Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [17.- 23.2.]

Radio pregled tjedna [17.- 23.2.]

Portreti Dine Mustafića i Georgija Para, razgovor s Matkom Sršenom, 'Kronika nestajanja' Vladimira Stojsavljevića, 'Fragile' Tene Šivičić i 'Velika očekivanja' Charlesa Dickensa tek su trećina tjedne radijske ponude!
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 17. veljače

 

13,30 – 14,30; HR III

DRAMSKI PETAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

Marija Jurić Zagorka: KNEGINJA IZ PETRINJSKE ULICE, 2. DIO

Dramatizacija: Nives Madunić Barišić

Režija: Stephanie Jamnicky

(Premijerno emitirano u emisiji Radio-napetica)

Kneginja iz Petrinjske ulice (1910.) smatra se prvim kriminalističkim romanom u hrvatskoj književnosti. Dramatizaciju ovoga popularnog i cijenjenog djela Marije Jurić Zagorke donosimo kao radio-krimić u dva dijela. Drugi dio, koji je večeras na programu, upoznaje nas s tajanstvenim Okićem, kojeg voli lijepa Darinka, osumnjičena za ubojstvo Anastazije Vanić, a u koju je beznadežno zaljubljen mladi ruski grof. Tko će biti gubitnik u neočekivanu raspletu zamršenog niza događaja na putu iz Zagreba u Ženevu i nazad, koje rasvjetljava inspektor Šimek, strastveni čitatelj pripovijesti Arthura Conana Doyla o Sherlocku Holmesu, poslušajte u završnom dijelu radio-napetice, podnaslovljenom Život za laž.

 

18,00-19,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

PORTRET REDATELJA DINE MUSTAFIĆA

Dino Mustafić jedan je od najpoznatijih bosanskih redatelja u regiji, te od 1997. godine umjetnički direktor nakon rata obnovljenog sarajevskog međunarodnog kazališnog festivala MESS. Upisuje studij kazališne i filmske režije sarajevske Akademije scenskih umjetnosti u danima početka opsade Sarajeva, tako da ratno iskustvo presudno određuje njegov umjetnički izričaj u kojemu su etika i estetika neodjeljivo isprepletene. Najpoznatija Mustafićeva predstava iz dana ratnog Sarajeva jest adaptacija Sartreove pripovijetke Zid, a kasnije veliki uspjeh postiže predstavom Helverova noć Ingmara Vilkvista. Dino Mustafić za publiku nemirnog južnoslavenskog prostora bira teme kao što su rat, mržnja, nasilje i nedostatak solidarnosti, predstave koje se uvijek obraćaju publici s nekim političkim ili društvenim problemom.

U emisiji sudjeluju i dramski pisac Almir Imširević, glumac Ermin Bravo, glumac i ravnatelj Jugoslovenskog dramskog pozorišta Branko Cvejić, te glumica Nina Violić.

Esej napisao i razgovor vodio – Bojan Munjin.

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

 

SUBOTA, 18.veljače

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

Urednik i voditelj: HRVOJE IVANKOVIĆ

RAZGOVOR S MATKOM SRŠENOM

Neposredno nakon promocije knjige Marin Držić – Komedije od Pometa, razgovaramo s njezinim autorom, redateljem, književnikom i teatrologom Matkom Sršenom.

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA

VLADIMIR STOJSAVLJEVIĆ: KRONIKA NESTAJANJA – 1.dio (premijera)

Režija: Mislav Brečić

Povijesna drama koja se pronicljivo bavi okolnostima i uzrocima pogibije Petra Zrinskog i Krste Frankopana nastavak je, u smislu povijesnog slijeda, Stojsavljevićeve drame  „Nikola VII“. I „Kroniku nestajanja“ kao i „Nikolu“ karakterizira jaki političko trilerski napon, majstorsko psihološko nijansiranje obiteljskih i političkih odnosa među suparnicima ili političkim partnerima, odlično i uvjerljivo portretiranje karaktera. Radijska adaptacija pokušava sve vrline Stojsavljevićeva predloška ispratiti, ali i prilagoditi retoričnost drame bržoj montaži u kojoj se zvuk nameće kao važan nositelj značenja. Redatelj Mislav Brečić okupio je vrsnu ekipu glumaca. U glavnim ulogama Darko MIlas kao Petar Zrinski i Anja Šovagović Despot kao Katarina Zrinska. Uz njih nastupaju: Sven Medvešek, Bojan Navojec, Mladen Vasary, Ozren Grabarić, Livio Badurina, Rakan Rushaidat, Petar Cvirn, Maja Katić, Mirta Zečević, Tvrtko Jurić i ostali.

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

 

NEDJELJA, 19. veljače 

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

ZVONIMIR MAJDAK: „ČEKAJUĆI POSLJEDNJU VEČERU“

Režija: Dejan Šorak

Stanovnici jednoga zagrebačkog staračkog doma čekaju večeru i uz brojne komplikacije poput nestanka struje, zakašnjele dostave namirnica i nedostatka djelatnika u kuhinji, razgovaraju o svojim prošlostima, ali ponajviše o – ljubavi. Komediju Zvonimira Majdaka u izvanrednoj i dirljivoj interpretaciji Lene Politeo, Antonije Ćutić, Špire Guberine i Borisa Miholjevića poslušajte u nedjelju u 13 sati na 2. programu Hrvatskoga Radija.

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

 

13,15 – 13,55; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

CHARLES DICKENS: «VELIKA OČEKIVANJA» I. dio

Povodom 200-te godišnjice Dickensova rođenja 

Prema prijevodu Zlatka Gorjana

Dramatizacija: Darko Lukić

Režija: Stephanie Jamnicky

Na nadgrobnoj ploči Charles Dickensa postavljenoj 1870. stoji: «Najpopulaniji engleski autor». Danas, u dvadeset i prvom stoljeću, možemo sa sigurnošću ustvrditi da je na toj ploči premalo rečeno o vrijednosti ovog znamenitog engleskog pisca. Dickens je bio čitan u svom vremenu, ali ga danas cijenimo kao velikog pisca koji je nepogrešivom preciznošću i osjetljivošću detektirao sve oprečnosti svoga vremena posebno one socijalne, i u tim dijagnozama došao do svevremenskih formula ljudskog života. Na našem repertoaru našao se veliki (i obimom) roman «Velika očekivanja» koji govoreći o sudbini i odrastanju jednog mladića kao da govori o sudbini naše današnjice. Dramatizacija Darka Lukića, te njezina obrada za radio sačuvala je osnovnu liniju priče iz koje se čitaju sve usukobljenosti onog vremena, ali i našeg – bogatstvo i siromaštvo, stvarnost i snovi, umišljenost i nevinost, grad i selo, lukavost i iskrenost, te podijelila veliku građu na dva dijela. U prvom dijelu priča počinje s djetinjstvom glavnog junaka i čudnim događajem na groblju, susretu s pobjeglim robijašem. Iz ovog susreta izniknut će niz za malog Pipa neobičnih, a sudbonosnih događaja.

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

 

PONEDJELJAK, 20. veljače

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 20.02. do petka, 24.02.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

VIŠNJA STAHULJAK: “POTRES”

Dramatizacija: Dubravko Torjanac

Režija: DEJAN ŠORAK

Romani poznate hrvatske književnice Višnje Stahuljak gotovo su svi dosad prezentirani na Dramskom programu Hrvatskog radija; najnoviji autoričin roman „Potres“ fragmentarizirana je skica o stanovnicima Rastoka, tj. o generaciji mlinara obitelji Žalac i onima iz te obitelji koji su nastanjeni u Zagrebu, a u krasnu i nevinu prirodu Rastoka i Plitvičkih jezera rado navraćaju. Razvedenu priču o generaciji nekad imućnih seljaka-mlinara te njihovim izdancima autorica prati putem obiteljskih mijena i kontekstualnih promjena života u Lici, a sve se fabularno ambijentira u katastrofički obzor potresa koji ubrzo pogađa „bijeli grad Zagreb“… Dvije nepogode narušavaju nekadašnji sklad čovjeka u prirodi: dezintegracija poznate mlinarske obitelji i nekadašnji miran grad Zagreb…

Urednik: BRANKO MALEŠ

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

TENA ŠTIVIČIĆ: «FRAGILE»

Režija: Tea Gjergjizi Agejev

Mila, jedna od glavnih junakinja nove drame Tene Štivičić, sanja da bude zvijezda mjuzikla. Ali za početak je zvijezda opskurnog kluba u sjevernom Londonu gdje se redovito lome čaše i «zvijezdu» štipa za stražnjicu. Marko sanja da bude komičar. Zasad je konobar. Gayle će jednoga dana biti poznata likovna umjetnica. Ali, privremeno radi s izbjeglicama. Tjaša je prošla Europu kao žrtva trafikinga. Sanjala je samo o tome da dođe u London i nađe nekoga tko joj je jednom davno obećao «zauvijek». Erik je bio ratni dopisnik. Na ratištu u Bosni doživio je eksploziju i dodirnuo Onu stranu. Za njega je danas užitak jedini smisao života. Svi su oni došli u London tražeći nešto što misle da nigdje drugdje ne mogu naći. U međuvremenu, dok čekaju trenutak kad će željeni život početi, njihovi se životi isprepliću u Michijevom klubu. Tu nalaze nešto što uopće nisu očekivali – zrelost, ili točnije «odraslost». I shvaćaju da je sve ono vrijeme koje su smatrali tek čekanjem, bilo zapravo prijelomno vrijeme njihovih života.

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

UTORAK, 21. veljače

 

18,00 – 19,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

VIŠNJA BITI: „PJER I VESNA“ (premijera)

Kada bi netko pisao filmske portrete, onaj o filmskom redatelju i kritičaru Petru Krelji nikako ne bi mogao biti bez Vesne – njegove životne I profesionalne družice. S Vesnom već 45 godina svakodnevno ide u kino, snima filmove, odlazi na putovanja I još mnogo toga u danu koji za njih uistinu traje 24 sata. O njima – oni sami i njihovi prijatelji u dokumentarnoj radio drami Višnje Biti - “Pjer i Vesna”.

 

22,03 – 22,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

Urednik i voditelj: HRVOJE IVANKOVIĆ

RAZGOVOR S MATKOM SRŠENOM

Neposredno nakon promocije knjige Marin Držić – Komedije od Pometa, razgovaramo s njezinim autorom, redateljem, književnikom i teatrologom Matkom Sršenom.

 

22,40 – 23,25; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

ANNA KATHERINE GREEN: “DRUGI METAK “

Prijevod s engleskog i dramatizacija: Mladen Kopjar

Režija: Mislav Brečić

Violet Strange, samouka istražiteljica iz visokog njujorškog društva, suočit će se s misterioznom smrću oca i njegovog malenog sina od istoga metka koji je, prema svjedočenju susjeda čudno odjeknuo. Te noći djetetova je majka spavala u drugoj sobi. Kako je moguće usmrtiti dva ljudska bića jednim metkom saznajte u napetici “Drugi metak“ nastaloj dramatizacijom istoimene pripovijetke Anne Katherine Green (1846-1935), američke pjesnikinje i spisateljice kriminalističkih romana, od kojih je najčuveniji “Slučaj Leavenworth” (1878). Anna Katherine Green autorica je koju nazivaju majkom američke detektivske fikcije, a “Drugi metak“ je njezino prvo radiofonijsko uprizorenje na Hrvatskom radiju.

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

 

SRIJEDA, 22. veljače

 

13,30 – 14,30; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

REDATELJ GEORGIJ PARO

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

ŠTEFAN FUČEK: “HISTORIE POSLEDNJIH DUGOVANJ”

Režija: Jasna Mesarić

Urednica: NADA ZORIČIĆ

 

****

 

ETNOFANTASTIKA: MILKA TICA: „FRA ANĐEO I BUVE“

Režija: Petar Vujačić

 

ČETVRTAK, 23. veljače

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

A.P.ČEHOV: “CVRČAK”

Dramatizacija: Mate Ganza

Režija: Jasna Mesarić

U bogatoj galeriji junaka koje pamtimo u djelu A.P.Čehova, svakako je zanimljiv lik Olge i Dimova iz “Cvrčka”. Uzaludnost onih koji traže sebe u čudnim prostorima umjetnosti i ljubavi, i onih koji se posvećuju radu, ali znaju i voljeti, makar to nije ljubav koju drugi cijene, naizgled jednostavna i stereotipna tema pod perom Čehova oživjela je nekim čudnim sjajem. Dimov – cvrčak na čudnovat će način ukazati na dvojstvo same Čehovljeve prirode: lijčnik i pisac sporit će se o predmetu koji je naizgled jednostavan: To je ljudski život.

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE