Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [2.-8.3.]

Radio pregled tjedna [2.-8.3.]

Nova Ivana Sajko + njezin roman kao radio-roman, portreti Damira Bartola Indoša i Lele Margetić, premijera radio-drame Gige Gračan i sve to začinjeno s malo - bunike. Slušajte radio!
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 2. ožujka

13,30 – 14,30, HR III

DRAMSKI PETAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

NINA MITROVIĆ: „JAVIER“

Režija: Ranka Mesarić

Spremajući se za večernji izlazak dvije prijateljice pretresaju svoje ljubavne probleme, neprestano se vrteći u istom krugu nadanja, čežnji i potonuća… Dramolet Nine Mitrović Javier generacijska je priča o kroničnom „odsustvu od života“; mjesto gdje se susreću teatar apsurda i poetika sapunice. U emisiji nastupaju Leona Paraminski, Ana Maras, Slavica Knežević i Maja Kovač.

+

Etnofantastika: Ranka Mesarić: „ZAMASK“

 

18,00-19,00, HRIII

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

PORTRET MULTIMEDIJALNOG UMJETNIKA BARTOLA INDOŠA – 1. DIO

Kako se Damir Bartol Indoš odnosi prema pojmu drame i dramskoga, što ga potiče da se bavi izvedbenim umjetnostima, što su takozvane zaslužene teme i koji su primjeri tih tema u njegovim predstavama, kakav je njegov stav prema anarhizmu i postanarhizmu, što mu znači antipsihijatrija, kako u svojim izvedbama primjenjuje deleuzovsku shizofrenizaciju društva… i na još mnoga pitanja kazališnog kritičara Igora Ružića odgovara legenda hrvatske nezavisne scene Damir Bartol Indoš.

U emisiji ćemo, uz isječke iz Indoševih zvukovno i glazbeno iznimno moćnih predstava, čuti i esej koji je napisala Nataša Govedić, a o Indošu će govoriti Željko Zorica Šiš i Suzana Marjanić

 

SUBOTA, 03.ožujka

09,00 – 09,30, HR III

JEDNOČINKA – MALI GLAZBENI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditelj i autor: TRPIMIR MATASOVIĆ

RAZGOVOR SA SANDOM MAJUREC I KREŠIMIROM HASOM

Gosti emisije Jednočinka – mali glazbeni razgovor ovog su tjedna čembalisti Sanda Majurec i Krešimir Has, osnivači i organizatori Malog festivala čembala, koji se ove godine održava jubilarni, deseti put.

 

18,05 – 18,55, HR I

RADIO SCENA

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

MAJA GREGL: „ALMA, DAŠAK LJUBAVI, DAŠAK SMRTI“

Režija: Biserka Vučković

 

NEDJELJA, 04. ožujka

13,00 – 13,30, HR II

PANOPTIKUM

STANISLAV PEJKOVIĆ : “ČAJ OD BUNIKE”

Režija: Dejan Šorak

Urednica: Katja Šimunić

Kako će u malom mjestu u Dalmatinskoj Zagori lokalni političari pokušati spasiti godišnji proračun organiziranjem književne večeri i dovođenjem gosta iz Zagreba te kako je moguće da postoje čak tri različita književnika s istim imenom poslušajte u novoj komediji Stanislava Pejkovića “Čaj od bunike”.

 

13,15 – 13,55, HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

Urednica. NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

ANA ĐOKIĆ-PONGRAŠIĆ: „NEPAMETNA KRALJEVNA I NELIJEPI KRALJEVIĆ“

Režija: Stephanie Jamnicky

Poznata književnica Ana Đokić poigrala se interpretacijom klasične bajke Charlesa Perraulta „Gordan s čuperkom“ na sebi svojstven duhovit, ali mudar način. Zadržavajući osnovnu priču jednakom i postavljajući u prvi plan motive razočaranih majki i suprotno njima buđenja ljubavi između kraljevića i kraljevne, Ana Đokić se u formiranju dramske strukture poslužila principima klasične dječje igre pretvaranja i zamišljanja. Tako glumeći da glume glumice i glumci igraju igru koja neke teške pojmove odbačenosti, razočaranosti i nevoljenost olakšava i čini razumljivima čak i vrlo malenoj djeci. Uz razigranu režiju Stephanie Jamnicky i zanimljiva zvukovna rješenja ova radio igra posredno govori i o nastanku same radio igre i njezinoj medijskoj specifičnosti.

U glavnim su ulogama:  Doris Šarić Kukuljica, Natalija Đorđević i Ana Marija Vrdoljak.

 

PONEDJELJAK, 05. ožujka

RADIO ROMAN (od ponedjeljka, 05.03. do petka, 09.03. -  od  09,30 – 09,55)

Urednik: BRANKO MALEŠ

IVANA SAJKO: „POVIJEST MOJE OBITELJI“  - I. dio

Dramatizacija: Dubravko Torjanac

Režija: Mislav Brečić

Ugledna hrvatska dramska književnica i prozaistkinja nedavno je objavila drugi vlastit roman „Povijest moje obitelji od 1941. do 1991.“, dospassosovski objektivnu fresku o prosječnom anonimcu, tj. u ovom slučaju – obitelji, u velikim društveno-političkim prevratima prošlog stoljeća. Autorica hrabro i bez ustezanja tretira vlastitu obitelj u prijelomnim ratnim događajima, uvodeći u tijek turbulentnog vremena i dokumentaristički diskurs (uloga realnih povijesnih osoba, i to bez obzira na njihovu uobičajenu a kasniju povijesnu percepciju). Takvim se postupkom uvjerljivo i efektno podupire vlastitu tezu o autorskom literarno-dramskom objektivizmu kao reflektoru koji bez ikakve pristranosti obasjava u mnogo čemu prijelomne događaje našeg naroda druge polovine prošlog stoljeća.

18,00-19,00, HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

IVANA SAJKO: „TO NISMO MI, TO JE SAMO STAKLO“

Režija: Stephanie Jamnicky

To nismo mi, to je samo staklo, najnovija drama Ivane Sajko, drama je o neispavanim roditeljima i njihovoj loše raspoloženoj djeci; drama o mogućem odgovoru na pitanje tko bi i zašto u ovom našem vremenu preuzeo uloge Bonnie i Clydea.

Uloge tumače Dora Polić, Frano Mašković, Antonio Franić, Maja Kovač i Vanda Winter.

 

UTORAK, 06. ožujka

18,00 – 19,00, HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

GIGA GRAČAN: „UZ KRLEŽINU OBLJETNICU…“  - radni naslov (premijera)

 

22,03 – 22,30, HR III

JEDNOČINKA – MALI GLAZBENI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditelj i autor: TRPIMIR MATASOVIĆ

RAZGOVOR SA SANDOM MAJUREC I KREŠIMIROM HASOM

Gosti emisije Jednočinka – mali glazbeni razgovor ovog su tjedna čembalisti Sanda Majurec i Krešimir Has, osnivači i organizatori Malog festivala čembala, koji se ove godine održava jubilarni, deseti put.

 

22,40 – 23,25, HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

JACQUES FUTRELLE: “GDJE CURI?”

Prijevod i dramatizacija: Boris Papić

Redatelj: DRAGUTIN KLOBUČAR

Poslovnom čovjeku J.Margan Graysonu “cure” povjerljive informacije iz ureda. Nakon nekoliko uzaludnih pokušaja da otkrije kako se to događa on angažira poznatog detektiva Augustusa S.F.X.Van Dusena da pronađe krivca. Van Dusen poznatiji kao “stroj koji misli” pronalazi krivca i otkriva način na koji se to događa. . Informacije “cure” iz Graysonovog ureda… Saznat ćete ako poslušate novu radio-napeticu koju je za radio priredio Boris Papić

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

 

SRIJEDA, 07. ožujka

13,30 – 14,30, HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

GLUMICA LELA MARGITIĆ

 

18,00-19,00, HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

STEFAN GRABINSKY: „OSVETA DEMONA“

Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj

Režija: Ranka Mesarić

Stefan Grabinjski (1887-1936), poljski pisac fantastične proze, često je uspoređivan s Poeom. Njegovi romani i pripovijetke odišu mračnom atmosferom, prigušenom histerijom koja sve više raste, oslikavajući primordijalne sile koje izbijaju na površinu ljudske psihe. Fantastična radio-igra „Osveta demona“ nastala je prema istoimenoj pripovijetki o vatrogascu koji opsesivno traga za obrascem po kojem izbijaju požari i koji pokušava pronaći tamnu silu koja se iza njih krije.

 

****

 

ETNOFANTASTIKA: RANKA MESARIĆ: „KUĆA DUHOVA“

 

ČETVRTAK, 08. ožujka

18,00 – 19,00, HR III

RADIO DRAMA

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

ROBERT PERIŠIĆ: “UBOJSTVO PREDSJEDNIKOVA PSA”

Dramatizacija: Eduard Tomičić Buntauli

Režija: Ladislav Vindakijević

Robert Perišić od književne je kritike već proglašen zanimljivim otkrićem i svojevrsnim osvježenjem, što se ubrzo proširilo i na njegove dramske tekstove za kazalište. Eduard Tomičić Buntauli poseže za odlomkom Perišićeva romana, nastojeći sačuvati izvornu “egzotičnost” piščevih dijaloga, ali i zanimljivo građenje atmosfere i prepletenost mjesta i likova, koji dijelom nastaju na tekstualnom razmeđu nekad vladajućih svjetova-ideologija.

Kompleksan i otkrivalački redateljski rad Ladislava Vindakijevića radijski je nadogradio prozni predložak vrsnim uratkom.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI