Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [9.-15.3.]

Radio pregled tjedna [9.-15.3.]

'Aziz' Predraga Lucića, 'Antej' Branka Maleša, 'Dodir Anđela' Zorana Ferića, priče o Lei Deutch, Damiru Bartolu Indošu i Želimiru Oreškoviću... stižu vam zahvaljujući nacionalnom radiju.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,  9.ožujka

 

13,30 – 14,30; HR III

DRAMSKI PETAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

GIGA GRAČAN: „U SPOMEN BARDU“

(Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio-drama)

 

18,00-19,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

PORTRET MULTIMEDIJALNOG UMJETNIKA DAMIRA BARTOLA INDOŠA – II. dio

Drugi dio portreta legende nezavisne hrvatske scene Damira Bartola Indoša donosi kronološki pregled njegova umjetničkog zrenja, od početaka u Kugla glumištu, preko izdvajanja na takozvanu tvrdu frakciju Kugle, samostalnih projekata, pa do susreta s Tanjom Vrvilo koja u njegove najnovije predstave unosi nove smjernice. Čut ćemo Indoševa razmišljanja o nekima od njegovih najznačajnijih predstava, kao i zvukovno i glazbeno iznimno bogate isječke iz njih.

U emisiji kao gosti sudjeluju i Željko Zorica Šiš, Suzana Marjanić, Goran Sergej Pristaš i Vilim Matula.

Razgovor vodio – Igor Ružić

 

SUBOTA, 10.ožujka

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI FILMSKI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditelj i autor: DAMIR RADIĆ

RAZGOVOR S NENADOM PUHOVSKIM

Gost današnje Jednočinke s malim filmskim razgovorima je direktor ZagrebDoxa i čelnik Factuma, producent i filmski autor Nenad Puhovski.

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

BERTOLD BRECHT: „BUBNJEVI U NOĆI“

Prijevod: Truda i Ante Stamać

Adaptacija: Tajana Gašparović i Jasna Mesarić

Bubnjevi u noći jedan je od prvih Brechtovih dramskih tekstova u kojem je ekspresionistički ugođaj još itekako prisutan, a u kojem je piščeva preokupacija klasnim nejednakostima i borbama već snažno uočljiva, kao i njegov kritički stav spram malograđanskog načina mišljenja. U radijskoj je adaptaciji drama radikalno skraćena, stavljena u okvir svojevrsnog ironijski odmaknutog cabareta koji se izvodi uz disharmonične zvuke klavira, te uz korske dionice. Također, poantirani su dijelovi teksta koji frapantno oslikavaju i našu društveno-političku situaciju, te zaista čine Brechta našim suvremenikom.

Glume: Krešimir Mikić, Natalija Đorđević, Sreten Mokrović, Doris Šarić Kukuljica, Alen Šalinović i Sven Šestak.

Glazbu skladala i izvodila glazbena urednica: Franka Meštrović

Ton majstor: Zoran Sajko

REŽIJA: JASNA MESARIĆ

 

NEDJELJA, 11. ožujka 

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

KAZIMIR KLARIĆ: “IMAMO SVE, ALI...”

Režija: Dragutin Klobučar

Stariji bračni par Darko i Ena imaju sva materijalna bogatstva, ali se ipak dosađuju. Preko malog oglasnika stupe u kontakt s Borisom i Keti s kojima ugovaraju razbludne igre. No daljnji tijek događanja otkrit će nam da su namjere s razbludnim igrama tek samo vješti paravan iza kojega se skrivaju i kod jednih i kod drugih sasvim druge zamisli. Radi se zapravo o prijevari, koju će vještiji par uspjeti realizirati!

Igraju: Boris Buzančić, Biserka Ipša, Sven Medvešek, Jasna Bilušić i Vlatka Bjegović.

 

13,15 – 13,55; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

Urednica. NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

KRISTINA HELL „NEOBIČNI KUĆNI LJUBIMAC“ (premijera)

Režija: Ranka Mesarić

Sva djeca žele kućne ljubimce, ponekad su to i egzotične ili divlje životinje. Što bi se dogodilo kada bi jedna doista divlja životinja pronašla dom u obiteljskom stanu u stambenoj zgradi? Slutite, nevolje su na vidiku. Ida i Toma, trinaestogodišnjaci imat će mnogo više problema s neobičnim kućnim ljubimcem nego što su mogli pretpostaviti.

Duhovita radioigra nastala je prema romanu „Sasvim neobičan ljubimac“ Kristine Hell.

Redateljica:   Ranka Mesarić

Glume: Maja Katić, Živko Anočić, Katarina Bistrović Darvaš i Sven Medvešek

 

PONEDJELJAK, 12. ožujka

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 12.03. do petka, 16.03.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

MIRKO VIDOVIĆ: „ANTEJ“

Dramatizacija: Ivan Vulić

Roman „Antej“ Mirka Vidovića još je jedan upečatljiv roman o vječnom propitivanju humanističkih elemenata i ljudskog dostojanstva u totalitarnom razdoblju nekadašnje komunističke partije, koja je, kao što je poznato, propisivala uranilovku u moralno-kolokvijalnoj sferi ljudskog ponašanja, a pritom okrutno kljaštrila svaki element Razlike. Marijan, obrazovani filozof, doživljava zbog mišljenja velike nevolje s krutim stavovima ondašnje Partije, sukobljava se i s prijateljem Augustinom, koji unatoč pripadnosti crvenoj ideologiji, razočaran i nemoćan ispred dogme, bježi u inozemstvo kao trenutačni spas… Autor M. Vidović, slične osobne sudbine, karijeru postiže u inozemstvu, postaje akademikom, ali dakako duhovno mu je biće i dalje uz domovinu koju je nekad morao napustiti.

REŽIJA: PETAR VUJAČIĆ

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

PREDRAG LUCIĆ: „AZIZ“

Režija: Jasna Mesarić

U drami Aziz, hrvatskog novinara i književnika Predraga Lucića, svadbeno slavlje „skladne“ zapadnjačke obitelji pokvarit će neočekivani gost: plesač arapskog podrijetla u kojem slavljenici, sukladno stereotipima s kojima žive, vide teroristu.

Ovu Lucićevu crnohumornu dramu, napisanu po motivima Pira malograđana Bertolta Brechta, za radio je adaptirala i režirala Jasna Mesarić, a u njoj, pored ostalih, nastupaju Vili Matula, Sven Šestak, Željko Königsknecht, Mirta Zečević, Jelena Hadžimanev i Barbara Prpić.

 

UTORAK, 13. ožujka

 

18,00 – 19,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

HRVOJE IVANKOVIĆ: LEA DEUTSCH – MALI TEATAR ŽIVOTA

Lea Deutsch, zagrebačka djevojčica židovskog podrijetla, bila je velika kazališna zvijezda 1930-ih. Svojim je talentom osvajala publiku i kritičare, koji su je nazivali „čudom od djeteta“ i „hrvatskom Shirley Temple“. Nakon proglašenja NDH i donošenja tzv. rasnih zakona zabranjeno joj je pohađanje škole i daljnji rad u kazalištu. Umrla je u 16-oj godini života, u vlaku koji ju je zajedno s majkom i bratom Sašom vodio u nacistički logor smrti, Auschwitz. Dokumentarna radio-drama Hrvoja Ivankovića, Lea Deutsch – mali teatar života, kombinacijom dokumentarnih i igranih fragmenata, rekonstruira potresnu životnu priču male kazališne prvakinje.

 

22,03 – 22,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI FILMSKI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditelj i autor: DAMIR RADIĆ

RAZGOVOR S NENADOM PUHOVSKIM

Gost današnje Jednočinke s malim filmskim razgovorima je direktor ZagrebDoxa i čelnik Factuma, producent i filmski autor Nenad Puhovski.

 

22,40 – 23,25; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ: „A GDJE JE POKOJNICA“

Režija: DEJAN ŠORAK

Kakve se bitke vode za ostavštinu pored trupla tek preminule rođakinje, kako se ogoljuju karakteri zbog mogućnosti da će naslijediti dio novca, dokle su spremni u bici za nasljedstvo rođaci ići te kakve je zamke pokojnica nasljednicima postavila poslušajte u najnovijoj napetici poznate autorice radio-krimića Nives Madunić Barišić. Neuljepšana stvarnost financijske krize podloga je potrazi za – nestalim truplom – zalogom bolje budućnosti pretpostavljenih nasljednika.

 

SRIJEDA,  14.ožujka

 

13,30 – 14,30; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

REDATELJ ŽELIMIR OREŠKOVIĆ

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

GUSTAV MEYRINK: “LARVE – ANĐEO SA ZAPADNOG PROZORA”

Dramatizacija: Nada Zoričić

Gustav Meyrink (1886-1932) je jedna od najspektularnijih osoba na kulturnoj sceni novog doba, čemu svjedoči njegov opus – trezor čudesnih ideja, koje je sticao na vlastitom putu “buđenja” i “prosvjetljenja”, , tragajući za spoznajom i primjenom metafizičkih mogućnosti čovjeka. Put njegovih literarnih junaka vodi putem njegove osobne avanture: putem alkemije, kabale, spiritizma, parapsiholoških fenomena. U nizu njegovih najslavnijih romana (“Golem”, “Valpurgijska noć”, “Bijeli dominikanac”, “Zeleno lice” “Anđeo sa zapadnog prozora” je posljednje djelo, neka vrsta duhovnog testamenta. Ovoga puta, uporište metafizičke realizacije je u znaku erotskog fenomena. Prodirući  intutuicijom kroz površinski privid seksualnog odnosa muškog i ženskog elementa Meyrink razotkriva njegov metafizički korjen i konačni.

REŽIJA: DEJAN ŠORAK

 

****

ETNOFANTASTIKA:  „GREŠNE DUŠE“

Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj

Režija: Ranka Mesarić

 

ČETVRTAK, 15. ožujka

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

ZORAN FERIĆ: DODIR ANĐELA

Dramatizacija: Željka Udovičić

Zoran Ferić pripada svakako najznačajnijim hrvatskim pripovjedačima srednje generacije, a to potvrđuje uspjeh njegovih dviju zbirki novela i na stranom tržištu. Autor u noveli tretira realni odsječak života sa crnohumorne strane na «češki način», pa će elementi groteske, apsurda, ali i neskrivene simpatije za vlastite likove običnih ljudi, tu – srednjoškolskih profesora, zajedno tvoriti poetičku podlogu dramatizirane novele, a često i integralnoga pripovjedačeva opusa.

U školskoj zbornici počinje prava detektivska istraga o tome zašto se u profesorskom wc-u, u kojemu uobičajeno nema toalet-papira, papir odjednom misteriozno pojavljuje

REDATELJICA: JASNA MESARIĆ

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI