio pregled tjedna [16.-22.3.]

Iz ovo tejdne radijske ponude izdvajamo: 'Rose is a Rose is a Rose' Ivane Sajko, Jarmushem inspirirani 'Dan u bivšoj Jugi' Pavlice Bajsić i 'Jasonov brod' Vlade Gotovca.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,  16.ožujka

 

13,30 – 14,30; HR III

DRAMSKI PETAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

MIGUEL DE CERVANTES SAAVEDRA: „KADA SU PSI PROGOVORILI“

Režija: Dejan Šorak

(Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio-drama)

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-ATELJE

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

IVANA SAJKO: „ROSE IS A ROSE IS A ROSE IS A ROSE“

Autorica projekta: Ivana Sajko

Naslov drame slavna je rečenica pjesme Sacred Emily američke pjesnikinje i književnice Gertrude Stein.

Rose is a Rose is a Rose is a Rose ljubavna je priča koja se događa u noći kada na ulicama predgrađa izbija frka. Autorica sama izvodi tekst zauzimajući istovremeno poziciju spisateljice u trenutku pisanja, poziciju glumice koja izvodi napisani tekst te poziciju lika u vlastitom tekstu.

Drama je napisana 2008. godine, praizvedena na festivalu Steirischer Herbst u Grazu, igrana je i u Njemačkoj i Švicarskoj, a hrvatsku je praizvedbu imala 2010. godine u Zagrebačkom kazalištu mladih.

U radio-izvedbi uživo sudjeluju i rock glazbenici Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz koji su za ovu dramsku partituru skladali originalnu glazbu.

Izvođači: Ivana Sajko, Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz.

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

 

SUBOTA, 17.ožujka

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

Urednik i voditelj: HRVOJE IVANKOVIĆ

RAZGOVOR S REDATELJEM IVANOM POPOVSKIM

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

AUGUST STRINDBERG: „OTAC“

Prijevod: Josip Kulundžić

Jedno od najpoznatijih djela Augusta Strindberga, naturalistička drama Otac, napisana je 1887., a ovo je njeno prvo izvođenje na Hrvatskom radiju. U glavnim ulogama nastupaju Vinko Kraljević, Asja Jovanović, Franjo Kuhar i Nedim Prohić.

Režija: DEJAN ŠORAK

 

NEDJELJA, 18. ožujka 

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

MIROSLAV PENDELJ: „PAMETNA KUĆA“

Što se dogodi kad kuća od mnogobrojnih ugrađenih elektroničkih uređaja postane toliko zahtjevna da ne želi više pustiti u sebe svojega jedinog stanara ukoliko se ne oženi i hoće li vječiti neženja pokleknuti pred ultimatumom svoje pametne građevine poslušajte u redovitom terminu emisije Panoptikum u nedjelju u 13 sati.

REŽIJA: DEJAN ŠORAK

 

13,15 – 13,55; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

Urednica. NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

MELITA RUNDEK: „TRINAESTI PETAK U GODINI“

Režija: Petar Vujačić

Tko su knjiški moljci, tko su njihovi prirodni neprijatelji i imaju li ikakve veze sa krušnim i suknenim moljcima saznajte u ovoj duhovitoj, ali i edukativnoj radio igri za djecu iskusne i omiljene dječje autorice Melite Rundek.

Razigrana gluma i plastična režija dočaravaju svijet knjiških moljaca koji žive na najvišoj polici velike knjižnice stvarajući zvučni maštovit svijet.

Glume: Judita Franković, Jelena Miholjević, Tomislav Rališ, Žarko Savić, Željko Duvnjak, Anđelko Petric, Ksenija Marinković, Vanda Winter, Frano Mašković, Duško Modrinić…

 

PONEDJELJAK, 19. ožujka

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 19.03. do petka, 23.03.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

IVANA ŠOJAT-KUČI: „UNTERSTADT“

Dramatizacija: Nives Madunić Barišić

Režija: Ranka Mesarić

Roman „Unterstadt“ Ivane Šojat Kuči, poznat je, u kritike je dobro prošao i pritom dobio neke prestižne nagrade u domaćoj proznoj produkciji. Riječ je o vješto izvedenoj obiteljskoj križaljci uvijek složenih ljudskih odnosa, koji u obliku zanimljive višegeneracijske slavonske obiteljske kronike autorica, inače pjesnikinja i prozaistkinja, uspješno i zanimljivo prezentira suvremenom čitatelju, tj. radijskom slušatelju.

UREDNIK: BRANKO MALEŠ

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

PAVLICA BAJSIĆ: „DAN U BIVŠOJ JUGI“

Režija: Stephanie Jamnicky

Nadahnuta filmom Jima Jarmuscha, Noć na zemlji, Pavlica Bajsić napisala je radijski omnibus Dan u bivšoj Jugi, čije se tri epizode događaju u taksijima u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu. Iz naoko običnih situacija, povezanih začudnim pričama o insektima, te prožetih napetom atmosferom iznenadnih susreta, probijaju sjeta, te osjećaj usamljenosti i manjka ljubavi, kao ključni lajtmotivi naše svakodnevice.

U glavnim ulogama nastupaju Enis Bešlagić, Jelena Miholjević, Mladen Vasary, Biserka Ipša, Sven Medvešek i Gordana Gadžić.

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

UTORAK, 20. ožujka

 

18,00 – 19,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

NIKICA KLOBUČAR: „NISAM KRIV“

 

22,03 – 22,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

Urednik i voditelj: HRVOJE IVANKOVIĆ

RAZGOVOR S REDATELJEM IVANOM POPOVSKIM

 

22,40 – 23,25; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

ANNA KATHERINE GREEN: “NEOPIPLJIVA NIT “

Prijevod s engleskog i dramatizacija: Mladen Kopjar

Režija: RANKA MESARIĆ

Anna Katherine Green (1846-1935) autorica je koju nazivaju majkom američke detektivske fikcije, a “Neopipljiva nit“ je krimić nastao dramatizacijom njezine istoimene  pripovijetke u kojoj Violet Strange, samouka istražiteljica iz visokog njujorškog društva, sudjeluje u razrješenju tajne umorstva tražene vezilje, gospođe Doolittle. Vještu dramatizaciju i prijevod s engleskoga potpisuje višestruko nagrađivani pisac mlađe generacije Mladen Kopjar, a senzibilnu režiju Ranka Mesarić. Ulogu Violet Strange izvanredno donosi Katarina Bistrović Darvaš u glumačkoj suigri s Perom Juričićem, Borisom Bakalom, Rankom Tihomirovićem i Živkom Anočićem.

 

SRIJEDA,  21.ožujka

 

13,30 – 14,30; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

REDATELJ ŽELIMIR OREŠKOVIĆ

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

EDGAR ALLAN POE: “PAD KUĆE USHER”

Dramatizacija: Zorica Radović

Riječ je o jednom od najpoznatijih Poeovih djela čiji je simbolizam označio literarnu epohu. Djelo je ispunjeno tjeskobom i slutnjom proloma kojijma je ishodište u pomućenoj svijesti junaka. Okosnica zbivanja su tajna kuće i životi njezinih stanovnika, tajna koja ukida granice između živih ljudi i mrtvih stvari, pa oni organski urastaju u jedno živuće tkivo monstruma koji sam sebe proždire.

Režija: DRAGUTIN KLOBUČAR

 

****

ETNOFANTASTIKA:  „ŠESTINSKI SPOMENIKI – ŠPIGELJ“

Režija: Stephanie Jamnicky

 

ČETVRTAK, 22. ožujka

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

VLADO GOTOVAC: „JASONOV BROD“

Ovu originalnu radio dramu Vlado Gotovac napisao je 1964 godine, no ona nikad nije izvedena. Je li moguće da je u njoj, priči o Argonuatima koji se bune protiv svojega vođe Jasona,  pročitana metafora o ondašnjoj situaciji u vrhu Saveza komunista? O ovome možemo samo nagađati. Danas u Gotovčevoj drami nalazimo filozofsku misao o smislu društvenog aktivizma, pitanju koje nas se u ovim nemirnim vremenima itekako tiče, a ispisanu rukopisom vrsnog literata.

U režiji DEJANA ŠORKA igraju: Boris Svrtan, Franjo Kuhar, Dražen Bratulić i drugi.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI